Evenimente

Păstrează și promovează tradițiile strămoșești

Marți, în a treia zi de Paști, scuarul din fața Centrului raional de cultură  Telenești s-au desfășurat manifestările din cadrul festivalului raional ”De la lume adunate”, care a întrunit  23 de colective de artiști amatori din  localitățile raionului, de asemenea oaspeți de la Cuhureștii de Sus, raionul Florești și de la Cucuruzeni, raionul Orhei. În cadrul festivalului au fost prezentate în scenă cântece pascale, piese folclorice, dansuri populare.  Concomitent s-a desfășurat ediția a VIII-a a Târgului meșterilor populari, care a întrunit 25 de meșteri din  raion și din țară. Festivalul a avut și o componentă culinară, colectivele artistice prezentând variate și delicioase bucate tradiționale de Paști.       

   ”Noi, tradițional, participăm la festival de fiecare dată cu melodii populare  inedite și delicii din bucătăria locală. Este o dovadă că  folclorul și tradiția populară la noi sunt la mare căutare”, ne-a relatat Tamara Verejanu, primara de Scorțeni. 

   Vera Bogomoleț, membră a ansamblului ”Semănătorii” de la căminul de cultură din Cucuruzeni ne-a relatat că a mai fost prezentă la activități culturale aici, la Telenești, dar festivalul a impresionat-o în mod deosebit:

    ”E o tradiție extraordinară să organizezi un asemenea festival în Săptămâna Luminată. Anume așa, cred, trebuie să serbăm sărbătorile pascale, reînvierea naturii și a sufletului”, a remarcat dna Bogomoleț.

      Participanții au fost salutați de către interpreta de muzică populară Silvia Zagoreanu,  care în juriul  festivalului a reprezentat Ministerul Culturii:

    ”Plec de aici cu o deosebită satisfacție sufletească. Festivalul merită a fi susținut și încurajat, fiindcă, precum se vede, sufletul nostru cere. Am fost impresionată de orice melodie și dans, de frumusețea costumului popular, dar și de bucătăria locală. Facem împreună un lucru mare – promovăm folclorul  spre a ne afirma ca neam, astfel lăsând urmașilor  tradiții deosebite, ce ne caracterizează”, a remarcat dna Zagoreanu.

     Participanții la festival și meșterii populari au fost menționați cu diplome și premii bănești.

În imagine: Evoluiază colectivul de l căminul de cultură din Căzănești.

                                       Reporter ”C”      

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker