
Pericolele arderii vegetației uscate
Pericolele arderii vegetației uscate.
Anual, Secția Situaţii Excepționale Telenești se confruntă cu un număr mare de incendii provocate, în cea mai mare proporţie, de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de sezon.
Pe parcursul anului curent pompierii Unității de Salvatori și Pompieri a Secției Situaţii Excepționale Telenești s-au deplasat la 128 de intervenții pentru stingerea vegetației uscate.
Într-un comunicat adresat săptămânalului CUVÂNTUL conducerea secţiei menţionează că necunoașterea sau neglijarea prevederilor legale în domeniu îi determină pe unii cetățeni să recurgă la igienizarea terenurilor agricole prin incendiere și să utilizeze focul deschis pentru distrugerea resturilor menajere, generând astfel numeroase incendii de vegetație uscată.
Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, generează pagube materiale şi efecte serioase cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie , a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere etc .
Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Secția Situaţii Excepționale Telenești vine iarăşi cu un apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.