Cere socoteală pentru banii publiciSocial

Cu ajutorul cetățenilor, o toloacă din comuna Zîrnești, raionul Cahul, se transformă în scuar

Cu ajutorul cetățenilor, o toloacă din comuna Zîrnești, raionul Cahul, se transformă în scuar.

În ultimii ani, mai multe comune și orașe din Moldova se modernizează prin implicarea cetățenilor care-și doresc o localitate îngrijită și frumoasă.

Datorită spiritului civic, în comuna Zîrnești din raionul Cahul copiii vor avea un teren de joacă și de recreere.

Experții îi îndeamnă pe cetățeni să formeze grupuri de inițiative, pentru a-și promova ideile de modernizare a localității și a obține mai ușor susținere din partea autorităților locale, dar și a unor donatori care stimulează implicarea cetățenilor în procesul decizional.

Toloaca Balacea a devenit Scuar pentru Balacea.

Până nu demult, copiii din mahalaua Balacea a comunei Zîrnești, situată pe malul râului Prut, trebuiau să meargă doi kilometri până la terenul de joacă din centrul satului sau se jucau în jurul butoaielor de pe toloaca de lângă baltă. Acum însă cei 40 de copii din acesată regiune a comunei au un spațiu de joacă amenajat special pentru ei.

Localnica Marina Caltea „cocea” în cap această idee demult, însă pentru a o realiza avea nevoie de mijloace financiare. Împreună cu un grup de inițiativă a aplicat la concursul de granturi din cadrul proiectului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi Suedia.

 „Până a scrie proiectul, discutam adesea că trebuie să facem ceva pentru partea asta a satului, dar nu aveam bani. Dacă lângă Casa de Cultură este teren de joacă pentru copii, la fel și în alte regiuni ale satului, în mahalaua noastră copiii nu aveau unde se juca. Așa că ne-am gândit să facem aici o zonă de agrement”, povestește Marina.

A sărit în ajutor și diaspora.

În 2018, proiectul depus de grupul comunitar „Zîrnești+” a fost aprobat, iar finanțatorii au oferit un grant în sumă de 90 de mii de lei. Timp de doi ani, acest grup s-a consolidat, participând în diferite programe de instruire și mentorat. 

După ce s-au sfătuit cu primarul și consilierii locali, membrii grupului au decis să nu se rezume doar la un teren de joacă, ci să transforme toloaca numită Balacea în Scuar pentru Balacea”. La începutul lunii august, pe terenul de 15 ari al viitorului scuar au fost instalate mai multe echipamente: un complex de joacă pentru copii, un scrânciob dublu, patru bănci, un complex de gimnastică, o masă de șah și un balansoar. 

Natalia Bazan, lidera grupului comunitar, este convinsă că fără implicarea activă a consătenilor, acest proiect nu ar fi prins viață: „Din cei 90 de mii de lei am procurat echipamentele, dar a contribuit și administrația locală cu 15 mii de lei. O condiție obligatorie era contribuția oamenilor din sat, participarea comunității în procesul de luare a deciziilor și dezvoltarea spiritului civic și de voluntariat. Chiar dacă sătenii trebuiau să contribuie cu 4.500 de lei, s-au adunat mai mulți bani, inclusiv a donat și diaspora”.

Localnicii au ajutat cum au putut. Unii au donat bani, alții au venit cu forța de muncă. Sergiu Groza, tatăl unui băiețel de trei ani, care este și preotul comunei, se bucură că interesul copiilor i-a mobilizat pe zîrneșteni. „Când mergi prin sat te bucuri că-i frumos și te mândrești. Dacă vrem ca localitatea să se dezvolte, inițiativele trebuie să vină de la noi”, spune el. 

Comunicare dintre autorități și cetățeni, on-line și off-line.

Din contribuția satului și a administrației publice locale se va procura nisipul, pavajul pentru trotuar, bordura și vor fi instalate coșurile pentru gunoi, iar la lucrările propriu-zise vor fi antrenați oamenii din comună. Deschidere oficială a Scuarului pentru Balacea” va avea loc la toamnă. Astfel, după orele de la școală, copiii se vor juca pe terenul construit și amenajat cu grijă de părinții și buneii lor. 

În opinia lui Nicolae Beju, primarul comunei Zîrnești, în componența căreia intră și satele Paicu și Tretești, asemenea proiecte îi responsabilizează pe cetățeni și contribuie la o comunicare mai bună dintre localnici și autorități.

Alesul local se bucură că locuitorii din Zîrnești sunt interesați de gestionarea de către primărie a banilor publici. „Pe oameni îi interesează unde și cum vor fi cheltuiți banii. Ei vin și ascultă ședințele consiliului local, au participat și la examinarea și aprobarea bugetului local. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, acum discutăm on-line cu locuitorii comunei, în acest scop am creat și un grup în rețeaua Viber, unde dezbatem toate problemele și identificăm soluții”, a adăugat primarul.

Cetățenii contribuie la durabilitatea proiectelor.

Expertul în administrația publică locală, Vasile Cioaric, coordonatorul programelor în domeniul bunei guvernări la Centrul CONTACT, afirmă că în prezent, grupurile de inițiativă ale cetățenilor se implică mai mult în procesul decizional, în comparație cu situația de acum cinci ani.

La fel și organizațiile societății civile au devenit mult mai active, iar donatorii se pliază pe doleanțele grupurilor de inițiativă și oferă granturi mici pentru proiecte care contribuie la modernizarea și dezvoltarea localităților. Cetățenii cu inițiativă trebuie să se unească cu semenii lor care au aceleași interese, pentru că de unii singuri e greu să rezolvi problemele. Și aleșii locali tot trebuie să înțeleagă că doar împreună cu cetățenii pot face lucruri bune în localitate”, conchide expertul.

Mariana Jacot, Asociația Presei Independente

Legendă: În mahalaua Balacea, copiii joacă Dame folosind tabla de șah imprimată pe masa recent instalată. În lipsa pieselor, aceștia folosesc dopuri de la peturi.

În mahalaua Balacea, copiii joacă Dame folosind tabla de șah imprimată pe masa recent instalată. În lipsa pieselor, aceștia folosesc dopuri de la peturi.
Foto: Grupul comunitar „Zîrnești +”/Facebook
În mahalaua Balacea, copiii joacă Dame folosind tabla de șah imprimată pe masa recent instalată. În lipsa pieselor, aceștia folosesc dopuri de la peturi.
Foto: Grupul comunitar „Zîrnești +”/Facebook
În mahalaua Balacea, copiii joacă Dame folosind tabla de șah imprimată pe masa recent instalată. În lipsa pieselor, aceștia folosesc dopuri de la peturi.
Foto: Grupul comunitar „Zîrnești +”/Facebook
Cu ajutorul cetățenilor, o toloacă din comuna Zîrnești, raionul Cahul, se transformă în scuar
Foto: Grupul comunitar „Zîrnești +”/Facebook
Cu ajutorul cetățenilor, o toloacă din comuna Zîrnești, raionul Cahul, se transformă în scuar
Foto: Grupul comunitar „Zîrnești +”/Facebook
Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker