Scrie știrea taSocial

Disciplina „Decizii pentru un mod sănătos de viață” va fi predată în instituțiile de învățământ

Disciplina „Decizii pentru un mod sănătos de viață” va fi predată într-un mod inovativ în instituțiile de învățământ profesional tehnic

Disciplina „Decizii pentru un mod sănătos de viață” va fi predată într-un mod inovativ în instituțiile de învățământ profesional tehnic
Cadrele didactice care predau disciplina „Decizii pentru un mod sănătos de viață” în 12 instituții de învățământ profesional tehnic din țară, participă în perioada 24-28 august la un curs de instruire la distanță, privind metode noi și interactive de predare și interacțiune cu elevii. 

Acest curs este parte a unui program de instruire mai amplu pentru profesori, care se va desfășura pe parcursul anului de studiu 2020-2021.


Conținutul programului de instruire se bazează atât pe modulele disciplinei, cât și pe particularitățile dezvoltării adolescenților. Vor fi abordate subiecte precum: rolul valorilor în luarea deciziilor; prevenirea violenței; pubertatea și adolescența/vârsta schimbărilor; pașii de luare a deciziilor în situații de risc. 

Totodată, vor fi dezvoltate și competențele digitale ale profesorilor pentru a utiliza tehnologiile informaționale în educație.


Ludmila Sîrbu, Analistă Programe Tineret în cadrul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) a explicat că experiența internațională arată că programele de dezvoltare a abilităților de viață sunt eficiente dacă sunt integrate în educația formală și sunt predate sistematic elevilor aplicând metode prietenoase și interactive de învățare. Acestea au impact pozitiv asupra sănătății psiho-emoționale, contribuie la reducerea violenței și a comportamentelor de risc, dezvoltă stima de sine dar și reziliența în rândul tinerilor.

„Programul de formare este un suport important pentru a ne spori cunoștințele și abilitățile de lucru cu elevii și a-i susține în dezvoltarea comportamentelor sănătoase și sigure – un aspect foarte important în special în contextul pandemiei COVID-19” a menționat Maria Bogdan, profesoară la Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei, subliniind faptul că aceste instruiri sunt și o ocazie foarte bună de a împărtăși experiențe din predarea disciplinei.


O altă profesoară, Dorina Putina de la Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți considerăaceste instruiri o oportunitate pentru cadrele didactice. “Ne permite să analizăm și să selectăm acele strategii didactice care să asigure centrarea pe elev”.


La finalul programului de formare, profesorii vor primi un set de materiale de suport care să-i ajute să predea disciplina într-un mod interactiv.


Instruirile cadrelor didactice sunt parte a proiectului „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii” implementat de UNFPA Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC).


Beneficiarii finali ai proiectului sunt tinerii care învață în CE în Industria Ușoară, Chișinău, Școala profesională din Nisporeni, Școala profesională din Rezina, CE în Informatică și Tehnologii Informaționale, Chișinău, Colegiul Politehnic din Bălți, Școala Profesională din Cupcini, r. Edineț, Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici”, Chișinău, Colegiul “Iulia Hașdeu” din Cahul, Colegiul “Vasile Lupu” din Orhei, CE în Servicii și Prelucrarea Alimentelor, Bălți, Școala profesională nr. 2 din Chișinău, Colegiul agro-industrial din Râșcani.


Conform datelor furnizate de cele 12 instituții de ÎPT beneficiare ale proiectului, aproximativ 75% dintre elevii care învațăaici sunt din mediul rural, 1 din 4 tineri locuiește fără unul sau ambii părinți din cauza migrației de muncă, 40% locuiesc în cămine, fiind expuși unor comportamente de risc sporite.

Statisticile naționale arată că adolescenții raportează din ce în ce mai multe cazuri de hărțuire, tulburări de nutriție, violență, iar anual în R. Moldova peste 2,600 de fete tinere cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani rămân însărcinate, majoritatea fiind din mediul rural.

Olga Chimirciuc

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker