Politic

Oportunităţi oferite de Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru”

Reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din mai multe raioane din R.Moldova şi judeţe din România au participat la şedinţa Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”. Evenimentul s-a desfăşurat la Ploieşti, judeţul Prahova, România. Raionul Şoldăneşti a fost reprezentat de preşedinta raionului, Svetlana Rotundu, iar raionul Teleneşti – de preşedinta raionului, Diana Manoli.

În debutul întrevederii, Ludmila Sfârloagă, vicepreşedinta Euroregiunii ,,Siret-Prut-Nistru”, a punctat că scopul Asociaţiei este extinderea şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre colectivităţile şi autorităţile locale pentru a asigura dezvoltarea durabilă a regiunii de ambele maluri ale Prutului.

Un alt obiectiv, discutat şi la întrunirea oficialilor români cu omologii moldoveni, ţine de promovarea raioanelor din Republica Moldova în spaţiul Uniunii Europene, identificarea de parteneri şi iniţierea de proiecte punctuale de dezvoltare.

Pentru a urgenta soluţionarea unor deficienţe în consolidarea membrilor Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, la eveniment au fost invitaţi factori de decizie din guvernele ambelor ţări. România a fost reprezentată de prim-viceprim-ministra, ministra Mediului, Graţiela-Leocadia Gavrilescu. Dânsa a vorbit despre rezultatele deja obţinute şi rezervele încă nevalorificate în colaborarea dintre ţările surori. La tema abordată s-a referit şi Octavian Calmâc, viceprim-ministru, ministrul Economiei al Republicii Moldova.

„Siret-Prut-Nistru” este o regiune europeană de colaborare transfrontalieră, înfiinţată în 2005. În componenţa ei au fost incluse judeţele Iaşi, Prahova şi Vaslui din România, unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia şi 26 de raioane din Republica Moldova, inclusiv Orhei, Teleneşti, Şoldăneşti şi Rezina.

*     *     *

În paralel cu întrunirea din cadrul Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, Casa culturii din Ploieşti a găzduit timp de trei zile Expoziţia ”Fabricat în Republica Moldova”. Acţiunea a avut drept scop fortificarea relaţiilor de colaborare dintre agenţi economici din România şi Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, sub patronajul Guvernului român.

La deschiderea expoziției au participat Graţiela-Leocadia Gavrilescu, Octavian Calmâc şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Republica Moldova, Sergiu Harea. Oficialii au apreciat la justa valoare gestul administraţiei prahovene pentru găzduirea acestui eveniment, dar au ţinut să menţioneze şi faptul că această expoziţie se cuvine să intensifice schimburile comerciale şi va dezvolta noi proiecte transfrontaliere.

În cuvântul de salut, doamna Gavrilescu a menţionat că îşi doreşte ca această expoziţie să fie vizitată de cât mai mulţi români, care să facă şi cumpărături. Oficiala română şi-a exprimat intenţia de a organiza o expoziţie similară la Chişinău, unde să vină producătorii români.

La rândul său, Octavian Calmâc a spus că Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” este o oportunitate de a implementa diverse proiecte economice, care să influenţeze pozitiv economia ţării. Domnul ministru a mai precizat că România este principalul partener al Republicii Moldova. În anul trecut, valoarea schimbului de marfă a fost dublată, depăşind un miliard de euro. Relaţia export-import este una echilibrată, Moldova exportând circa două mii de grupuri de produse, a mai punctat Octavian Calmâc.

Agenții economici din R.Moldova au expus produse cosmetice, industriale, bijuterii, fructe proaspete şi uscate, patiserie.

Raionul Şoldăneşti a fost reprezentat de Gospodăria Ţărănească ”Cojocaru Ruslan”, care a propus mere în stare proaspătă şi prune uscate. Produsele au fost apreciate de consumatorii români.

Svetlana Rotundu, preşedinta raionului Şoldăneşti, a menţionat că participarea la acest eveniment va avea un impact pozitiv asupra economiei raionului prin stabilirea de noi relaţii.

În cadrul expoziţiei ”Fabricat în Republica Moldova” au fost desfăşurate mai multe activităţi. Scopul acestora era intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, dezvoltarea de proiecte comune şi derularea de parteneriate de afaceri. Una din acţiuni a fost Forumul economic bilateral România — Republica Moldova.

Expoziţia ”Fabricat în Republica Moldova” este la a 16-a ediţie.

Victor Sofroni

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker