Politic

Dodon: Președintele țării nu poate fi suspendat pe 5 minute așa cum se făcea în timpul lui Plahotniuc

Dodon: “Președintele țării nu poate fi suspendat pe 5 minute așa cum se făcea în timpul lui Plahotniuc.”

„Salut decizia Curții Constituționale (CC). O consider întârziată, dar necesară”.

Aceasta este reacția șefului statului, Igor Dodon, la hotărârea Înaltei Curți de săptămâna trecută prin care a decis că președintele este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată, în caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție.

Totuși, Dodon a ținut să facă câteva precizări, menționând că o eventuală demisie a sa ar fi imposibilă în actualele condiții politice.

Salut decizia. O consider întârziată, dar necesară. Ceva important în această decizie: Președintele țării nu poate fi suspendat pe 5 minute și transmise competențele speaker-ului sau premierului așa cum se făcea în timpul lui Plahotniuc. 

Din această sală am declarat că ce s-a întâmplat în 2017-2018 a fost ilegal, când președintele țării prin decizia CC a fost suspendat temporar pentru a permite cuiva să semneze decrete în locul lui. CC în sfârșit prin decizia sa a pus punct în acest subiect. Întârziat pentru că Comisia de la Veneția a spus despre acest lucru încă în iunie-iulie anul trecut”, a spus Igor Dodon.

Cât despre înaintarea candidaturii premierului, președintele a subliniat că aceasta poate fi înaintată, potrivit deciziei CC, doar de majoritatea parlamentară formalizată, iar președintele ar trebui să o accepte.

Ce înseamnă majoritate parlamentară formalizată? Conform legislației în vigoare, majoritatea parlamentară se anunță la ședința Parlamentului. Nu semnarea a 51 de deputați în cabinet nu știu la cine pentru candidat.

Cred că în acest Parlament așa majoritate formalizată în ședința Parlamentului fără participarea noastră este practic imposibilă”, a spus Dodon.

Președintele a precizat că, în baza aceleași hotărâri, dacă președintele nu acceptă candidatura propusă, atunci se începe procedura constituțională. 

Adică 67 de deputați trebuie să voteze pentru suspendarea președintelui. În acest Parlament – nicio șansă. Chiar dacă se întâmplă acest lucru, peste 30 de zile trebuie să aibă loc referendum la care trebuie să voteze pentru demisia președintelui cu cel puțin plus un vot față de numărul de voturi care au votat pentru președinte patru ani în urmă. Adică 836 de mii de oameni, ce este de asemenea imposibil în această situație”, a puncat Igor Dodon.

Sursa
agora.md
Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close