SocialTelenești

Biblioteca din Telenești realizează online proiectul său interregional

Biblioteca din Telenești realizează online proiectul său interregional.

Covid-19 nu a zădărnicit, dimpotrivă, a dat un suflu nou activităţilor preconizate în cadrul proiectului ”Conexiuni culturale – societate unită” implementat de Biblioteca Publică Raională ”Vasile Alecsandri” din Telenești cu suportul financiar al UE și Fundației ”Konrad Adenauer”.

Astfel Zoom-ul, noua rețea de socializare, a unit pe parcursul săptămânii trecute într-o activitate comună biblioteci și alte centre culturale din Telenești, Soroca, Râșcani, Taraclia și Comrat.

Evenimentul ”Unici și nemuritori prin tradiții și obiceiuri” s-a desfășurat zilnic pe parcursul unei săptămânii, fiecare zi având genericul ei: la 3 august a fost organizată o vizită culturală virtuală în orașul Telenești, în ziua următoare s-a desfășurat festivalul interregional ”Tradiții și obiceiuri de vară”, apoi a urmat conferința tematică ”Integrarea tradițiilor și obiceiurilor multietnice din Republica Moldova în mozaicul cultural al UE”. Ultima acțiune a fost master class-ul „Prezintă creativ comunitatea ta” cu Tatiana Mațuev, profesoară de arte plastice la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Telenești.

Cele mai multe vizualizări a obținut deocamdată festivalul interraional ”Tradiții și obiceiuri de vară”, la care fiecare din cele cinci raioane a participat cu secvențe video interesante. Astfel, Ecaterina Semionova, 13 ani, care a reprezentat Biblioteca Publică pentru copii din Comrat, a demonstrat o expoziție pe viu a portului naţional găgăuz.  

Angajații Bibliotecii sătești din Bănești, Teleneşti au prezentat obiceiuri de nuntă. Nadea Tanova de la Biblioteca din Taraclia a prezentat un ansamblu de bărbați interpretând colinde bulgare, obiceiuri apreciate ca patrimoniu imaterial de către UNESCO. Tatiana Folișneac de la Biblioteca Raională din Râșcani a prezentat obiceiuri populare care țin de perioada secerișului la ucraineni. Meșterul popular Simion Lungu de la Soroca a prezentat o expoziție de port popular din zona respectivă.  

Masster class-ul „Prezintă creativ comunitatea ta” a fost o ședință online la care elevii din orașele Telenești, Soroca, Râșcani, Taraclia și Comrat, implicați în acest proiect, au realizat compoziții în tehnica colajului din diverse materiale. Aceștia au lucrat în grup, iar spre final și-au prezentat lucrările.

În timp ce copiii creau, doamna profesoară a prezentat publicului experiența lecțiilor de educație plastică cu elevii Gimnaziului „Mihai Eminescu” din Teleneşti, desfăşurate online în perioada pandemiei. 

 La conferința master-class  au participat circa 70 de persoane care au urmărit cu interes și și-au exprimat impresiile.

Nadejda Tanache, Râșcani: Mulțumim de prezentare, am învățat multe lucruri interesante.

Viorica Osadciuc, Soroca: Mulțumim că depuneți suflet în ceea ce faceți.

Maria Lupu, Soroca: Bravo tuturor copiilor, sănătate și succese!

Aurica Morari, Pistruieni, Telenești: Mulțumesc pentru oportunitatea de a participa la aceste evenimente. Am aflat multe lucruri interesante, pe care le vom aplica în munca noastră. Succese organizatorilor în viitor!

După cum ne-a relatat Maria Furdui, directoarea BPR „Vasile Alecsandri” din Telenești, evenimentul a necesitat multă muncă organizatorică pentru că acțiunea s-a desfășurat în premieră: 

Fiecare coordonator regional a asigurat prezența pe platforma Zoom a minimum 10 participanți, iar în timpul activităților s-a executat captură de ecran, care va demonstra numărul participanților la eveniment. Vizita culturală a conținut 7 prezentări a căte 5-7 minute fiecare a diferitor obiective culturale din or. Telenești.

Autorii prezentărilor sunt persoane de diferite vârste şi profesii. La sfârșitul vizitei, fiecare coordonator a desemnat un participant, care să transmită un mesaj despre impresiile privind  participarea la această vizită virtuală. Adică am coordonat, organizat evenimentul până la ultimul amănunt şi ne pare bine că ne-a reuşit. Avem o mulțime de vizualizări, vor fi și mai multe când vor fi postate pe rețelele sociale toate materialele”, a remarcat dna Furdui.  

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker