E timpul sa fii activSocial

Chestiunea privind monumentul victimelor foametei a fost scoasă de pe ordinea de zi a CM Orhei

Chestiunea privind monumentul victimelor foametei a fost scoasă de pe ordinea de zi a CM Orhei .

Pentru joia trecută a fost preconizată o ședință a Consiliului Municipal Orhei, unde consilierul independent, preotul Sergiu Aga urma să depună o interpelare legată de ideea edificării în municipiu a unui monument în memoria victimelor foametei din 1946-1947. Dar, surprinzător, consilierul a solicitat scoaterea chestiunii din agenda sesiunii. 

Intenţia părintelui Aga era cunoscută mai multor instituții media din Republica Moldova şi din România – părintele a făcut în acest sens o interpelare către primarul de Orhei și Consiliul Municipal și a lansat o petiție online.

Prin această petiție rugăm Autoritățile Publice Locale din municipiul Orhei să ia act că acest simbol al durerii noastre comune ne va aduce aminte de cele suferite de înaintașii noștri – peste 115 000 de morți de pe urma acestui genocid și peste 45% din populație afectată de malnutriție. Cerem Consiliului Municipal Orhei ca acest monument să fie ridicat pe strada Vasile Lupu, având toate cheltuielile de elaborare și edificare acoperite din contul bugetului local al municipiului – la fel ca alte monumente considerate importante de autorități”, menționează Sergiu Aga în textul petiției. 

Consilierul a fost chemat de către președintele raionului Dinu Țurcanu, care este un fel de intermediar între  Ilan Șor de la Tel-Aviv și consilierii Partidului Șor, majoritari în Consiliul Raional și Consiliul Municipal Orhei. Potrivit părintelui, Dinu Țurcanu i-a spus că reprezentanţii Partidului Șor nu vor vota nici în ruptul capului pentru ideea respectivă. Totuși, după discuţia avută, până la urmă atât președintele, cât și consilierul au decis ca istoricii Ion Varta și Ludmila Tihonov să pregătească un raport despre foametea din 1946-1947 și consecințele ei în orașul și raionul Orhei, pe care părintele să-l prezinte la ședința următoare a Consiliului Municipal.

Acest monument trebuie să definească atitudinea omului nostru față de regimul sovietic, care a fost unul inuman, că foametea organizată nu a cruțat pe nimeni – nici rus, nici român, nici evreu. Mă voi strădui să explic consilierilor cât de important pentru noi este monumentul în memoria victimelor foametei organizate și care ar demonstra că orheienilor le pasă de trecut”, a remarcat părintele.

Numărul victimelor foametei nu se cunoaște cu exactitate, dar utilizăm cifre cuprinse între 250 000 și 300 000. Județul Orhei a fost unul din cele mai afectate, doar aici găsim morminte comune la margine de cimitire. Comsomoliștii și comuniștii, cei aduși de regim, primeau tain, astfel pe ei subnutriția i-a ocolit. Dar anume aceștea au măturat podurile oamenilor până la ultimul grăunte”, spune Mariana S. Țăranu, doctoră în istorie, una din primele cercetătoare a fenomenului foametei în Republica Moldova. 

În imagine: Sergiu Aga

hestiunea privind monumentul victimelor foametei a fost scoasă de pe ordinea de zi a CM Orhei

                                Ion Cernei

    

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close