Drepturile omului: Garanţii vs Realităţi

Reţineri la „Metalferos”

Reţineri la «Metalferos”!

Procurori în comun cu ofițerii SPIA și SIS la Inspectoratul Național de Investigații, au reţinut luni, în cadrul dosarului „Me-talferos” 16 persoane, printre care patru polițiști din cadrul Direcției Investigare a Fraudelor Economice a INI, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale, citat de deschide.md.

Printre cei reţinuţi ar fi ofiţerii Marcel Caminschi, Andrei Ghidi-rimschi și Veaceslav Cara.

Sursa citată menţionează că cei trei ar fi făcut parte din grupul care i-ar fi fabricat dosarul omului de afaceri Valentin Eșanu, condamnat anterior într-un dosar penal politic și reabilitat. Acesta susține că motivele reale ale dosarelor în privința sa, arestul, au fost protestele pe care le-a organizat pentru liberalizarea pieței de metale feroase și neferoase, dezvăluirile despre schemele de la „Metalferos”.

Într-un interviu pentru Europa Liberă din anul 2019, Eșanu îi pomenește pe ofițerii Veaceslav Cara şi Andrei Ghidirimschi, despre ultimul afirmând că este nepotul lui Valentin Mejinschi, în perioada 31 martie 2008 – 10 iunie 2009  ministru al Afacerilor Interne și viceprim-ministru al Republicii Moldova.

Apropo. Veaceslav Cara şi Andrei Ghidirimschi, anterior au activat în cadrul CNA şi numele acestora au figurat în câteva publicaţii din săptămânalul CUVÂNTUL. În una din ele, întitulată „Hoţii de oameni” (vezi https://cuvintul.md/1590/hotii-de-oameni) se relata că aceştea au participat la reţinerea în oraşul Rezina a lui Ghenadie Negruţă, procuror din Râbniţa, acuzat de luare de mită şi predarea lui așa-ziselor autorități de la Tiraspol, deși ultimul era cetățean al R.Moldova şi cerea să fie dat pe mâna organelor de drept de la Chişinău. 

Într-un răspuns oficial adresat Asociaţiei „Promo-LEX”, juriştii căreia s-au ocupat de acest caz, conducerea Centrului Naţional Anticorupţie a recunoscut că instituţia „a acordat suport operativ serviciilor similare din Tiraspol în vederea reţinerii unei persoane bănuite de comiterea unei infracţiuni de corupere“. Atunci avocaţii „Promo-LEX” au depus la Procuratura Rezina două plângeri, cerând tragerea la răspundere a lui Veaceslav Cara şi Andrei Ghidirimschi. Procurorii din Rezina n-au găsit motive pentru a intenta dosare penale pe numele celor doi ofiţeri. 

Ulterior CEDO, examinând cauză, „Negruță contra Moldovei și Federației Ruse”, a condamnat R. Moldova pentru favorizarea și contribuția la reținerea și transmiterea reclamantului către miliția transnistreană. 

Alexandru Postică, „Promo-LEX”:  În cauza Negruță vs. Moldova și Rusia, nr. 3445/13, reclamantul a fost reținut la 14 iunie 2011 în or. Rezina de către CCCEC, apoi a fost transmis așa numiților reprezentanți ai organelor de miliție din regiunea transnistreană într-un caz penal pornit de către aceștia. Reclamantul a fost pus sub acuzare și condamnat de către așa numitele organe de urmărire penală din regiune. Reclamantul a fost transferat în închisoarea nr. 1 din Hlinaia, unde a fost deținut în condiții inumane și degradante de detenție. Acesta a fost eliberat din locurile de detenție la 27.10.2014. Curtea a ajuns la concluzia că autoritățile moldovenești, care trebuiau să controleze situația la momentul arestării reclamantului, nu au împiedicat reținerea sa de către așa numitele autorități ale ”RMN”, care ulterior l-au condamnat și plasat în condiții inumane și degradante. Curtea a constatat violarea art. art. 3, 5 par. 1, 13 a Convenției de către ambele state – Republica Moldova și Federația Rusă. Totodată a constatat violarea art. 1 Protocol adițional la Convenție, ca urmare a ”confiscării” mijlocului de transport ce aparținea reclamantului de către așa numitele instanțe de judecată.

Curtea a dispus încasarea sumei de 15000 Euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 5600 din contul Republicii Moldova și 9400 din contul Federației Ruse, precum și a sumelor pentru reprezentare în mărime de 1900 Euro, dintre care 700 Euro din contul Republicii Moldova și 1200 Euro din contul Federației Ruse.

Reporter „C”

Captură de ecran din 2020 08 25 la 19.10.56
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker