Social

Alcoolul sau copiii: ce aleg părinţii?

Au fost la un pas de a-și pierde copiii din cauza alcoolului. Este cazul a două familii din satul Răspopeni, raionul Șoldănești, care nu aveau grijă de odraslele lor. După un tratament de câteva săptămâni pentru dezalcoolizare, părinții și-au putut primi înapoi copiii și acum sunt împreună.

Încă nu se ştie dacă-i va fi înapoiată fetița de un an și jumătate altei familii din satul Poiana. Pentru că își dorește copilul lângă ea, mama acestuia promite că se va schimba și nu va mai pune alcool pe limbă.

Organizația Mondială a Sănătății definește patru forme de violență împotriva copilului: abuzul emoțional, abuzul fizic, abuzul sexual și neglijarea. Ultimul tip de violență pune în pericol sănătatea și chiar viața copiilor. De cele mai dese ori, cei care neglijează copiii sunt chiar părinții acestora. Copiii nu sunt alimentați la timp, nu sunt îmbrăcați corespunzător sau chiar sunt lăsați în frig, maturii nu se ocupă de educaţia lor.

În opinia Emiliei Guja, specialistă la Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Șoldănești, în majoritatea cazurilor de genul celor descrise mai sus, la mijloc este alcoolul. Maturii consumă zilnic băuturi alcoolice și uită de obligațiile părintești. L.C. din satul Poiana, raionul Șoldănești, cu lacrimi în ochi își amintește ziua, când s-a trezit și alături nu era fetița ei. Acum, femeia numără fiecare zi până va obține dreptul de a-și aduce copila înapoi acasă.

Valentina Rotari, asistenta socială din Poiana, spune că această mamă deseori este surprinsă în stare de ebrietate. Specialista menționează că fetița a fost luată de la mamă și dusă la spital. Acolo, s-a depistat că micuţa se întoxicase cu monoxid de carbon.

Tot din cauza alcoolului au avut de suferit și câțiva copii din satul Răspopeni. Autoritățile au decis că una din aceste familii nu mai este în stare să-și îngrijească cele două fiice. Astfel, fetițele de 5 ani și, respectiv, 2 ani au fost plasate temporar într-o familie din raionul Șoldănești în îngrijire parentală profesionistă.

La o distanță de câteva case de această familie locuieşte altă femeie, care la fel a rămas fără copil pentru că nu avea suficientă grijă de el. Dânsa recunoaște că viața fără fiu era un chin.

Marina Cucereanu, asistentă socială în satul Răspopeni, susține că în ultimul timp situaţia în aceste două familii s-a ameliorat, pentru că la aceasta a contribuit întreaga comunitate.

Potrivit informației oferite la Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Șoldănești, dacă anterior, anual erau decăzute din drepturile părintești maximum două persoane, din familia acestora fiind scoși maximum doi copii, în 2017 au fost luați de lângă părinți zece copii din șapte familii, inclusiv din cinci familii în care părinții consumau abuziv alcool. Între acestea este și o tânără, care la 18 ani are un copil în vârstă de un an. 

Sursa citată a precizat că două din cele trei femei supuse tratamentului de dezalcoolizare și-au primit copiii înapoi. 

Natalia ROTARI, Victor SOFRONI

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker