ApropoSocial

Arsenalul de la Cobasna poate provoca consecinţe egale cu explozia bombelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki

Arsenalul de la Cobasna poate provoca consecinţe egale cu explozia bombelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki

Arsenalul de la Cobasna poate provoca consecinţe egale cu explozia bombelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki

Ştirile  despre explozia provocată într-un depozit din portul or. Beirut, capitala Libanului, în care erau stocate  2.750 de tone de nitrat de amoniu, confiscate de pe o navă, m-au readus la nişte realităţi locale – depozitul de muniţii al Federaţiei Ruse de la Cobasna, raionul Râbniţa.

Potrivit relatărilor diferitor surse media, consecinţele exploziei de la Beirut ar fi dezastruoase: câteva mii de morţi şi răniţi, nemaivorbind de portul şi oraşul distruse, miile de cetăţeni care au rămas fără locuinţe.

 Dar care ar fi urmările unei catastrofe similare la depozitul din Cobasna?

   Depozitul de muniţii se află la o distanţă de 2 kilometri de graniţa cu Ucraina şi vre-o 40 de km de la Rezina. După cum menţiona ex-ministrul Apărării Vitalie Marinuţă pentru DW, acolo sunt depozitate circa 20 mii de tone de muniţii de artilerie şi infanterie învechite, alte echipamente militare din dotarea Armatei a 14-a a URSS, dar şi aduse din Republica Democrată Germană şi Cehoslovacia după căderea regimurilor comuniste în Europa de Est şi destrămarea Pactului de la Varşovia. 

Potrivit sursei citate, depozitul de muniţii de la Cobasna este unul din cele mai mari din estul Europei, fiind păzit de un grup operativ de 1500 de militari ai Federaţiei Ruse, dislocat în regiunea transnistreană.

Încă în 1999, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) Federaţia Rusă s-a angajat să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul R. Moldova, dar mai departe de promisiuni nu s-a mers. Experţii în domeniu consideră că acest depozit reprezintă un pericol major pentru R.Moldova şi Ucraina.

Muniţiile de acolo pot exploda în orice moment, din diverse motive. Ex-ministrul V. Marinuţă susţine că termenul de valabilitate a acelor muniţii a expirat demult şi puterea de distrugere a unei eventuale explozii a acestui arsenal ar fi egală cu explozia bombelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki din 1945.

Cunoscând aceste date, nu-i greu să-ţi închipui care ar fi consecinţele unei atare catastrofe pentru R. Moldova şi Ucraina, dar mai ales pentru regiunea transnistreană, populaţia căreia se împacă cu acest pericol de moarte şi nici nu încearcă să impună autorităţile să grăbească soluţionarea problemei. 

   Apropo, într- o întrevedere cu Igor Dodon din august 2019, ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu ar fi propus iniţierea procesului de lichidare a muniţiilor stocate la Cobasna, fiind gata să ofere şi echipamentul necesar.

Igor Dodon a răspuns că propunerea va fi transmisă în scurt timp participanţilor formatului 5+2 de reglementare a diferendului transnistrean. Dar se pare că şi de data aceasta se va repeta scenariul de la Istanbul. Pentru că Igor Dodon şi guvernarea de la Chişinău au alte probleme pe ordinea de zi…

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close