E timpul sa fii activSocial

Două proiecte pentru cetățenii din Soloceni şi Tarasova

Două proiecte pentru cetățenii din Soloceni şi Tarasova.

– Dnă Liuba Stavinschi, în calitatea Dumneavoastră de președintă a Asociaţiei de Băştinaşi „Plai Nistrean” şi președintă a Asociaţiei Obşteşti „Nufărul”, aţi iniţiat două proiecte: unul în satul Tarasova şi altul – în localitatea de reşedinţă a primăriei – Solonceni. Ce V-aţi propus să faceţi pentru săteni?

 – La Tarasova, Asociaţia de Băştinaşi „Plai Nistrean” va implementa proiectul „Teren de joacă pentru copii – copilărie frumoasă și sănătoasă”, având drept scop consolidarea capacităților Asociaţiei pentru o dezvoltare locală durabilă a satului Tarasova. 

În s. Solonceni, Asociaţia Obştească „Nufărul” va implementa proiectul „Activitatea prelungește viața”, având drept scop crearea unui Centru de educație pentru adulți, amenajarea unui scuar și instalarea trenajoarelor sportive.  

Pe 4 august a avut loc lansarea oficială a ambelor proiecte. Prezenți la evenimentul de la Trasova au fost cetățeni din localitate, primara comunei Solonceni Valentina Burdujan și consiliera locală Maria Tincu.

La evenimentul de la Solonceni au participat cetățeni din localitate, primara Valentina Burdujan, președintele raionului Rezina Valeriu Ciorici, consilierele locale Valentina David și Nina Borș. După partea oficială, participanții, respectând normele sanitare impuse în situația de pandemie, au alcătuit planul de activitate a Centrului de educație pentru persoanele 60+, au discutat despre alimentația corectă, beneficiile mișcării și exercițiilor fizice pentru sănătate. 

– Cine sunt donatorii principali?

– Pentru proiectul din s. Tarasova donatorul principal este PNUD Moldova, parteneri Primăria Solonceni, Consiliul Raional Rezina, diaspora și cetățenii. 

Pentru proiectul din s. Solonceni donatorul principal este Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, parteneri Primăria Solonceni, Consiliul Raional Rezina și Biblioteca Publică Solonceni. 

În ziua de 07 august curent, beneficiarii din Solonceni au avut posibilitatea să-și fortifice cunoștințele în mai multe domenii, participând la o instruire, desfășurată în sala de festivități a primăriei locale. Pentru început, dumnealor, împreună cu subsemnata, coordonatoarea proiectului, au stăriut asupra recapitulării informației și cunoștințelor căpătate în cadrul activității din 04 august, au analizat conținutul chestionarelor de evaluare, îndeplinite atunci de către participanți.

Ulterior asistența, împreună cu experta Aculina Popa, a participat la elaborarea conceptului grafic al pliantului „Activitatea prelungește viața”.

Informație nouă și utilă au aflat participanții și în continuare, arătându-se interesați de tematica „Abilități de comunicare”, domeniu prin care au fost ghidați de subsemnata. Apoi, și-au fortificat cunoștințele în privința tipurilor de comunicare, în special comunicarea în masă (pe rețelele sociale). Experta Aculina Popa, jurnalistă de profesie, le-a explicat ce este o știre, cum se scrie ea. Urmare a audierii informației respective, participanții au încercat să scrie o știre, exercițiu practic căruia, în mare parte, i-au făcut față cu brio.

Pe perioada derulării proiectului, prin intermediul instruirilor vor fi pregătite 50 de persoane de diferite vârste pentru a se implica în activități de voluntariat și pentru a promova un mod sănătos de viață. Acești beneficiari, la rândul lor, vor fi mesageri pentru alte persoane din comunitate. Centrul de educație pentru persoanele 60+, înființat în cadrul proiectului, va deveni un serviciu nou în Biblioteca Publică Solonceni, instituție care va contribui plenar la asigurarea funcționării lui. 

Utilajele sportive și scaunele, ce vor fi amplasate în parcul din localitate, vor crea o atmosferă benefică pentru întâlnirile între generații, care vor promova un mod sănătos de viață. 

Proiectul “Activitatea prelungește viața” se va încheia în luna noiembrie 2020. 

În imagini: În ambele sate a moderat și a fost traineră la activitățile desfășurate Liuba Stavinschi, președinta AO „Nufărul” şi Asociaţiei de Băştinaşi „Plai Nistrean”.

În ambele sate a moderat și a fost traineră la activitățile desfășurate Liuba Stavinschi, președinta AO „Nufărul” şi Asociaţiei de Băştinaşi „Plai Nistrean”.
În ambele sate a moderat și a fost traineră la activitățile desfășurate Liuba Stavinschi, președinta AO „Nufărul” şi Asociaţiei de Băştinaşi „Plai Nistrean”.

Elena Roman

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker