ApropoSocial

Să cerem ori să nu cerem?

Să cerem ori să nu cerem?

Văd zilele acestea pe  pagina de pe Facebook a unui partid politic, întitulată „Democraţia Acasă” un filmuleţ însoţit de următorul text: „Vasile din Lozova are 12 ani şi este în clasa 6 spune că le-a ars casa, acum strânge zmeură şi o vinde pe marginea drumului ca să ajute părinţii să-şi refacă casă. Nu cere nimic de la stat şi de la Dodon. Fii ca Vasile” (am păstrat mesajul original). 

Nu pare a fi o ştire falsă, băieţaşul e filmat din faţă şi filmuleţul a devenit viral pe internet – a adunat sute de comentarii.
Foto: Facebook/ Democratia Acasa

Nu pare a fi o ştire falsă, băieţaşul e filmat din faţă şi filmuleţul a devenit viral pe internet – a adunat sute de comentarii.

Cea mai mare parte a internauţilor – în temei mămici, erau încântaţi / încântate: „Bravo!!!”; „Hărnicuţ băiatul, dar ai mei stau numai în telefon, nici nu vor să iasă din casă”; „Dumnezeu să te binecuvânteze!” şi altele de felul acestora. Şi doar câteva persoane au scris: „Doamne, câtă greutate avem în Moldova!”, „Da pentru ce mai avem conducere? La ce mai trebuiesc ei, dacă nu-i nici o nădejde?”. 

Alte sute de mesaje au conţinut fie în susţinerea, fie împotriva politicii promovate de partidul căruia îi aparţine pagina „Democraţia Acasă”.   

Instantaneu de pe pagina „Democraţia Acasă”.

În această istorie mă supără mai multe momente.

1. Autorul mesajului şi imaginilor încalcă drepturile acestui minor şi familiei sale, făcându-i publică imaginea, adresa, situaţia vulnerabilă (chiar dacă să presupunem că ar fi avut acordul scris al părinţilor, cum prevede legea, ceea ce mă îndoiesc, tot una nu ar fi trebuit să folosească imaginea copilului). 

Mulţi la noi nu cunosc aceste prevederi legislative şi nu le respectă, pentru că justiţia nici nu ia în seamă asemenea încălcări. 

2. E un loc comun în Moldova şi faptul că un partid politic, angajat în cursa pentru prezidenţiale, îşi face imagine pe nenorocirea unei familii.

3. Dar cel mai mult miră îndemnul: „Fii ca Vasile!”. Nişte persoane, care şi-au ales democraţia ‘ca drapel’, îndeamnă cetăţenii ca, atunci când ajung în dificultate, să nu ceară nimic statului!!! Şi prezintă drept exemplu demn de o ţară un copil care e nevoit să muncească pe o plantaţie şi apoi să stea pe marginea drumului, în condiţii de caniculă cumplită, să facă nişte bănuţi pentru a-şi ajuta familia nimerită în impas, doar ca să nu-l deranjeze pe Dodon, să nu ceară nimic de la stat! Ba trebuie să le cerem – şi statului, şi celui din fruntea lui, Guvernului, Parlamentului, şefului de raion, primarului, să le cerem ferm, permanent şi cu toată insistenţa să respecte drepturile constituţionale ale cetăţenilor, să-şi asume responsabilitatea pentru fiecare familie. 

Aş fi bucuroasă să cred că acest mesaj de pe pagina „Democraţia Acasă” este o satiră, un pamflet, dar internauţii l-au perceput ca un exemplu pozitiv. Ceea ce nu e normal, oameni buni!  

Democraţie înseamnă puterea poporului. 

Elena Roman

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker