SocialUtil

Ţi se ia temperatura corpului la intrare într-o încăpere? Vezi ce înseamnă să ai febră

Ţi se ia temperatura corpului la intrare într-o încăpere? Vezi ce înseamnă să ai febră.

Temperatura corpului unei persoane, mai mare sau mai mică de 37 de grade Celsius, nu înseamnă automat că acea persoană este bolnavă.

Un număr de factori pot influența temperatura corpului, inclusiv vârsta, sexul, perioada zilei și nivelul de activitate. Iată cum poate varia temperatura normală a corpului la bebeluși, copii, adulți și bătrâni.

Depinde de vârstă, sex, activtatea fizică, perioada zilei şi alţi factori

Capacitatea organismului de a-și regla temperatura se schimbă odată cu vârsta. În general, persoanele în vârstă întâmpină o dificultate în a conserva căldura, așa că ele sunt predispuse spre a avea o temperatură corporală mai scăzută. Temperatura corpului, în funcție de vârstă, este estimată astfel: 

* La bebeluși și copii, temperatura corpului variază între 36,6 grade Celsius și 37,2 grade Celsius. 

* La adulți, temperatura corpului variază între 36,1 grade Celsius și 37,2 grade Celsius. 

* Temperatura normală a corpului pentru adulții în vârstă este de 36, 9 grade Celsius, iar pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii au temperatura mai scăzută.

   Medicul german Carl Wunderlich a identificat valoarea medie a temperaturii normale a corpului ca fiind de 37 de grade Celsius, în timpul secolului al 19-lea. Însă, în 1992, rezultatele unui studiu sugerează abandonarea acestei valori în favoarea unei medii a temperaturii corporale ceva mai scăzute, adică 36,8 grade Celsius.

Perioada zilei nu este singurul factor care influențează temperatura. Așa cum indică și valorile de mai sus, tinerii tind să aibă o temperatură corporală mai ridicată în mod normal. Acest lucru se întâmplă din cauză că abilitatea corpului de a-și regla temperatura scade odată cu vârsta.

Nivelul de activitate fizică și anumite alimente și băuturi pot influența temperatura corpului. 

Temperatura corpului femeii poate fi influențată de hormoni și poate crește sau scădea în diferite momente ale ciclului menstrual.

Care sunt simptomele care pot însoți febra?

O valoare mai mare a temperaturii corpului poate fi semn de febră. Printre bebeluși, copii și adulți, următoarele valori înregistrate pe termometru pot reprezenta un semn de febră: 

* Măsurarea rectală sau la nivelul urechii: 38 de grade Celsius și peste;

* Măsurarea bucală (în gură): 37,8 grade Celsius și peste; 

* Măsurarea axială (rapid, timp de 2-3 secunde): 37,2 grade Celsius și peste.

Febra poate fi acompaniată de următoarele simptome: 

– transpirație; 

– frisoane (friguri), tremurături; 

– piele fierbinte;

– dureri de cap; 

– dureri musculare; 

– oboseală și stare de slăbiciune; 

– lipsa poftei de mâncare; 

– accelerarea pulsului cardiac; 

– deshidratare.

  În timpul unui episod de febră este normal să te simți rău. Este un simplu semn că organismul se luptă cu o infecție. De cele mai multe ori, odihna la pat este cel mai bun medicament. Cu toate acestea, este obligatoriu să suni medicul dacă:

– ai temperatură mai mare de 39,4 grade Celsius; 

– faci febră de mai mult de 3 zile;

– febra este acompaniată de alte simptome precum: vomă (vărsături), durere de cap, durere în piept, gât rigid, erupție cutanată (pete sau bubiţe pe piele), umflarea gâtului.

Febra la bebeluși și copii mici

  În cazul bebelușilor și copiilor mici este greu să-ți dai seama când este cazul să suni medicul. Cu toate acestea, trebuie să ceri ajutor medical dacă: 

– bebelușul face febră și este mai mic de trei luni; 

– copilul între 3 luni și trei ani face febră de 38,9 grade Celsius si peste; 

– copilul mai mare de trei ani face febră mai mare de 39,4 grade Celsius.

  Ceea ce e important de știut este faptul că, în cele mai multe cazuri, febra anunță o infecție, indiferent dacă apare subit sau treptat și dacă este sau nu însoțită de alte simptome. În ceea ce îi privește pe copii, există însă câteva situații în care temperatura nu are cauză infecțioasă. Cea mai frecventă este supraîncălzirea, ca efect al înfofolirii copilului. Expunerea la soare și joaca intensă sunt, de asemenea, situații în care copiilor le poate crește temperatura. Febra poate fi și o reacție postvaccinală, una normală, iar combaterea ei se poate face cu paracetamol. O altă situație care poate implica creșterea temperaturii corpului în cazul bebelușilor este erupția dentară.

După sursa ODORAȘ, totuldespremame.ro; grippua.com.ua

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker