Social

Cum e să lucrezi într-o bibliotecă altfel

Interviu cu Maria Furdui,  directoarea Bibliotecii Publice „Vasile Alecsandri” din Teleneşti

 

Pentru că este o ALTFEL de bibliotecă…

A scrie despre Biblioteca Publică ”Vasile Alecsandri” din Telenești înseamnă a-ți asuma riscul că nu vei reuși să cuprinzi activitatea polivalentă a acestei instituții, deoarece este foarte greu să te ții pe urmele angajaților ei care, de la o zi la alta, impresionează cu noi inițiative și proiecte, toate având același scop: atragerea cititorilor, educarea gustului pentru lectură, promovarea genurilor literare și a autorilor consacrați…

Pentru că este o ALTFEL de bibliotecă, una care se adaptează la noile realități, păstrând, în același timp, misiunea sa inițială, specificul local…

Angajații acestei instituții s-au implicat în proiecte (proiectul ”Novateca” fiind celebru prin oportunitățile oferite), în stabilirea colaborărilor relevante (cu instituții de același fel din Moldova, România etc…), apoi au început ei să ofere diverse oportunități (de instruire, schimb de experiență…) încât au adus instituția la statutul de Centru de excelență (unul de referință) în raion și în regiune, care oferă diverse servicii de dezvoltare personală.

BP ”Vasile Alecsandri” din Telenești este cunoscută publicului nu doar pentru impresionantul său fond de carte, dar și prin multiple activități culturale de anvergură, care au devenit tradiționale și care se bucură de succes și audiență sporită.

Maria Vleju, șefă-adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie Telenești

 

– Dnă Maria, în timpuri nu prea îndepărtate biblioteca era furnizor de carte. Acum aflăm mereu despre diverse proiecte, inovaţii, aprecieri, vizite de studiu… Ce Vă motivează să lucrați într-un mod deosebit, așa încât impresionați lumea din Telenești, dar și colegii din alte regiuni ale țării?

– De fapt, scopul nostru este să fim cât mai utili. Astăzi bibliotecile informatizate, având colecții bogate, parteneri motivați, dar și susținerea autorităților și a comunităților, pot oferi cele mai variate oportunități cetățenilor. Pentru aceasta este important ca în permanență să evaluăm necesitățile comunitare, să căutăm resurse pentru a răspunde acestor nevoi, realizând misiunea pe care ne-am asumat-o: de a contribui la creșterea prosperității materiale și spirituale a comunității. În acest context biblioteca și-a lărgit gama de servicii pentru  public.

Unul din serviciile foarte populare printre utilizatori este ”Clubul de limbă engleză”, susținut de voluntara Corpului Păcii SUA în R.Moldova Jessica Aguilera, care are trei grupuri țintă: copii; adulți nivel începător; adulți nivel avansat. Ne bucurăm când aflăm că beneficiarii noștri fie și-au găsit un loc de muncă în ţară ori peste hotare, fie au avut posibilitate să-și perfecteze mai ușor  documentele pentru a-și vizita rudele, pot să comunice cu persoane apropiate (de exemplu, nepoții născuți peste hotare), nemaivorbind de faptul că astfel resursele on-line au devinit mai  accesibile pentru ei.

În perioada de vară am implementat programul „Oportunități și perspective pentru femei și tineri” în parteneriat cu AO „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane”. Peste 20 de  participanții au bene-ficiat de instruiri, consultanță și asistență la inițierea unei afaceri.

Pe parcursul ultimilor 5 ani în fiecare vară organizăm pentru copii Tabăra de vară interactivă. Dacă în primii ani veneau până la 20 de copii, apoi în 2017 au frecventat în jur de 50. Programul  atractiv și variat  a fost susținut de 3 bibliotecare și 10 voluntari. 

Din 1 septembrie 2017, oferim elevilor posibilitatea de a-și pregăti temele pentru acasă la bibliotecă. Programul  ”Școala din bibliotecă” este un serviciu în care implicăm profesorii-pensionari. Cu bunăvoința a doi specialiști  oferim asistență la chimie și matematică. Cei care nu au posibilitate să achite pentru lecții particulare vin la bibliotecă, unde beneficiază de consultanță gratuită.

După cum am menționat mai sus, administraţia publică locală susține procesul de modernizare a bibliotecii și extinderea serviciilor pentru public. În 2017 am creat 2 oficii  inovative: Biblioteca bucătăriei și Biblioteca de sport, ambele axate pe promovarea modului sănătos de viață. Este important că pe lângă investițiile valoroase ale APL s-a mobilizat comunitatea locală, pentru a  procura echipamentul necesar. Biblioteca bucătăriei prestează 3 servicii: Bunele maniere pentru copii la bucătărie; Sănătatea începe din farfurie (grup țintă adolescenții), Receta familiei (adulți).

În oficiul Biblioteca de sport sunt bineveniți atât  copiii, cât și adulții, practicând yoga, carate, fitness cu specialiști în domeniu. Cei care decid să vină la bibliotecă își pot petrece timpul de dimineață până seara cu multă utilitate și satisfacție.    

– Serviciile în cauză au fost premiate…

– Într-adevăr, Clubul de robotică şi serviciul Biblioteca bucătăriei, cât și întreaga activitate a bibliotecii au fost considerate de către APL Telenești cea mai de succes practică locală, care în cadrul Prog-ramului bunelor practici ale IDIS „Viitorul”, implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei, s-a clasat pe locul II în republică în cadrul galei unde au fost consemnate bunele practici în APL la finele anului trecut.

-Acordați atenție deosebită promovării științei și tehnicii printre copiii mici.

– De fapt și bibliotecile sunt provocate, alături de instituțiile de educație, să abordeze conceptul STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), pentru a suscita interesul copiilor și tinerilor să studieze aceste discipline, care pot deveni foarte provocatoare, să trezească imaginația și inspirația elevilor de azi, cetățenii lumii de mâine. În cadrul Clubului de robotică ei învață a programa roboți pentru diferite sarcini; serviciul Învață coding la bibliotecă îi instruieşte în programarea jocurilor; serviciul Școala lui Piticlic îi ajută pe cei mai mici să utilizeze aplicațiile prin tablete ca să-și formeze deprinderi sănătoase de viață.

Un alt serviciu – ”Cântecele neamului” este cu deosebită plăcere frecventat de către femeile adulte, dornice să readucă în scenă melodiile de altă dată. 

Recent am lansat încă două proiecte valoroase. Cel întitulat „Laborator de tehnologii, informare, comunicare pentru o lideră modernă” se implementează cu suportul Programului „Novateca” și are drept scop dezvoltarea abilităților și competențelor la femeile lidere și potențiale lidere în utilizarea TI, comunicării eficiente, în special prin utilizarea Modelului DISC, crearea stilului personal și implicarea comunitară. Acest proiect este implementat în 8 biblioteci din raioanele Telenești, Sângerei, Florești, Călărași. Un alt pro-iect implementat cu susținerea programului „Novateca” și a Consiliului Raional Telenești, în parteneriat cu Centrul de Sănătate Publică, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, Direcţia Generală Educaţie se numeşte ”Adolescenți înformați – viitori părinți sănătoși”. Scopul proiectului este de a informa adolescenții despre pericolul relaţiilor sexuale timpurii, consumului de alcool, tutun, droguri, despre SIDA, astfel ca să-i pregătim pentru a lua decizii corecte şi a minimiza riscurile la care pot fi expuși.

-Dar cum rămâne cu activitățile tradiționale, să zicem, firești ale bibliotecii?            

– Rămân a fi materializate în continuare:  întâlniri cu scriitorii, campanii de lectură,  discuții asupra unor opere literare…

Cartea este prezentă întotdeauna la toate activitățile noastre. Bunăoară, am luat ca ”oxigen” pentru pauzele la Biblioteca de Sport ”Cartea Jocurilor olimpice” scrisă de Efim Josanu, pământeanul nostru, unde sunt descrise istoriile unor personalități extraordinare din domeniul sportului,  care pot servi ca modele tinerilor noștri. 

Or, dacă nu le oferim modele bune, ei găsesc altele, care nu sunt nici în favoarea lor, nici într-a noastră, a maturilor.

– De unde găsiţi resurse pentru a vă face misiunea?

– Avem servicii directe, care le prestează nemijlocit bibliotecarele, dar și indirecte, adică cele pe care le prestează beneficiarul către alți beneficiari. Dacă vorbim de Biblioteca de sport sau yoga, îl avem pe Vasile Țurcan, specialist certificat în acest domeniu, sau Elena Casapciuc, care este absolventă a UEFS, deținătoare a centurii negre. ”Școala din bibliotecă” este moderată de Ion Furdui, profesor de chimie, Maria Andoni, profesoară de matematică. Iar Galina Vilijinschi în fiecare duminică pe parcursul a 4 luni a venit la biblioteca să învețe copiii tehnica origami. Mai avem parteneriate cu Centrul de Medicină Publică, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, Centrul de Creație, instituțiile de cultură și educație, cu ajutorul cărora contribuim la soluționarea unor probleme de sănătate, profilaxie, etc., unde amatorismul nu poate fi acceptat.

– Experiența dumneavoastră e accesibilă pentru colegii de breaslă din alte raioane?

– Printr-un concurs organizat de Programul „Novateca” Biblioteca Publică Raională Telenești a fost selectată ca Centru Regional de Excelență Profesională pentru Bibliotecari, specializat în abilitarea femeilor. Respectiv avem pregătite resurse umane pentru această misiune. Centrul are o ofertă educațională care răspunde anumitor nevoi de dezvoltare a femeilor, dar și în alte domenii de specialitate. Ar fi păcat ca experiența în cauză să se piardă în van. Am participat la traininguri și seminare în bibliotecile din opt raioane din zona de centru și nord.

– Ați avut în vara trecută o vizită în SUA. Aţi adus de acolo ceva util pentru activitățile de acasă?

– În vara anului trecut, împreună cu alți 10 colegi de breaslă, susținuți de Programul „Novateca”, am avut o stagiune în Centrul Mortenson din Champaign-Urbana, statul Ilinois. Am venit de acolo cu ideea de a centra activitățile cu copiii din vacanța 2018 pe tema supereroilor. Cred că ne vor susține și profesorii de fizică ca să înțeleagă mai bine legile fizice, pe ce-i bazată forța supereroilor și de ce ea trebuie concentrată în serviciul binelui. O altă achiziție este ideea creării unui laborator de științe informaționale și comunicare, pentru care am obţinut deja finanţare de la IREX. De asemenea am preluat o nouă metodologie de evaluare a necesităților comunitare, pe care am început s-o aplicăm cu succes.

În America am văzut spre ce trebuie să tindem. Biblioteci bine dotate, unde la dispoziția beneficiarului sunt nu numai cărți, dar laptopuri, mașini de cusut, telescoape, tablete, telefoane, etc., pe care acesta poate să le împrumute şi acasă, un mare flux de utilizatori la orice oră a zilei.

Ce m-a impresionat în orășelul Urbana, e că la bibliotecă se stochează dosarele de judecată cărora le-a expirat termenul de prescripție, astfel fiecare student, specialist în drept, istoric, simplu cetățean etc. le poate studia. La noi asemenea dosare se distrug.

Bibliotecile au foarte mulți sponsori, iar numele lor este imortalizat pe cărămizi din perete, trotuar, placuțe.

Abordarea STEM în biblioteci este foarte răspândită, astfel ele dispun de spații supertehnologizate, unde beneficiarii pot crea prototipuri, extrage ADN-ul din plante, crea diferite gadjeturi etc. Am venit cu multe idei și sperăm ca unele din ele să le implementăm cu succes.

 

 

A intervievat Ion Cernei  

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker