Politic

Președintele Dodon și PSRM propun sistemul electoral mixt ceea ce a dorit, de fapt, V.Plahotniuc

Președintele Igor Dodon a propus întroducerea sistemului electoral mixt, cu alegerea deputaților după formula 50:50 pe liste de partid și în circumscripții.

Peste câteva zile și fracțiunea Partidului Socialiștilor a anunțat că a elaborat o inițiativă legislativă în susținerea propunerilor formulate de președintele Igor Dodon cu privire la sistemul electoral mixt, propunând înregistrarea proiectului de lege în Parlament în regim de urgență.

Potrivit inițiativei președintelui, 25 dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, să fie din diaspora și din regiunea transnistreană, iar celeilalți 25 – din raioane și din Chișinău.

Pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat, șeful statului propune colectarea unui număr minim de semnături – 600. În opinia sa, studenții trebuie să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza certificatului eliberat de instituția de învățământ. La fel, președintele a reiterat poziția sa privind reducerea numărului de deputați de la 101 la 71.

Alexandru Slusari, vicepreşedintele PPPDA și Ilian Caşu, vicepreşedintele PPPN, au remarcat la un post de televiziune că iniţiativa lui Igor Dodon face parte dintr-un aranjament mai vechi avut cu Plahotniuc. „Scopul real al lui Plahotniuc a fost de fapt  nu votul uniniminal ci sistemul electoral mixt, care îi este mai convenabil. Argumentul forte este că Igor Dodon nu a semnat acea Declaraţie contra votului uninominal, semnată de liderii mai multor partide, afirmă fruntașii celor două formațiuni.

            Apropo, analistul Nicolae Negru, dar și alți colegi de-ai dânsului și experți politici, imediat după mediatizarea inițiativei lui V.Plahotniuc, au presupus acest joc între acesta și președintele I.Dodon și că ținta adevărată a acestor doi este trecerea la sistemul electoral mixt.

Reporter C

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker