Politic

Socialiştii promovează un regim condamnat de istorie

Demonstraţiile organizate de socialişti la Chişinău pe 1 şi 7 mai mi-au trezit nişte amintiri dureroase. Priveam la televizor tinerii în tricouri roşii şi chipiuri cu stele, purtând drapele de aceeaşi culoare, momiţi cu câte o sută de lei (fapt confirmat de mama unui tânăr din Rezina), veniţi  din diferite colţuri ale ţării să le facă imagine socialiştilor, iar în faţa ochilor mi se perindau momente din anii 1946-1947. Soldaţi cu chipiuri cu stele, înarmaţi cu automate scuturau ţăranii moldoveni de ultimele rămăşiţe de produse alimentare.

Tata se întorsese de la război în toamna lui 1945. Familia noastră s-a bucurat mult, sperând că ce a fost mai greu a rămas în trecut. Dar ne-am înşelat amarnic. Într-o noapte din toamna lui 1946 soldaţii cu stele roşii în frunte, înarmaţi, au tăbărât şi în casa noastră. Ne-au spus să scoatem din ascunzişuri toată pâinea şi alte produse agricole. Tata le-a spus că tot ce am avut, am dat deja statului. Nu l-au crezut. Au scotocit în pod, au întors casa cu fundul în sus, apoi au început a căuta prin grădină dacă nu am îngropat ceva. N-au găsit nimic şi au plecat spre dimineaţă, lăsându-ne pe toţi înfricoşaţi că ar putea să-l aresteze şi să-l deporteze pe tata, cum au procedat cu alţi consăteni, inclusiv şi foşti participanţi la război care, conform declaraţiilor autorităţilor, trebuiau să fie oarecum privilegiaţi comparativ cu cei care nu luptaseră în Armata Sovietică.

Acum, eu înţeleg că de la mulţi dintre cei din generaţia sovietică nu prea ai ce aştepta altceva – ei de mici au fost mai mult dezinformaţi decât informaţi despre ocuparea şi eliberarea Basarabiei, despre rolul regimului comunist-stalinist şi al puterii sovietice în viaţa moldovenilor şi mai continuă să se lase manipulaţi de propaganda promovată de televiziunile lui Plahotniuc şi Dodon. Dar nu pot înţelege tinerii care, având atâtea surse de informaţie veridice, în loc să analizeze şi să se gândească la viitorul lor, preferă să se vândă pe nişte bănuţi adepţilor unui regim condamnat deja de istorie, adepţi care îşi fac interesele manipulând lumea cu nişte promisiuni populiste, ireale. Or, e ştiut, niciun veteran, cât de tare ar dori, nu va reuşi să mai trăiască odată momentele din tinereţe şi niciun imperiu nu a renăscut.

Eugenia Crăciun, or. Rezina

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker