Social

La Orhei se implementează un model comunitar de îngrijiri în sănătatea mintală

Vicepreședinți de raioane, primari, conducători ai direcțiilor educație, instituțiilor medicale, inspectoratelor de poliție din raioanele Telenești, Orhei, Soroca, Cimișlia și Cahul au participat recent la un dialog cu genericul: „Direcții strategice de dezvoltare a serviciilor comunitare de sănătate mintală în Republica Moldova”  desfăşurat la Orhei.       

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, implementat în parteneriat cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Ministerul Sănătății, Unitatea de implementare „Trimbos” Moldova și Consiliul Raional Orhei.

În cadrul dezbaterilor s-a menționat, că Reforma sistemului de sănătate mintală a fost inițiată în Republica Moldova în anul 2014, odată cu semnarea memorandumului de cooperare dintre Ministerul Sănătății, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și organizația locală a Institutului de Sănătate Mintală și Adicții „Trimbos” din Olanda. La scurt timp, Orhei a devenit raion- pilot al proiectului, alături de Soroca, Cimișlia și Cahul.

Tudor Golub, președintele raionului Orhei, care a moderat activitatea a remarcat:

”Persoanele cu probleme de sănătate mintală merită să se bucure din plin de toate drepturile recunoscute de stat. Tindem spre o societate incluzivă, unde diversitatea este apreciată și fiecare cetățean are șansa la o viață sănătoasă și împlinită.”

În cadrul proiectulul MENSANA, raionul Orhei a beneficiat de multiple investiții și susținere extinsă pentru reformarea sistemului de sănătate mintală. Astfel, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei a fost renovat și dotat cu tot echipamentul necesar, specialiștii din domeniu, inclusiv asistența medicală primară au participat la instruiri aprofundate atât în țară, cât și peste hotare. Experți naționali și internaționali evaluează periodic activitatea Centrului, care monitorizează circa 3000 de beneficiari activi și pasivi din raionul Orhei.

Matthias Leicht, manager de program la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare a menționat:

”Guvernul Elveției este unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai sistemului de sănătate din Moldova și peste 10 ani susține proiecte de reformă la nivel național. Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare susține proiectul MENSANA deoarece reforma sistemului de sănătate mintală capătă o importanță majoră. Problemele din acest domeniu constituie o povară grea pentru populație. Viziunea interdisciplinară și modelul comunitar de îngrijiri constituie răspunsul pentru un tratament eficient, dar și pentru respectarea drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Acest segment al populației este cel mai vulnerabil, discriminat, aflat în situații de risc de abuz și violență.”

Pentru a se bucura de o viață echilibrată și fără discriminare, persoanele cu probleme de sănătate mintală au nevoie de o gamă largă de servicii coordonate, cu implicarea cadrelor medicale, psihologilor, dar și a asistenților sociali, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, etc. Din acest motiv, o parte a agendei Dialogului a fost dedicată aspectelor intersectoriale ale reformei serviciilor de sănătate mintală.

Tatiana Zatâc, șefa Direcției Asistență Medicală Primară Urgentă și Comunitară, Ministerul Sănătății a precizat că Ministerul Sănătăţii a elaborat direcțiile strategice de dezvoltare ale sistemului de sănătate mintală, parte a Programului Național privind sănătatea mintală pentru anii 2017 – 2021, care au drept scop dezvoltarea serviciilor integrate de sănătate mintală și creșterea funcționalității sistemului de acordare a asistenței psihiatrice, cu apropierea acestora de comunitate și respectarea drepturilor pacienților.

 În cadrul Dialogului s-a mai menționat că printre succesele implementării modelului comunitar de îngrijiri în sănătatea mintală la Orhei, se numără: diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală; activitatea unei echipe multidisciplinare (psihiatru, psiholog, asistent social, asistente medicale) care monitorizează starea pacienților, inclusiv prin vizite la domiciliu; micșorarea numărului de internări în spitalele de psihiatrie (de la 821 în 2015, la 344 în 2016) etc. Acum, medicii de familie din raion pot depista precoce și chiar trata formele moderate ale anumitor tulburări mintale (depresie, anxietate) și pot prescrie tratament.

Vizavi de cele realizate la Orhei, Victoria Condrat, manageră locală MENSANA, directoare executivă „Trimbos” Moldova a menționat:

”Ca și raion-pilot Orhei a reușit să devină un exemplu de aplicare a modelului comunitar de sănătate mintală, unde beneficiarul are parte de tratament, suport, monitorizare a stării de sănătate în comunitate, alături de familie și cei dragi”.

În cadrul întrunirii s-a remarcat că în R. Moldova la evidența psihiatrică se află circa 60 000 pacienți, dintre care 28 000 au grad de dizabilitate; că avem doar 182 de psihiatri, adică câte 5 psihiatri la 100 000 locuitori; în țară funcționează 36 de centre comunitare de sănătate mintală, dintre care 5 municipale și 30 – raionale. 

În imagine: Tudor Golub, președintele raionului Orhei, care a moderat activitatea a remarcat:  Nu ne temem de schimbări. Înțelegem că persoanele cu probleme de sănătate mintală merită să se bucure din plin de toate drepturile recunoscute de stat și tindem spre o societate incluzivă, unde diversitatea este apreciată și fiecare cetățean are șansa la o viață sănătoasă și împlinită.”

 

Constanţa Popa, consultantă în cadrul proiectului                           

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker