Investigații

Câți bani face R. Moldova din înregistrarea navelor maritime. Care sunt companiile beneficiare

Câți bani face R. Moldova din înregistrarea navelor maritime. Care sunt companiile beneficiare?

Vârsta medie a navelor maritime înregistrate sub pavilionul moldovenesc este de 33 de ani. R. Moldova, cu acces la Marea Neagră pe o distanță de 400 de metri, are o flotă maritimă de circa 300 de nave, firmele intermediare sunt principalele beneficiare în urma înregistrării navelor.

Despre toate acestea a anunțat deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul unui briefing, citând datele Agenției Navale a Republicii Moldova. 

„Pentru o navă de 5.000 de tone se plătește 20.000 de lei, chiar și devamarea unei mașini costă mai mult. Agenția Navală nu a efectuat inspecții pentru navele care urmau să fie înregistrate din cauza lipsei cadrului normativ”, a remarcat parlamentarul PAS.   

Pentru a contracara corupția din acest domeniu, parlamentarul a propus două soluții – controlul asupra navelor să fie efectuat doar de către societățile recunoscute de  Comisia Europeană și să fie majorată taxa de înregistrare.

O investigație realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) arată că legislația moldovenească actuală permite Căpităniei Portului Giurgiulești să ceară armatorilor certificate despre starea tehnică a navelor și despre trecutul lor. 

Mai exact, conform procedurii de înregistrare, armatorii sunt obligați să prezinte Căpităniei Portului Giurgiuleşti un set de documente ce atestă starea bună de navigabilitate a navei, respectarea convențiilor internaționale din domeniul transportului naval, a dreptului de proprietate asupra navei şi lipsa restricțiilor asupra navei/armatorului/proprietarului.

Căpitănia Portului Giurgiulești examinează setul de documente și îl expediază Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru avizare. În plus, proprietarii de nave sunt obligați să semneze o declarație precum că sunt la curent cu decretul Ministerului Infrastructurii al Ucrainei nr. 255 din 16 iunie 2014, conform căruia porturile Kerci, Sevastopol, Feodosia şi Ialta, începând cu 16 iunie 2014, sunt considerate închise.

Încălcarea acestei hotărâri constituie o violare a legilor internaționale, precum şi a suveranității Ucrainei, şi va fi sancționată potrivit Codului Penal al Ucrainei.

Cu toate acestea, sub pavilionul moldovenesc ajung nave implicate în tot felul de ilegalități. Un experiment jurnalistic al CIJM a demonstrat că firmele intermediare nu se interesează despre starea tehnică a navelor și despre faptul dacă au fost sau nu implicate în activități ilegale.  

Reporterii CIJM au stabilit că prețurile solicitate de statul moldovenesc, în comparație cu statele vecine, sunt mai ieftine, iar costul înregistrării permanente a unei nave, de exemplu, al unui tanc petrolier, inclusiv cu licenţa pentru stația radio, costă în medie 2.000 de dolari. Suma totală a înregistrării mai depinde de capacitatea navei şi de numărul de frecvențe pentru stația radio, precum şi alți factori.

Principalele firme intermediare sunt: GIP MANAGEMENT SRL; GEOSHIP COMPANY SRL; VLANTA INTER SRL; DAGNA SRL; ACOMAR TRANS SRL; CABINETUL AVOCATULUI VIOREL FURTUNĂ; FURTUNA and ASSOCIATES; CULIS NICOLAE.

Sursa
anticoruptie.md
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker