ApropoSocial

Basarabia – poligon de testare a războiului hybrid

Basarabia – poligon de testare a războiului hybrid .

Termenul de „război hibrid” se poate aplica statelor care au făcut parte din URSS, fiindcă Rusia încearcă să-şi restabilească influenţa asupra spaţiului ex-sovietic, să distrugă UE şi să ne demonstreze nouă, celor din Basarabia, că suntem un stat eşuat şi că ea, Rusia” e gata să ne încălzească” sub aripa ei.

Un stat slab, fără instituţii puternice, cu cetăţeni ostili lui, dependent economic de potenţiali inamici, măcinat de corupţie este ţintă predilectă a unui război hibrid. 

I. Dodon nu ezită să spună că el vrea să integreze Republica Moldova în spaţiul euroasiatic şi ceea ce observăm şi simţim noi acum este efectul unor politici specifice războiului hibrid. Rusia are nevoie de Basarabia. Se duce războiul nu atât pentru teritorii, ci pentru minţile oamenilor, pentru manipularea lor.  Propaganda rusească capătă tot mai multă amploare. În Republica Moldova acest război este dus cu suportul cozilor de topor, trădătorilor de neam şi iubitorilor de arginţi, mass-media subordonate. 

Văzând că timp de trei ani marioneta lor, Dodon, n-a făcut nimic din ceea ce a promis în programul electoral, iar în ultima vreme tot mai mult scade în sondaje, staff-ul războiul hibrid pune la cale altă strategie de a reface fosta URSS. A fost pus în aplicare Planul „A” de către D. Kozak – debarcarea oligarhului V. Plahotniuc, acceptând tot ce dorea atunci opoziţia, atrăgând-o în coaliţie cu PSRM. A cedat pentru a câştiga. 

Noua guvernare şi-a început activitatea onest, respectând legislaţia, adică pe un făgaş democratic. Timp de patru luni cu toţii am simţit ce înseamnă libertatea, a început Schimbarea, a dispărut frica, s-au scos la iveală multe scheme ale hoţilor etc. 

Toate aceste acţiuni nu i-a prea încântat pe socialişti şi democraţi, coloana a cincea în R.Moldova a serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse. Speriaţi de o eventuală adevărată Schimbare, ei au schimbat macazul – guvernul Sandu a fost demis şi investit un guvern-marionetă.  Mai întâi au semănat zâzanie între liderii A. Năstase şi M. Sandu – o armă efectivă în mâinile hibridului.

După ce planul „A” al lui Kozak le-a adus succes, acaparând toată puterea în mâinile preşedintelui Dodon, s-a trecut la planul „B”, bine gândit şi aplicat în practică de către binom. 

Ca să fie credibili, au inventat două versiuni: 

Prima – cum că substanţa cenuşie a PD, în frunte cu finul Candu, nu este de acord cu politica dusă de PSRM şi trec în opoziţie, formând un nou partid Pro Moldova. A fost luat de cumetru Partidul lui Şor. Ca să-i ridice ratingul, i-au mai dat doi fugari din PD. 

A doua versiune – cum că V. Plahotniuc  a început să cumpere cu sume fabuloase deputaţii. Să nu fim naivi, Vladimir Gheorghievici nu aruncă banii în vânt. El este meşter de a-i depozita pe numele altora, păstrându-şi intactă haznaua. El le-a creat condiţii celor de la putere să fure, iar acum nici ei nu sunt bucuroşi, fiindcă nu pot să-şi justifice provenienţa averilor şi le tremură fusele că neamurile, pe numele cărora le-au scris, nu prea au dorinţă să le-o întoarcă. Paralel le-au fost deschise dosare penale şi filmuleţe pentru a-i avea la chimir. 

De aceea li s-a ordonat când, unde şi cum să părăsească cuibul de viespi al PDM. Li s-a făgăduit că o să fie introduse modificări în legislaţie cum că părinţii, neamurile care i-au ajutat la construcţia castelelor şi procurarea maşinilor de lux nu vor fi trase la răspundere. 

Totodată, ca să-i tumănească pe cei care vor sânge, au început să se critice între ei deschis, făţarnic, ca la uşa cortului. Telespectatorul e buimăcit – nu ştie pe cine să-l creadă şi ce se petrece în politica moldovenească. S-ar părea că, la prima vedere, şi unii, şi alţii au dreptate. 

Alegătorul când aude, din gura preşedintelui, că lui Ştefan Gaţcan i s-a promis o sumă cu 6 zerouri ca să părăsească partidul socialiştilor, dar şi de la deputaţi aude cu ce sume frumuşele se vând şi se cumpără deputaţii de ani de zile, iar Procuratura o face pe niznaiu, rămâne complet dezorientat şi nu mai ştie pe cine să asculte şi cui să creadă.

După moţiunea de cenzură, pe care şi cei care au iniţiat-o, ştiau că n-o să treacă,  toate problemele ţării se pun pe seama Guvernului Sandu care, timp de 4 luni, n-a reuşit să pună hoţii la puşcărie, să întoarcă miliardul şi aeroportul, să convingă lumea  de unde se trag toate relele R. Moldova. Cât de obraznic trebuie să fii ca în aşa mod să induci lumea în eroare şi să nu roşeşti deloc! Întrebarea-cheie însă este: de ce multă lume încă nu înţelege nişte lucruri atât de simple şi mai continua să ţină umbra democraţilor, socialiştilor, şoriştilor şi altor neaveniţi care s-au compromis şi descreditat de atâtea ori?  

Vom avea o toamnă fierbinte, dacă nu ne-om trezi…  

Dumitru NOROC, conferenţiar universitar,  ex-parlamentar

 P.S.: Partidul Socialiştilor, adică al lui Dodon, şi-a luat postulatul PCRM: „Alegătorului să-i spui ce vrea să audă, dar nu ceea ce o să faci”. 

Acum I. Dodon nu se mai referă la promisiunile din programul electoral din a. 2016, care au rămas doar pe hârtie. El inventează noi promisiuni pentru cei proşti. Iar când e prins cu minciuna, el dă vina pe guvernarea precedentă sau răspunde scurt fără măcar a se jena: deatâta!…

(D.N.)                                

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker