Social

Basarabean din Transnistria: A fi român în România e un privilegiu, a fi român în Transnistria e o sinucidere

A fi român în România e un privilegiu, a fi român în Basarabia e o încercare, a fi român în Transnistria e o sinucidere.

Aceste cuvinte triste aparţin unui basarabean din stânga Nistrului. Igor trăieşte la Tighina împreuna cu familia. Acesta povestește într-un reportaj realizat de TVR MOLDOVA că fost supus presiunilor, umilinţelor şi nedreptăţilor din partea autorităţilor separatiste, dar nu a cedat.

IGOR, basarabean din stânga Nistrului: „Este societatea lustruită oficială şi opinia acestei societăţi care este elucidată de către mass media, sursele mediatice ale Transnistriei. Şi când tu te afli mulţi ani la rând sub propaganda asta sub această etiologie artificială care a fost plămădită concepută de-a lungul acestor ani evident faptul că lumea nu o sa deschidă gura şi nu o sa spună că noi vrem ţara integră, evident. Lumea dacă trăieşte acolo e din cauza inacţiunilor statului R. Moldova ea este condamnată să trăiască în acele realităţi create de către administraţia de la Tiraspol. Lumea tace, de ce: de atâta că nu este tricolor deasupra Tiraspolului!”.

Oamenii aşteaptă acţiuni concrete din partea autorităţilor constituţionale de la Chişinău. Igor spune că nimeni nu îşi doreşte escaladarea conflictului, dar sancţionarea persoanelor care contribuie la menţinerea acestui regim poate fi un început. Început care se lasă aşteptat.

IGOR, basarabean din stânga Nistrului: „Câte persoane din serviciul public, de exemplu politia sau alte structuri de stat, au fost reţinuţi şi întemniţaţi în izolatoarele din Transnistria, nu o să ne ajungă degete,  foarte mulţi, câte persoane publice funcţionari de stat sau alte persoane publice aşa zise transnistrene au fost condamnaţi real conform justiţiei Republicii Moldova la noi în Chisinau -0. Începând de la Smirnov când el a fost arestat încă până la evenimentele din 92 si a fost lăsat după în calea lui să facă ce vrea şi în continuare”.

Igor îşi aminteşte cu lux de amănunte evenimentele de acum 17 ani, când miliţieni transnistreni au vandalizat Biroul de paşapoarte al Republici Moldova, din Bender. Totul s-a întâmplat sub conducerea actualului aşa zis preşedintele ar regiunii, Vadim Krasnoselskii care pe atunci era şeful poliţiei transnistrene din Bender. Aceste acţiuni au rămas fără răspuns din partea Chişinăului, iar acum Krasnoselski este primit la Condriţa, ca unadevărat  şef de stat.

IGOR, basarabean din stânga Nistrului: „Vine comisarul de poliţie şi anunţă aceasta este o faptă ilegală un atac asupra instituţiei de stat, va fi pornit dosar penal. Fără nici o teamă, au continuat acest lucru. Este dosar penal,  se începe cercetarea urmărirea penală, asta e infracţiune evidentă. Asta nu e infracţiune unde noi nu ştim cine e înfăptuitorul, tot e filmat, ca  pe urmă, peste un timp oarecare el să fie scos de sub urmărire penală să fie scos de sub urmărire şi în ziua de azi el strânge mâna preşedintelui Republicii Moldova se duce la Condrita, asta pentru mine un cetăţean de rând e dureros, eu nu sunt de acord”.

O altă metodă de înstrăinare a populaţiei din stânga Nistrului este impunerea limbii ruse în toate activităţile conidiene. Igor este vorbitor de limba rusă, dar niciodată nu a uitat de limba vorbită de mama, bunica şi străbunica sa, limba română.

Chiar dacă cunoşte limba română, Igor spune că, dacă trăieşti într-o regiune rusificată, aceasta începe să devină o limbă străină.

Igor ne-a mărturisit cu durere că mai sunt putini dintre cei care merg  împotriva propagandei ideologice.

Articolul integral îl puteți accesa AICI.


Sursa
deschide.md
Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close