OrheiSocial

Noi detalii privind reținerea primarului s. Brăviceni, Orhei

Noi detalii privind reținerea primarului s. Brăviceni,  Orhei.

Andrei Cociorvă, primarul satului Brăviceni, raionul Orhei, a fost plasat vineri în arest la domiciliu, fiind învinuit de trafic de influență.

Edilul local este vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, surprins în timp ce transmitea unei procurore 235 de mii de euro pentru a-l elibera din arest și a-l scăpa de dosarul pentru spălare de bani pe un fost traficant de personae, relatează anticorupție.md

Procurorii susțin că dosarul a fost intentat în baza unui denunț  care s-a confirmat. Conform rechizitoriului,  în perioada  aprilie – iulie 2018, Andrei Cociorvă ar fi pretins și primit de la o autoritate a mediului interlop 125 de mii de euro, pentru a-l ajuta să scăpe de răspundere penală.

Este  vorba de hoțul în lege Petru Gâlcă, alias Micu, care este cercetat într-un dosar penal, fiind bănuit de de crime deosebit de grave, inclusiv omor și șantaj. Cociorvă i-ar fi promis că-i poate determina pe procurorii PCCOCS și judecătorii Curții de Apel Chișinău să-i claseze dosarul  și să-l achite pe toate capetele de acuzare.

Procurorii au solicitat pe numele lui Cociorvă mandat de arestare pe un termen de 30 de zile în Penitenciarul nr.13, dar Judecătoria Chișinău a decis să-l plaseze în arest la domiciliu. Procurorii nu sunt de acord cu decizia instanței de fond și sunt dispuși să o contesteze.

Andrei Cociorvă nu este la prima abatere, fiind învinuit într-un dosar pentru cauzare de leziuni corporale grave, care se află în gestiunea Curții de Apel Chișinău. Potrivit rechizitorului, Andrei Cociorvă și prietenul său, Dumitru Dubceac,  l-au atacat într-un local pe Aurel Tipa, fiul unui avocat, care în urma loviturilor primite și-a pierdut vederea la un ochi.

Urmărirea penală a durat mai mult de un an și jumătate, după care dosarul a fost examinat de instanța de fond timp de doi ani și trei luni. La 14 iulie 2017, Judecătoria Chișinău i-a condamnat pe Cociorvă și Dubceac la câte 11 ani de închisoare, fiind încătușați în sala de judecată.

Cei doi au fost eliberați peste cinci luni de către Curtea de Apel Chișinău, care a calificat infracțiunea în baza unui alt aricol din Codul Penal, care se referă la crimele comise din imprundență. Astfel, Cociorvă și Dubceac au fost condamnați la câte trei ani și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Instanța de apel a mai decis ca cei doi condamnați să-i plătească lui Aurel Tipa despăgubiri materiale și morale în valoare de câte 50.000 de lei.

La 13 noiembrie 2018, Curtea Supremă de Justiție a anulat sentința Curții de Apel Chișinău și a transmis dosarul la rejudecare.

Este de menționat că, Andrei Cociorvă este și om de afaceri, el fiind moștenitorul afacerii cu brânzeturi și a brandului „Mozzarela de Brăviceni”, creat de tatăl său, regretatul Vladimir Cociorvă, fost deputat și primar de Brăviceni.

Andrei Cociorvă a ajuns primar al satului Brăviceni în urma alegerilor din toamna trecută, fiiind candidatul PDM, după ce l-a învins în al doilea tur pe candidatul Partidului Șor.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker