RezinaSocial

Motiv de mândrie pentru Coșernița:ambii frați Chiriac – laureați ai Premiului Național al Moldovei.

Motiv de mândrie pentru Coșernița:ambii frați Chiriac – laureați ai Premiului Național al Moldovei.

Comisia pentru decernarea Premiului Naţional 2020 a selectat 13 câștigători ai Premiului Național, iar Guvernul a aprobat lista noilor laureați. Printre aceștea este și compozitorul Anatol Chiriac.

Fratele mai mic al lui Anatol, poetul Teo Chiriac, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova s-a învrednicit de Premiul Național al Moldovei în a. 2017. Este probabil unicul caz în R. Moldova când doi frați, timp de 3 ani au devenit laureați ai acestui prestigios premiu.

Pe 9 octombrie compozitorul Anatol Chiriac a împlinit 60 de ani. Autor al mai multor piese de muzică uşoară, care au devenit şlagăre încă în perioada sovietică, el este un nume cunoscut departe de hotarele ţării noastre.

Anatol Chiriac s-a născut pe 9 octombrie 1953 și a absolvit școala secundară din satul Natal Coșernița din raionul Florești. În 1978 Anatol Chiriac a absolvit Şcoala de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, Facultatea de teorie şi compoziţie, iar în 1985 – Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău, Facultatea de teorie şi compoziţie.

Compozitorul Anatol Chiriac debutează cu piesa „De-aş avea…”, pe versurile lui Mihai Eminescu, interpretată de către Ştefan Petrache. În 1978 şi 1980 se află în fruntea formaţiei de muzică uşoară a Sofiei Rotaru, iar în 1987 înfiinţează grupul de estradă al lui Anatol Chiriac.

A șlansat mai multe şlagăre: „Romantică”, „Primăvara va veni”, „Orele”, „Tinereţe-floare”, „Cântecul Zamfirei” ş.a., interpretate de Sofia Rotaru, Silvia Chiriac, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu, Mirabela Dauer şi de mulţi alţi cântăreţi din ţară şi de peste hotare. A colaborat cu poeţii Grigore Vieru, Teo Chiriac, Anatol Ciocanu ş.a.

În primul Parlament al Republicii Moldova a fost ales din partea circumscripției electorale ci centrul în satul natal. În prezent conduce prima firmă de impresariat din RM, Societatea de creaţie, comerţ şi relaţii economice externe „Mihaela”.

Este laureat al Premiului republican pen, cea mai înaltă distincție de stat din R. Moldova, medalia „Meritul Civic”.

Tudor Iașcenco


Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker