Dezbateri publiceE timpul sa fii activSocial

Alegătorii despre traseismul politic şi cei care îl practică

Alegătorii despre traseismul politic şi cei care îl practică.

Consiliera raională şi orăşenească de Rezina, Margarita Burunsus, aleasă pe listele Partidului Şor, a declarat că părăsește formaţiunea și aderă la fracțiunile PSRM din Consiliul Raional și din Consiliul Orășenesc Rezina.

“Am luat decizia de a părăsi PP Șor și a adera la fracţiunea PSRM, acea echipă care este capabilă să schimbe lucrurile în bine. Decizia nu este influențată de nimeni, vă rog frumos să nu veniți cu atacuri asupra mea, asupra rudelor și prietenilor mei, deoarece aceasta nu mă motivează de a lua alte decizii.

Este o decizie motivată din punct de vedere a situației care există astăzi în societatea noastră. Am înțeles foarte multe lucruri, inclusiv problemele ce sunt în orașul și raionul Rezina. Îmi propun ca prim scop realizarea programelor planificate pentru îmbunătățirea situației sociale a cetățenilor!”, a scris Margarita Burunsus într-o postare pe Facebook.

Responsabilii din Partidul Șor (PŞ) nu au comentat situația. Liderul fracţiunii PSRM în Consiliul Raional Rezina a declarat pentru CUVÂNTUL că nu are nicio cerere de la consiliera Burunsus şi fracţiunea nu a discutat chestiunea dată. 

Postată pe Facebook, ştirea a trezit un flux de dezbateri controversate.

Ira Diacenco: Circ…

Vladimir Burunsus: Demult trebuia!

Victor Lupaşcu: Da cei de la PSRM acceptă? Pentru că ei, socialiştii, au criticat dur transfugii… Şi dacă îţi vine să-i părăseşti şi pe ei, atunci va fi mult mai complicat. 

Doina Sârbu (făcând trimitere la videoul de la un protest vehement a M. Burunsus în Rezina împotriva PSRM): De ce? Ce s-a schimbat de atunci? Sunt doar 2 luni distanţă.

Andrei Borş: La bani mai graşi… 

Ion ANghel: Zilele trecute la Rezina a avut loc un lucru banal pentru RM: un consilier orăşenesc/raional a părăsit un partid aderând la altul. La prima vedere nu e chiar straşnic, nu e primul caz şi nici ultimul. Acum această “procedură” se face foarte uşor. A consultat internetul, s-a inspirat din comunicările altor transfugi, a ticluit un comunicat în care a pomenit despre binele cetăţenilor şi l-a postat pe Facebook.

Reacţia partidelor – stranie. PŞ tace. PSRM tot tace. Poate pentru că: 

1. Socialiştii stau relativ bine în aceste două consilii şi fără “noua colegă”?

2. Cu 2-3 luni în urmă această “nouă colegă” organiza un protest în faţa sediului PSRM şi striga în gura mare cât de minciunoşi şi hoţi sunt socialiştii.

3. La nivel republican PSRM condamnă aceste tipuri de schimbări de partide.

4. E doar o singură persoană… Dacă erau vreo 10-20 poate apărea pe la TV republicane noutatea… mai ales că peste puţin timp intrăm în campanie electorală.

Reacţia alegătorilor – o reacţie standard. Susţinătorii partidului de la care a plecat o fac trădătoare, partea opusă încearcă să o încurajeze… Cei care sunt contra ambelor partide scriu că pe ei nu-i afectează, căci şi un partid, şi altul sunt partide de hoţi… Sunt şi din cei mai atenţi – cunoscuţi, vecini, datornici sau care poate au procedat la fel… Aceştea se străduie să ia o atitudine mai neutră.

La prima vedere e trădare. Eu nu ştiu dacă majoritatea a înţeles gravitatea acestui pas. A fost trădată SPERANŢA alegătorilor (a părţii cea mai nevoiaşe). Căci cum gândesc unii: acei de la Chişinău îs hoţi, nu se gândesc la popor. Dar vecina noastră, o femeie pe care o ştiu personal, ea precis că ştie ce înseamnă greul, e de-a noastră, o să ne ajute, nu ne va trăda. Şi omul ce vede? Când ajung la putere, toţi se schimbă!. Va mai ieşi oare omul acesta să mai voteze pe cineva la următoarele alegeri?

Cum gândesc unii consilieri: dacă voi trăi bine eu, atunci are şanse să trăiască bine şi vecinul… Consilierii în campanie declară că vin la conducere să schimbe lucrurile în oraş, iar când se văd aleşi, în primul rând tind să-şi schimbe în bine viaţa lor, iar dacă le rămâne timp, poate or face ceva şi pentru alegători.

Elena Nicolai: Individa va adera acolo unde i se va propune o sumă mai mare. Iar acei câţiva alegători din kuliokul lui Şor, în cazul dat, nu au nicio legătură cu omenia, onoarea, legea, demnitatea ş.a.m.d.

Victoria DP: De-ar aproba mai repede o lege care să le interzică traseismul politic. Dacă pleci din partid, pleci şi de la putere, pierzi mandatul. 

Andrei Gușilă: Asta e prostie! Nu există nicăieri în lume. În aşa caz şeful partidului obţine controlul deplin asupra deputatului. În aşa caz nu trebuiesc oameni aleşi în consilii/parlament, doar şeful decide tot. 

Victoria DP către Andrei Gușilă: Ce e prostie?

Andrei Gușilă către Victoria DP: Mandatul imperativ e prostie. Partidul trebuie să decidă pe cine să retragă şi pe cine să-l păstreze în parlament/consiliu.

Anghel Petru către Andrei Guşilă: În România, acest lucru este posibil. Calitatea de consilier local, respectiv cea de consilier județean încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales.

Andrei Gușilă către Anghel Petru: Şi dacă omul rămâne în partidul vechi, dar votează cu cel nou? Constituţia României zice aşa: „Art. 69. (1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.… 

(2) Orice mandat imperativ este nul.” 

Anghel Petru către Andrei Guşilă: Este vorba despre consilierii locali şi consilierii județeni. Nu m-am referit la deputați şi senatori.

Victoria DP către Andrei Gușilă: Vă place ce avem acum în politica noastră? Dacă tot ziceţi că e o prostie.

Andrei Gușilă către Anghel Petru: E o lege proastă. Dacă şeful partidului îţi zice „votează aşa, că de altfel zbori din partid şi respectiv din consiliu” ce faci?

Anghel Petru către Andrei Guşilă: Întrebarea-i bună. Probabil, în România, opinia publică l-ar susține, compătimi pe acel consilier şi în cadrul următorului scrutin ar obține o susținere în plus din partea electoratului.

Andrei Gușilă către Victoria DP: Da, ceea ce se întamplă în politica noastră e mai bine decât în alte ţări. Nu e problemă că deputaţii sau consilierii pleacă, problema e cum şi de ce? Dacă a fost cineva mituit pentru asta, atunci procuratura şi judecata trebuie să le vină de hac.

Ion ANghel: La alegerile locale trebuie de votat candidați independenți, nu liste de partid cu „mascotă”… Iar dacă un candidat anume a luat cu mult mai multe voturi decât ceilalți, rezultatul lui să valoreze mai mult… Spre exemplu, un independent a luat 30 % din totalul de voturi, atunci alesul să dispună de 2 voturi…

Abasov Alic: În ceea ce se întâmplă la noi alegătorii sunt de vină. Ei, aleşii, ne schimbă nădejdea pe bani, iar noi tăcem, ne împăcăm. Sunt foarte mulţi oameni buni, care ar merita să ajungă în consilii, parlament şi ar dori să schimbe viaţa noastră, dar nu ajung fiindcă nu sunt suficient de obraznici şi minciunoşi, care de cele mai multe ori la noi se bucură de susţinere. 

Victor Lupașcu: Altă dată, înainte de a face săritura dintr-un paner politic în altul, era la modă mai întâi să se declare independent, chipurile, are nevoie să-şi deplângă soarta trăită în precedentul lagăr politic… Acum lucrurile sunt  mai accelerate. .. Şi cu iz de grandioasă mândrie.

Ion ANghel către Victor Lupașcu: Alegerile bat la ușă, nu e timp de așteptat, trebuie aduse voturi pentru Dodon… Dacă foștii alegători nu o vor asculta, atunci măcar neamurile să le convingă să voteze „pentru cine trebuie”…

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker