Social

Jocurile Olimpice de la Barcelona: am pierdut vocea, dar am câștigat aurul!

Jocurile Olimpice de la Barcelona: am pierdut vocea,  dar am câștigat aurul!

Doua televizoare “Alfa”, comercializate în România, mi-au oferit posibilitatea, după demisia Guvernului Muravschi, să urc într-un microbuz cu 10 locuri ce se deplasa spre Barcelona, capitala Jocurilor Olimpice, ediția anului 1992. După trei zile de călătorie, alături de conducătorii forului sportiv și olimpic național, am ajuns la destinație.

Ne-am cazat toate 10 persoane într-o locuință închiriată cu trei camere. Fiecare din membrii delegației, cu excepția a doi conducători, au avut posibilitatea, cel puțin o noapte, să doarmă în apartamentul “de lux”, la…bucătărie, pe o saltea, oferită amabil de gazdă, fapt care ne-a adus aminte de studenția când, dând osândă cărții, nu aveam pretenții în privința gazdei.

Meniul “delegației olimpice” a R. Moldova era compus din salată de roșii și castraveți plus câte 3-4 felii de salam adus de acasă. Făceam economii pentru berea de noapte, după competiții. Dar pot să vă confirm că sacrificiile au fost răsplătite pe deplin în ziua de 30 iulie 1992.

În sala de competiții halterofilii disputau trofeul – medalia de aur la categoria 75 kg. Favorit pe drept era socotit cubanezul Pablo Lara și, cu mai puţine șanse, moldoveanul Tudor Casapu, alături de un nord-coreean. Cubanezul era înalt, parcă trecut prin inel, un munte de mușchi şi fizic de o frumuseţe rară. Nord-coreeanul – leit Bruce Lee, țesut cu romburi și cubuleţe de mușchi… Casapu, un subofițer de la Interne, Jabotinski al nostru, încrezut în victorie mai mult ca noi…

Răsfoiesc notiţele făcute în ziua respectivă într-un carnet pentru telefoane. Prima probă – smuls. Pablo și Tudor ridică cu succes 155 kg și ratează următoarele două cercări la 160 kg. Nord-coreeanul ratează primele două cercări la 162,5kg și la a treia smulge cu succes greutatea. Așadar, halterofilul coreean, după prima probă, se detașează la 7,5 kg. Plus și la cântar adversarii sunt mai grei.

Proba a doua – aruncatul. La prima încercare nord-coreeanul aruncă cu succes 190 kg și ratează următoarele două cercări la 195 kg. Era clar – pentru a anula handicapul primei probe de 7,5 kg și greutatea mai mare, Tudor era forțat să ridice 200 kg. Cubanezul cu succes ridică 195 și valorifică la următoarea 200 kg. La 200 kg, după cum anunța crainicul, apare pentru prima dată Tudor Casapu și …eşec. Noi, la tribune, deja criticam acest pas “sinucigas”- 200 kg. Dar alături de Tudor, ca antrenor principal, era renumitul Vasili Alekseev. «Ты сможешь, сынок, ты сможешь». Și… Tudor ridică 200! Era astfel asigurată medalia de argint.

Pablo Lara la ultima încercare aruncă 202,5 kg și celebrează victorios în speranța că Tudor nu va reuși. Dar Tudor Casapu e… Tudor Casapu. Aruncă 202,5 kg… și 250 de grame de greutate mai mică decid soarta medaliei de aur!     

Astfel avem primul campion olimpic al Moldovei independente și la ceremonia de celebrare răsună  imnul… ”Deșteaptă-te române”!!!

Glasul unui solist din grupul coral al Școlii-internat din Cahul a acoperit toate aplauzele din sală.

Iar la 30 iulie 2020, Tudor Casapu și alt halterofil de succes, mai tânar, Oleg Siirghii, au fost oaspeți dragi la sediul SRL ”Prodcar” din Negureni. Am întors timpul cu 28 de ani în urmă și, vizionând filmul competiției, am înțeles: cresc pe aceste meleaguri și Celebrități. Mai vreau să aud imnul ”Deșteaptă-te române” motivat de Tudor Casapu la asemenea ceremonii.

Constantin Tampiza, ex-vicepremier al R. Moldova

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close