Evenimente

Jurişti estonieni în vizită la Teleneşti

O delegaţie de jurişti estonieni, avocaţi şi executori judiciari a vizitat zilele trecute oraşul Teleneşti, unde s-a întâlnit cu primarii localităţilor şi cu funcţionarii publici din cadrul CR Teleneşti. Juriştii estonieni le-au vorbit gazdelor despre reformele structurale care au avut loc în ţara lor de la 1991 încoace şi impactul acestora asupra comunităţii.

Gazdele au aflat că în justiţia din Estonia este exclusă corupţia, totuşi fenomenul dat se face uneori simţit în alte domenii. În Estonia reforma teritorial-administrativă a însemnat trecerea la judeţe şi crearea unor comunităţi cu o populaţie nu mai mică de 5000 de locuitori, ceea ce permite entităţilor teritorial-administrative să soluţioneze mai eficient problemele populaţiei. Juriştii au mai vorbit despre reformele în asistenţa socială, educaţie şi ocrotirea sănătăţii, care sunt în desfăşurare.

Ursula Ott, avocată din Piarnu a fost de părere că între juriştii moldoveni şi cei estonieni ar exista legături de suflet de mai bine de 100 de ani:

,,Am fost surprinsă să aflu că înaintaşii dvs. Pelivan, Inculeţ, Crihan, părinţi fondatori ai Republicii Democratice Moldoveneşti, apoi ctitorii Uniri cu România la 1918 au studiat Dreptul la Dorpat, actualul Tartu, facultatea pe care am absolvit-o şi noi. Adică la timpul nostru am ascultat lecţii în aceleaşi aule care găzduiesc studenţi pe parcursul a mai bine de 800 de ani.

Am fi bucuroşi dacă proiectele pe care intenţionăm să le demarăm în Moldova ar diminua nihilismul juridic şi ar consolida încrederea cetăţeanului în justiţie” a menţiinat dna Ott.

Urmas Tarno, preşedintele Asociaţiei Naţionale a executorilor judiciari din Estonia a relatat pentru „C” că venirea juriştilor estonieni în Republica Moldova are ca scop materializarea unor proiecte comune de deservire juridică a populaţiei:

“În condiţiile statului de drept, cetăţeanul doar prin justiţie poate să-şi soluţioneze problemele. Experienţa ţării noastre, unde activează o mulţime de clinici juridice finanţate de stat, unde se prestează servicii juridice fără plată prin intermediul parajuriştilor finanţaţi din proiecte europene, este una oportună”, e remarcat dl Tarno.

Sergiu Lazăr, secretarul CR Teleneşti a remarcat că juriştii estonieni fac vizite în mai multe raioane din ţara noastră în cadrul unui proiect comun cu Universitatea Nistreană din Bălţi:

„Sunt necesare asemenea proiecte, care ar apropia justiţia de cetăţean, totodată e important să diminuăm imaginea ştirbită a justiţiei noastre în ochii populaţiei. În acest sens experienţa juriştilor estonieni în statornicirea triumfului statului de drept este una foarte importantă. Am organizat o întâlnire cu funcţionarii şi primarii localităţilor de la noi pentru că anume ei trebuie să fie cointeresaţi în deschiderea unor oficii de parajurişti în localităţi, dar şi reieşind din banala situaţie că cetăţeanul este deprins să-şi soluţioneze cele mai multe probleme de ordin juridic la primărie”, a remarcat secretarul CR Teleneşti.

Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker