E timpul sa fii activScrie știrea taSocialTelenești

Cafenea Publică la Inești

Cafenea Publică la Inești

Înainte de toate haideți să clarificăm noțiunea “cafenea publică“. Aceasta este o posibilitate a cetățenilor de a se reuni, într-o ambianță confortabilă, pentru a discuta, face schimb de opinii și experiențe despre anumite chestiuni de interes comun din localitatea în care trăiesc.

O astfel de activitate s-a desfășurat recent, la propunerea Asociației Obștești Concordia”, în curtea grădiniței de copii din satul Inești, Telenești. Ideia organizării evenimentului a fost susținută de primarul licalității, Ghenadie Bunescu, interesat să discute și să dezbată câteva chestiuni de importanță vitală pentru comunitate.

La eveniment au participat primarul, consilerii locali, funcționarii din aparatul primăriei, reprezentanți ai serviciilor desconcentrate în teritoriu, agenți economici și activiști civici din localitate.

Subsemnata, am menționat în debutul discuțiilor că atare tip de întrunire este o metodă simplă şi eficientă de a analiza și discuta în comun subiecte de interes major pentru localitate și am anunțat că participanții vor lucra în trei grupuri (în grădiniță fiind trei foișoare), fiecare având posibilitatea să vină cu idei și propuneri, activitatea devenind creativă, prietenoasă și totodată competitivă. 

Membrii fiecărui grup au discutat consecutiv următoarele subiecte:

–  Identificarea necesităților și propunerilor locuitorilor pentru formarea bugetului primăriei pentru anul viitor. 

–  Planificarea proiectelor de infrastructură pentru sat.

– Instituirea paginii web a primăriei, colectarea propunerilor privitor la conținutul acesteia.

Discuţiile în grupuri au durat aproximativ 20 de minute, la finalul cărora participanții deplasându-se într-un alt foișor pentru a dezbate o nouă temă. Procesul s-a repetat pe parcursul unui număr prestabilit de runde – în fiecare foișor unul dintre organizatori rămânând pe loc tot timpul pentru a nota ideile principale.

Începând cu cea de a doua rundă, aceștia au prezentat un rezumat al discuţiilor pentru a pune la curent alți participanţi care au contribuit cu aspecte noi legate de tema deja enunţată. 

La final au  fost prezentate rezultatele discuţiilor și propunerile formulate de membrii grupurilor la fiecare subiect. 

Primarul s. Inești, reprezentanții autorităților publice au notat propunerile expuse de participanți pentru a ține cont de acestea în activitatea lor sau, după caz, pentru a le transmite actorilor cointeresați. 

Reprezentanții autorităților locale recunosc că asemenea activități contribuie la o mai bună cunoaștere a nevoilor și problemelor locuitorilor și o mai bună comunicare cu aceștia.

Eugenia Roșca, președinta AO “Concordia”

Evenimentul a fost organizat de A.O. Concordia în cadrul proiectului “Transparenţă şi responsabilitate la nivel local”, componentă a proiectului ”Consolidarea statului democratic de drept în Republica Moldova, contribuţia societăţii civile” cu suportul financiar al Ambasadei Olandei (programul de granturi mici al Transparency International – Moldova).

disc

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close