Sesizează o problemăSocial

Anul de studii bate la ușă. Școlile sunt gata să primească pedagogii și elevii?

Anul de studii bate la ușă. Școlile sunt gata să primească pedagogii și elevii?

Se apropie 1 septembrie, ziua când școlile tradițional încep noul an de studii. În anul curent, procesul de învățământ fiind afectat serios de Covid-19, tradiția se va păstra sau nu?

Instituțiile de învățământ preuniversitar sunt gata să primească pedagogii și elevii și să activeze în condițiile actuale? Cum va fi organizat procesul de studii în aceste condiții? Sunt asigurate școlile cu toate cele necesare pentru activitate? Care probleme mai rămân pe ordinea de zi?

Căutând răspunsuri la aceste întrebări, am constatat următoarele:

Majoritatea școlilor și liceelor din țară au ales să înceapă noul an de învățământ cu prezența elevilor și a profesorilor 100% în sălile de clasă. Acesta este Modelul 1 de învățare propus luna trecută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Pentru acesta au optat 769 de instituții de învățământ sau 62% din cele 1429 existente, a anunțat într-o conferință de presă ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

Modelul 2, care presupune învățarea în două schimburi, va fi pus în practică în 119 instituții. Modelul 3, care prevede învățarea combinată, adică împărțirea în zile de prezență și zile de comunicare la distanță a fost selectat de doar 4 școli”, a mai declarat Igor Șarov.

Potrivit ministrului, Modelul 4 hibrid, potrivit căruia 50% de elevi din total vine la școală o zi și 50% online, va fi implementat în 17 instituții, iar  Modelul 5 – învățarea alternantă săptămânal, care presupune că 50% din numărul total de elevi la școală și 50% online, a fost ales de 15 școli. În acest caz, clasele vor fi împărțite în două schimburi: o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online.

Aceeași sursă a mai concretizat că Modelul 6, care presupune învățarea exclusiv online și a fost propus pentru situații excepționale, nu a fost ales de nicio instituție, iar Modelul 7 – învățarea mixtă, care presupune îmbinarea a două sau trei din modelele de mai sus, va fi aplicat în 261 de instituții.

Potrivit lui Igor Șarov, 976 de instituții de învățământ școlar nu au raportat probleme tehnice în vederea implementării modelului de studiu selectat. 305, însă, vor avea nevoie de resurse financiare suplimentare.

Sursa citată a mai adăugat că în primele trei luni, toate instituțiile școlare vor fi aprovizionate cu soluții dezinfectante și săpun grație USAID.

  În această ordine de idei am solicitat informații mai detaliate de la direcțiile de învățământ din raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești. Primele răspunsuri au venit de la direcțiile de resort din Orhei și Telenești:

      Alina Pascaru, șefa DGE Telenești:  Putem afirma că instituțiile de învățământ din raionul nostru sunt gata pentru noul an de studii. În anul curent vom avea 5700 de elevi. Toate instituțiile au ales după care model de studii vor activa. Gimnaziul din Telenești, de exemplu, va funcționa în două schimburi, clasele mari vor fi divizate în două, vom organiza săli de clasă în blocul principal și în cămin, profesorilor li se vor achita două salarii. Din 32 de instituții 24 au ales modelul 1; trei – modelul 2; 3 – modelul 7.     

    Silvia Mustovici, șefa DGÎTS Orhei: Dacă vorbim de aprovizionarea cu dezinfectanți, mijloace de protecție – se poate spune că suntem gata. Cele mai mari probleme în ce privește organizarea studiilor în condiții de pandemie le avem în municipiu, unde sunt copii mulți, iar spațiu – mai puțin. Iată de ce școlile din municipiu au ales modelul 7, care presupune implicarea tuturor modelelor, organizarea studiilor în 2 schimburi.

Acum elaborăm un plan de acțiuni și un regulament în care vor fi stipulate obligațiunile personalului didactic, elevilor, modalitățile de alimentare a elevilor, dezinfectare, aerisire a încăperilor, întratul și ieșirea de la ore etc. Avem la moment 48 de instituții de învățământ, dintre care  41 – la sate și 7 – în  municipiu. Multe gimnazii din sate au ales să învețe în două schimburi, nu excludem că vom utiliza și sistemul online. Adică muncim pentru a identifica și soluționa din mers toate problemele.   

Direcțiile de învățământ Rezina și Șoldănești încă nu ne-au răspuns.

Vom reveni la temă.

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close