Evenimente

Presa din Republica Moldova: agravare la toţi parametrii

Pe parcursul lunii mai 2017, organizaţiile şi instituţiile media din R.Moldova desfăşoară, în cadrul tradiţionalelor Zile ale Libertăţii Presei, mai multe acţiuni. Astfel, pentru ziua de 4 mai Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a programat lansarea studiului de necesități ale mass-media din R. Moldova, iar pe 5 mai Asociaţia Presei Independente (API) organizează masa rotundă în tema: „Starea critică a presei scrise din Moldova”.

 

Săptămânile următoare API va desfăşura în două sate dezbateri la tema: “Stop fals”; Consiliul de Presă – masă rotundă „Deontologia jurnalistică în Moldova: situația la zi”; Centrul de Investigații Jurnalistice – şedinţa ordinară a Clubului Jurnaliștilor de Investigație cu tema: ”Revendicarea drepturilor oamenilor de afaceri și investitorilor străini în justiția din Republica Moldova”.

În cadrul Zilelor mai sunt programate şi alte acţiuni, inclusiv lansarea studiului de evaluare a cadrului legal ce reglementează domeniul datelor cu caracter personal din perspectiva asigurării libertății de exprimare și a accesului la informație (CJI), pichetarea Parlamentului, etc.

Scopul acestor activităţi este de a atenţiona opinia publică, guvernarea de la Chişinău, dar şi  organismele internaţionale asupra problemelor serioase cu care se confruntă astăzi mass-media din R. Moldova şi care pe an ce trece se agravează.

Organizaţia „Jurnaliştii fără Frontiere” a plasat R.Moldova, conform Indicelui Libertăţii Presei pentru 2017, pe locul 80 din 180 de ţări, cu patru poziţii mai jos decât anul precedent. În studiu se constată că politica editorială a instituțiilor media din Republica Moldova este influențată de interesele politice ale proprietarilor, iar provocările majore sunt „independența jurnalistică și transparența proprietății media”.

Alt studiu realizat acum câteva luni de Centrul pentru Jurnalism Independent califică drept gravă situaţia presei moldovenești raportată la un șir de indicatori precum ar fi: cadrul juridic de reglementare a activității mass-media; contextul politic; mediul economic; mediul profesional; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică; securitatea jurnaliștilor, concluzionând că cele mai afectate zone sunt partizanatul politic, mediul economic nefavorabil și securitatea şubredă a spațiului mediatic.

Iar acum o săptămână, Petru Macovei, director-executiv al Asociaţiei Presei Independente, prezentând primul raport de monitorizare a posturilor de televiziune din Federația Rusă retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, constata, pentru a câta oară, că au fost identificate mai multe tehnici de manipulare și de propagandă, între care prezentarea tendențioasă a evenimentelor, exacerbarea faptelor, expunerea unilaterală dintr-o singură sursă, prezentarea selectivă a informației, manipularea imaginilor etc.

CJI, API, Centrul de Investigaaţii Jurnalistice, şi alte organizaţii media bat alarma şi privitor la noi şi noi metode născocite de guvernare pentru a limita accesul jurnaliştilor la informaţiile de intreres public, manipularea opiniei publice de către mediile subordinate puterii ş.a.m.d

În opinia organizatorilor acestor acţiuni, situaţia în domeniul dat ar putea fi schimbată numai cu implicarea activă, cointeresată a consumatorilor de media, care pot şi trebuie să le ceară socoteală şi să-i taxeze în modul respectiv atât pe guvernanţi, cât şi pe instituţiile media  care se fac vinovaţi de starea actuală critică a mass-media.

Tudor Iaşcenco

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker