InvestigațiiPolitic

Ce venituri au câștigat democrații pe parcursul anului trecut

Unii au venituri de milioane, alții trăiesc doar din salariul de deputat. Asta reiese din declarațiile de avere depuse de deputații PDM la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), menționează AGORA.

Ce venituri au câștigat democrații pe parcursul anului trecut, cel puțin oficial, vedeți mai jos. 

Pe parcursul anului trecut, Eugeniu Nichiforciuc a primit un salariu de 130 de mii de lei și indemnizații de 101 mii de lei de la Parlament
Eugeniu Nichiforciuc

Pe parcursul anului trecut, Eugeniu Nichiforciuc a primit un salariu de 130 de mii de lei și indemnizații de 101 mii de lei de la Parlament. A mai câștigat 157 de mii de lei din dividendele la o companie specializată pe transportul rutier de mărfuri. Mai mult, a primit 375 de mii de lei în baza unui contract de împrumut semnat cu acest SRL. Totodată, și-a vândut partea socială de 1.125 de lei la o companie care se ocupă de comerțul cu combustibili.

Familia Nichiforciuc a primit donații de 300 de mii de lei la evenimentele de familie. În baza unui alt contract de împrumut semnat cu un SRL specializat pe „baruri și alte activități de servire a băuturilor”, unde soția deputatului are o cotă de 40%, s-a ales cu 371 de mii de lei. Se mai adaugă la venituri indemnizațiile pentru creșterea copilului și de maternitate, în sumă totală de 41 de mii de lei, dar și salariul soției de 103 mii de lei de la o clinică de medicină estetică. 

Și asta nu e tot. A vândut un automobil Audi Q5 din 2014 cu 480 de mii de lei, pe care în declarațiile anterioare îl indica drept mașină dobândită prin „alte contracte translative de posesie și de folosință”. 

În schimb, Familia Nichiforciuc s-a ales cu o mașină nouă – un Range Rover Sport din 2019, evaluat cu 26 de mii de euro. Asta deși pe piață prețul este de cel puțin de două ori mai mare. Mașina, ca și precedenta, a fost dobândită prin „alte contracte translative de posesie și de folosință”.

Prin abitație, are la dispoziție un apartament de 330 de metri pătrați. Totodată, folosește un alt apartament de 42 de m.p., evaluat cu 14 mii de euro, având semnat un contract de investiții. Soția deputatului are în proprietate un apartament de 72 de m.p., evaluat cu 403 mii de lei. 

Chiar dacă înregistrează venituri impunătoare din acțiunile la diverse companii, deputatul are de returnat un credit de 200 de mii de lei, contractat în 2016 de la o bancă de la noi. 

Vladimir Andronachi declară un salariu de 138 de mii de lei și plăți compensatorii de 21 de mii de lei de la Parlament
Vladimir Andronachi

Vladimir Andronachi declară un salariu de 138 de mii de lei și plăți compensatorii de 21 de mii de lei de la Parlament. Veniturile pentru activitatea de deputat sunt însă nesemnificative în comparație cu banii pe care îi primește din oferirea în chirie a celor două spații comerciale pe care le deține – de 260 și de 1.188 de metri pătrați. În total, din darea în arendă a câștigat 5,58 de milioane de lei doar pe parcursul anului trecut.

Familia Andronachi mai deține un apartament de 218 m.p., evaluat cu 1,2 milioane de lei, 1/3 cotă parte dintr-un apartament de 71 de m.p., primit în donație, și 1/2 cotă dintr-un teren intravilan de 0,0409 hectare.

În declarație sunt trecute două mașini aflate în posesie. A schimbat BMW-ul 750i, produs în 2016, la fel aflat în posesie, pe un BMW X5 din 2018, evaluat cu 1,38 de milioane de lei. A rămas Range Roverul fabricat în 2018, menționat și în declarația de anul trecut, care este evaluat cu 1,67 milioane de lei.

Deputatul indică 19 conturi bancare cu peste 646 de mii de lei pe ele.

Pavel Filip declară un salariu de 235 de mii de lei obținut din fotoliul de prim-ministru
Pavel Filip

Pavel Filip declară un salariu de 235 de mii de lei obținut din fotoliul de prim-ministru. A primit un salariu de deputat de 116 mii de lei, dar și alți 8.000 de lei drept compensație pentru cheltuieli de tratament și 26 de mii de lei drept compensație pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare. 

Soția deputatului a câștigat un salariu de 155 de mii de lei de la o companie fondată de feciorii lui Pavel Filip, specializată pe „comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine specializate”. Mai mult, din darea în arendă a unui BMW X5 acestei companii, soția parlamentarului a mai încasat 30 de mii de lei. Anul trecut, mașina respectivă, produsă în 2007, a fost vândută cu 100 de mii de lei. 

În declarație sunt trecute două case de locuit – una de 316 m.p., evaluată cu 2,8 milioane de lei, aflată în posesie prin comodat, iar alta de 54 m.p., evaluată cu zero lei, dobândită prin moștenire. Prin contract de comodat mai are o „altă avere imobilă” de 33 m.p. Pavel Filip indică și două terenuri intravilane și șapte extravilane. Mai declară cinci conturi bancare curente cu 227 de mii de lei.

Investigația integrală marca AGORA o puteți găsi AICI.

Sursa
agora.md
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker