E timpul sa fii activOrhei

Şi-a transformat gospodăria în muzeu

Şi-a transformat gospodăria în muzeu.

Recent, la Pohorniceni, Orhei, a avut loc un eveniment inedit – inaugurarea curții țărănești, amenajată cu mult drag de doamna Zinaida Marin.

La eveniment au participat consăteni și oaspeți de la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Orhei, vicepreședintele raionul Orhei, Victor Perțu, primarul localității, Ianec Corobciuc.

De mai mulţi ani, dna Zinaida Marin, la toate serbările însemnate şi târgurile meşterilor populari organizate la Orhei îşi prezintă micul ei muzeu personal, să-i cunoască toată lumea comorile.

Mi-am zis: de ce ar trebui să se piardă asemenea lucruri, care întruchipează o întreagă epocă? Am început să adun aceste exponate cu mai bine de 25 de ani în urmă: piese de mobilier, covoare, tablouri, obiecte de uz casnic…”, spune dna Zinaida.

Acum a muncit mult ca să dea un aspect rustic de epocă gospodăriei sale. Un gard împletit din nuiele desparte curtea de grădina cu o mulțime de flori; olanele au luat locul ardeziei de pe acoperișul casei. Parcă ai intra într-o curte basarabeană din perioada interbelică, doar becurile electrice încorporate în felinare stilizate amintesc că trăim, totuși, în secolul XXI. 

Un prilej de mândrie este beciul construit la sfârșitul secolului trecut din piatră și var stins cu nisip ca liant, unde sunt trei compartimente. În ultimul, cel mai din adânc, temperatura, fie vară, fie iarnă este una și aceiași  –  plus 14 oC. 

Bineînțeles, nu putem trăi fără tehnologii moderne. Dar observ totuși o revenire la neaoș. Am fost impresionată de niște oameni înstăriți, care și-au făcut în satele din raionul Călărași vile cu pereți din lut, văruite, acoperite cu stuf, gătesc hrană sănătoasă doar în vase de ceramică. Gândul îmi este la turismul rural, care ar putea fi o sursă de supraviețuire economică şi spirituală pentru satul nostru. Adică să nu aruncăm la gunoi obiecte de epocă, dar să le renovăm și să le întroducem în uz ca exponate de muzeu”, susține dna Zinaida.

Vasile Cocarcea, angajat al Muzeului de Istorie și Etnografie din Orhei ne-a relatat, că obiectele păstrate de Zinaida Marin nu o dată au completat expoziţiile instituției muzeistice: ”Doamna Marin este posesoarea unei colecții impresionante de exponate de epocă, pe lângă care nu poți trece indiferent: țesături, ceramică, obiecte din bronz, tâmplărie, fotografii, care redau atmosfera unei gospodării tradiţionale. De fapt, dumneaei îi aparține un concept interesant de muzeu particular, care ar putea atrage turiștii. Or, cu regret, satele noastre și-au pierdut farmecul de cândva, de dată ce dispare ceea ce ne caracteriza pe noi ca neam. Doamna Zinaida a organizat excursii pentru copiii din Pohorniceni pentru a le arăta cum trăiau înaintașii lor cu 80-100 de ani în urmă. Dar cele văzute şi auzite au fost de real interes și pentru noi, cei mai în vârstă”, spune dl  Cocarcea.

Dna Marin mai vrea să repare capital beciul, peste câteva zile va fi gata site-ul gospodăriei țărănești. Trăiește cu speranța că turiștii vor veni să-i viziteze gospodăria și că exemplul ei va fi urmat de alţi săteni.

În imagine: Serbarea de inaugurare a gospodăriei ţărăneşti a doamnei Zinaida Marin s-a desfăşurat  în curtea casei, unde oaspeţii au putut admira sute de exponate.

Serbarea de inaugurare a gospodăriei ţărăneşti a doamnei Zinaida Marin s-a desfăşurat  în curtea casei, unde oaspeţii au putut admira sute de exponate.
Serbarea de inaugurare a gospodăriei ţărăneşti a doamnei Zinaida Marin s-a desfăşurat  în curtea casei, unde oaspeţii au putut admira sute de exponate.
Şi-a transformat gospodăria în muzeu
Şi-a transformat gospodăria în muzeu

 Ion Cernei

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker