Apropo

Sărbătoare sau zi de doliu?

Televiziunile rusești, care au cucerit practic tot spațiul informațional din Republica Moldova, dar şi cele patronate de socialiştii lui I.Dodon, ne „fericesc” zilele acestea cu o mulţime de emisiuni de sorginte militaristă. Despre Ziua Europei – sărbătoarea păcii, cu o altă semnificaţie pentru noi, aproape că nu se vorbeşte. Cu această ocazie mi-am amintit de un caz.

Prin 1973 s-a angajat în sovhozul din satul nostru un contabil rus. Aflând că, împreună cu soţia sa, au luptat în cel de-al Doilea război mondial, dânsul – comandant de tanc T-34, iar consoarta lui – trăgătoare de bord, le-am propus să scriu despre ei la ziarul raional. Intenţia mea l-a supărat pe fostul tanchist. 9 mai nu-i zi de sărbătoare, dar de doliu, mi-a răspuns el. Şi mi-a pus în față două cărți, cu ilustrații colorate, una germană de prin 1942 şi alta rusească, din 1950. Răsfoindu-le pe rând, tanchistul începu să-mi demonstreze că între nazismul lui Hitler și comunismul lui Stalin, de fapt, n-a fost nicio diferență: drapelele erau de culoare roșie și la Hitler, și la Stalin, atât doar că pe unul era imprimată sfastica, iar pe altul – secera și ciocanul, niște simboluri păgâne; mustăți purtau și unul și altul; pionierii sovietici și adlerii (vulturașii) germani purtau aceeași cravată roșie; în URSS era comsomol, la ei – hitleriugend; aici – partidul comunist, la ei – partidul național-socialist muncitoresc; aici au inventat dușmani de clasă, acolo – dușmani de rasă.

Care victorie!? Doi descreieraţi şi complicii lor au băgat în pământ zeci de milioane de oameni, inclusiv concetăţeni, şi-au distrus propriile ţări!? Tu nu te-ai gândit, de ce vreo 20 de ani în Uniunea Sovietică nu s-a serbat Ziua Biruinţei? – mă întrebă tanchistul. N-am ştiut ce să-i răspund atunci, dar întrebarea m-a pus serios pe gânduri.

Mai târziu, la Muzeul  de Istorie şi Etnografie din Orhei am dat peste colecția ziarelor raionale ”Puterea Sovietelor” și ”Pentru comunism”. Am deschis numerele apărute la 9 mai 1946 şi 1950. Niciun cuvânt despre victorie. Pagini întregi dedicate altor sărbători sovietice – 1 Mai, 7 noiembrie, dar despre 9 mai – nimic. La fel în ziarele din 1960. Doar în 1965, după 20 de ani de la încheierea războiului, 9 mai este declarată zi de sărbătoare…

Ulterior, lecturând mai multe materiale istorice, am găsit răspuns la întrebarea acelui contabil-tanchist şi mi-am dat seama de ce Moscova a început să serbeze „Ziua Biruinţei” doar peste două decenii, de ce dânsul vorbea de 9 mai ca despre o zi de doliu şi nu una de sărbătoare. Atâta timp cât mai erau în viaţă adevărații veterani ai acelui măcel mondial, autoritățile sovietice nu s-au încumetat să serbeze cu șampanie și zângănit de șenile de tancuri ruginite cel mai mare măcel din istoria omenirii, să cânte şi să ţopăie pe memoria zecilor de milioane de oameni nevinovaţi aduşi jertfă ambiţiilor unor regimuri criminale. Or, puteau ieşi la suprafaţă multe informaţii neplăcute pentru nomenclatura comunistă, ascunse cu grijă de regim. De exemplu, despre acelaş pact secret Molotov-Ribbentrop, conform căruia Stalin şi Hitler s-au înţeles să împartă între ei Europa şi ambii doreau acel război; despre alte acţiuni reprobabile ale regimului stalinist-comunist. Către 1965 marea majoritate a adevăraţilor veterani se trecuse din viață, rămânând în temei intendenții, șobolanii de prin spatele frontului, foştii enkavedişti şi doar puţini norocoşi care au scăpat cu viață din măcelurile de la Kenigsberg, Budapesta și Berlin.

Cât priveşte Moldova, noi în genere nu avem nicio treabă cu această zi. Acum toată lumea cunoaşte că în 1940 şi 1944 Basarabia a fost nu eliberată, ci ocupată de trupele sovietice; că sute de mii de basarabeni au fost omorâţi, schilodiţi în acel război împotriva voinţei lor, de dragul unor interese străine, ale unui regim care mai apoi a organizat pe acest meleag foametea din 1945-1947, deportările din 1949-1950, colectivizarea forțată. Şi această ocupaţie unii îndrăznesc să o mai numească „marele război pentru apărarea patriei”?!

Nemţii în câţiva ani au restabilit economia ţării, ulterior s-au pocăit în faţa lumii, achitând victimelor fascismului şi compensaţii băneşti, au participat plenar la constituirea UE şi pe 9 mai serbează Ziua Europei, cu semnificaţia de sărbătoare a păcii. Moscova şi urmaşii regimului stalinist-comunist din fosta URSS, inclusiv cei din R.Moldova, continuă să cânte şi să danseze, sub aceleaşi drapele roşii, pe osemintele milioanelor de victime nevinovate ale celui mai mare genocid din istoria omenirii.

Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker