Cere socoteală pentru banii publiciSocial

Bătălie pentru bănuţi şi dărnicie la milioane

Bătălie pentru bănuţi şi dărnicie la milioane.

Valorificarea finanţelor publice şi problemele existente în acest domeniu a fost tema principală a sesiunii Consiliului Raional Rezina începută la 21 august şi continuată la 25 august. 

Instituţiile medicale din raion în situaţie de pandemie.

Ședința din 21 august c. Consiliul Raional Rezina a început-o cu examinarea activității instituțiilor medico-sanitare publice din raion în perioada pandemiei de Covid-19.

Potrivit directoarelor Spitalului Raional – Nina Postu și Centrului de Sănătate Rezina – Silvia Popov, ambele instituții s-au străduit să facă față sarcinilor de serviciu. La spital, alături de Secția boli contagioase, pentru tratarea pacienților cu Covid-19 a fost reprofilată Secția îngrijiri cronice, iar în Secția pediatrie a fost deschisă Secția triere a suspecților cu coronavirus.

A fost organizată instruirea angajaților și implementarea „Protocolului clinic național Infecția cu coronavirus de tip nou Covid-19”, asigurarea instituției cu echipamentul necesar. Dna Postu a menționat că în această ordine de idei Spitalul a beneficiat de subvenții din partea Consiliului Raional în sumă de 124,6 mii lei și donații de echipament medical în valoare de circa 105 mii lei,  donații bănești cu care de asemenea s-a procurat echipament în sumă de 64,3 mii lei.

 În 6 luni, în spital au fost internați 1937 de bolnavi, inclusiv 74 de persoane suspecte la Covid-19. Au fost testați la această maladie 122 de lucrători medicali, dintre care s-au dovedit a fi infectați 18.

       Un accent deosebit dna Postu a pus pe asigurarea nesatisfăcătoare a Spitalului cu echipamentul necesar pentru tratarea bolnavilor de Covid-19. La moment instituția dispune de un aparat de anestezie produs în 1982 și doar două aparate de respirație artificială vechi (unul de 7 și altul de 17 ani).

În ultimii ani o parte din echipamentul spitalului a fost înnoit, dar pentru tratarea nemijlocită a pacienților cu Covid-19, când situația provocată de acest virus se pare că se complică de la o zi la alta, spitalul are nevoie urgentă de  cel puțin 3 ventilatoare pentru respirație artificială, 4 compresoare pentru ventilare, 1000 de costume de protecție pentru lucrători, 500 de respiratoare, 20 de mii  de mănuși, 500 de măști de unică folosință, 400 litri de dezinfectanți și alt echipament medical, a specificat directoarea spitalului.

       Silvia Popov a menționat că eforturile medicilor de familie în perioada dată au fost concentrate în special la supravegherea pacienților cu maladii cronice, persoanelor vârstnice și cu dizabilități, a gravidelor și copiilor din grupurile de risc medical și social, cu respectarea tuturor măsurilor de precauție.

Potrivit dumneaei, în perioada din martie până la începutul lunii august c. în autoizolare la domiciliu în teritoriul deservit de CS Rezina au fost 256 de persoane, iar în ansamblu pe raion – 1932 persoane, confirmate cu Covid-19 – 269, la domiciliu s-au tratat 179 de bolnavi, s-au vindecat 169, dar au decedat din cauza coronavirusului 8 persoane. 

       Aceste date au fost confirmate și de Ion Cheptene, reprezentantul Centrului de Sănătate Publică Orhei în raionul Rezina.

       Și dna Popov a remarcat că instituția pe care o conduce în fond a făcut față pandemiei în mare parte datorită donațiilor de echipament și materiale anticovid-19 din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în valoare totală de 164,6 mii lei), CR Rezina (60 mii lei), mai multor agenți economici din teritoriu.

Pentru o activitate normală în perioada următoare Centrul a calculat că are nevoie urgent de  completarea echipamentului (măști, combinezoane, mănuși, dezinfectanți etc.) în valoare de minimum 244 mii lei, a precizat dna Popov.

       În urma unor dezbateri controversate, Consiliul a decis să majoreze  cu 32083 lei suma alocată Spitalului raional pentru salarizarea angajaților care tratează bolnavii cu Covid-19, iar președintele raionului V. Ciorici a fost obligat să găsească posibilități bugetare pentru a procura pentru această instituție 1-2 aparate de respirație artificială.

       În primul semestru – restanţe şi la venituri, şi la cheltuieli.

       La început se preconiza ca cele 20 de chestiuni incluse în agenda sesiunii să fie examinate în circa două ore. În realitate consilierii au avut nevoie de cinci ore pentru a dezbate și adopta decizii doar pe jumătate din acestea. Cele mai aprinse discuții le-au provocat chestiunile de ordin financiar.

Mai ales că posibilităţile bugetului raionului în anul curent sunt, după cum a menţionat şefa Direcţiei Finanţe, foarte modeste. Sarcina pentru semestrul I în ce priveşte acumularea veniturilor a fost îndeplinită cu 45,7 %, din care cauză şi cheltuielile s-au cifrat doar la 41,7%.  La majoritatea surselor de încasare a veniturilor, dar şi parametrilor privind cheltuielile bugetare, indicatorii preconizaţi nu au fost atinşi.

Veniturile în bugetul raionului în primele 6 luni au fost mai mici cu peste 12 mil. lei, dintre care circa 4 mil.- venituri proprii. Respectiv au fost executate şi cheltuielile. Doar la cheltuieli de personal indicatorul stabilit în buget a fost îndeplinit cu 51,5% şi la capitolul ocrotirea sănătăţii – cu 78,3 %, pe când la  servicii în domeniul economiei – cu 12,1%, cultură, sport, tineret, culte şi odihnă – cu 40,5%, protecţie socială – cu 35,1% etc. 

       Toţi veteranii din sistemul medical al raionului să primească ajutor financiar din partea CR.

       Încă în luna mai, consilierul Vasile Grigor a înaintat administrației raionului propunerea de a acorda veteranilor din sistemul medical al raionului un ajutor material în sumă de 500 de lei fiecăruia. În comisiile consultative ale Consiliului propunerea a fost discutată de câteva ori, lista lui V. Grigor fiind completată și cu o parte dintre veteranii care continuă să activeze în instituțiile medicale, suma totală ajungând la 56 mii lei. 

       V. Grigor însă s-a declarat nemulțumit de modificare, pentru că doar o parte din veteranii sistemului, care continuă să muncească, au fost incluși în acea listă, fără a se motiva clar de ce s-a procedat așa. Cineva din aparatul președintelui a replicat că pentru toți nu sunt bani și astfel a încins și mai mult spiritele. În opinia unor consilieri, ajutorul pentru medici ar trebui să fie de 1000 de lei, iar pentru celălalt personal – de 500 de lei.

Examinând proiectul “Cu privire la modificarea bugetului raional pentru a. 2020”, unii consilieri chiar au găsit şi surse pentru majorarea sumei ajutorului material pentru toţi veteranii sistemului ocrotirii sănătăţii din raion, dar şi pentru completarea echipamentului instituţiilor respective. În cele din urmă consilierii au votat proiectul de decizie propus, cu condiția că lista va fi completată cu toți pensionarii care muncesc în sistem, iar președintele raionului va găsi mijloacele necesare pentru executarea ei.

Ceea ce n-au dorit să facă organele de drept, urmează să facă o comisie a CR Rezina.

       Dacă în cazurile privind procurarea echipamentului medical pentru Spitalul raional și Centrul de Sănătate Rezina arhinecesar pentru combaterea coronavirusului consilierii au trebuit să discute mult și în contradictoriu pentru a găsi în buget câteva sute de mii de lei, alte chestiuni care vizau milioane au trecut fără prea mare interes din partea aleșilor locali.

Este vorba de două somaţii ale “Altcom-Impex” SRL, care pretinde că administrația raionului Rezina îi este datoare 4 mil. 422 495,63 lei pentru contractul de antrepriză de 18 mil. 89731,19 lei privind executarea lucrărilor de eficientizare  a energiei termice în școlile din raionul Rezina și alți 5 mil. 24796 lei costul unui acord adițional la acel contract.

Alt proiect de decizie viza obligațiunea asumată de Consiliul Raional din legislatura precedentă în ce privește construcția locuințelor pentru păturile social-vulnerabile din rai. Rezina, obligațiune echivalentă cu o contribuție în valoare de 1 mil.420 mii euro, dintre care 650 mii euro suport financiar, iar 770 mii – clădirea și terenul aferent acesteia. 

       CUVÂNTUL a investigat aceste inițiative ale fostei președintă a raionului E. Graur și a demonstrat cu documente concrete că acestea au fost, de fapt, niște proiecte de fraudare serioasă a bugetului public al raionului. 

       Amintim că două contracte privind schimbarea ușilor și ferestrelor în școlile raionului plus acordul adițional în valoare de 5 mil. 24796 lei inițiate și promovate de E.Graur și slugile ei sunt de fapt ilegale, pentru că autoritatea legislativă a raionului – Consiliul Raional, nu a examinat și nu a aprobat aceste proiecte.

Lucrările incluse în procesele-verbale semnate de administrațiile raionului și firmei “Altcom-Impex” SRL cu pretenţia că ar fi fost efectuate la școlile din Tarasova, Solonceni, Mateuți, Ignăței, Ciorna ș.a. în realitate nu au fost executate sau executate parțial.

Redacția săptămânalului CUVÂNTUL a însoțit publicațiile la această temă cu documente și mărturii concrete, care demonstrau falsurile, solicitând administrația raionului, organele de drept să verifice dezvăluirile și să informeze opinia publică despre măsurile întreprinse. Până în prezent toți doar au mimat verificarea faptelor, între timp Consiliul Raional a continuat să achite milioane de lei din buget pentru niște datorii la care, de fapt, nu are nicio atribuție. 1,5 mil. de lei din cei 4,422 mil. au fost achitați deja de actualul Consiliu și, din câte am înțeles, va fi plătită toată suma de 18,08 mil. 

       A doua pretenție a “Altcom-Impex” SRL, în mărime de 5,025 mil. lei a fost respinsă de Consiliu. Și asta pentru că Acordul adițional la contracul de 18,08 mil., semnat de E.Graur și administrația “Altcom-Impex”  SRL în 2015, nu a fost înregistrat de Agenția Achiziții Publice (AAP), fiind considerat ilegal. Administraţia “Altcom-Impex” SRL nu putea să nu cunoască asta, dar şi faptul că Acordul este opera preşedintei E. Graur şi nu a CR Rezina  şi totuşi a încercat de minte Consiliul Raional, ameninţând că dacă acesta nu transferă suma indicată timp de 10 zile, îl va acţiona în judecată.

       De data aceasta, la propunerea consilierului Serghei Bagrin, Consiliul a format o comisie care va trebui să investigheze afacerea cu schimbarea uşilor şi ferestrelor în valoare de peste 18 mil. lei şi să informeze Consiliul, organele de drept şi opinia publică despre rezultatele anchetei.

        Cât privește obligațiunile din proiectul “Construcția locuințelor pentru păturile social-vulnerabile din rai. Rezina”, Consiliul a acceptat să le onoreze până la capăt. În decembrie 2018 fostul Consiliu a împuternicit-o pe președinta E. Graur să semneze cererea și contractul cu Ministerul Finanțelor de recreditare a împrumutului inițial stabilit, dar substituind suma de 787 858 euro cu suma de 1.062.858 euro.

Responsabilitatea privind executarea acelei decizii a fost pusă în seama președintei raionului. Dânsa însă și-a mutat locul din Rezina în Parlament, iar administrația raionului încă 20 de ani urmează  să răsplătească acest credit.

       Vineri  15 consilieri au susținut propunerea aparatului președintelui de a lua un împrumut de 7, 4 mil. lei pentru continuarea lucrărilor la acest bloc locativ, care urma să fie dat în exploatare încă în 2018 şi unde, conform calculelor unui consilier, bazate pe cheltuielile deja efectuate, costul unui metru pătrat  de spaţiu constituie 540 de euro. De câţiva ani deja, apartamentele şi casele la sol din Rezina se vând maximum cu 150-200 de euro m.p.

Tudor Iașcenco

Consilierul Victor Lupaşcu preocupat de utilizarea ilegală a milioanelor din bugetul public al raionului în proiectul care prevedea schimbarea uşilor şi ferestrelor la şcolile din raionul Rezina în valoare de 18,08 mil. lei,  iniţiat de E. Graur în numele CR Rezina, dar fără examinarea şi aprobarea acestuia.
Consilierul Victor Lupaşcu preocupat de utilizarea ilegală a milioanelor din bugetul public al raionului în proiectul care prevedea schimbarea uşilor şi ferestrelor la şcolile din raionul Rezina în valoare de 18,08 mil. lei,  iniţiat de E. Graur în numele CR Rezina, dar fără examinarea şi aprobarea acestuia.
Consilierele S. Borgan, L.Stavinschi, S.Druţă şi L. Scutari în cadrul unei discuţii pe marginea unui proiect de decizie
Consilierele S. Borgan, L.Stavinschi, S.Druţă şi L. Scutari în cadrul unei discuţii pe marginea unui proiect de decizie.
Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker