Evenimente

Coronavirusul pune stăpânire şi pe populația raionului Șoldănești

Coronavirusul pune stăpânire şi pe populația raionului Șoldănești!

Primăria Răspopeni şi o parte din colectivul ÎM „Apă-Canal Şoldăneşti”, de zilele trecute, sunt în regim de carantină. 

Potrivit reprezentantului CSP Orhei pentru raionul Şoldăneşti, Vadim Grosu, în ultimele zile în localităţile raionului au apărut mai multe focare de infecţie cu Covid-19. Medicii şi comisiile locale pentru situaţii excepţionale supraveghează situaţia şi intervin în cazurile necesare cu măsurile de rigoare.

Până la 31.07.2020 în raionul Șoldănești au fost înregistrate 33 de cazuri de infectare cu Covid-19.  15 pacienţi au fost recuperați, iar doi au decedat.

Ne pune în gardă faptul că în a doua jumătate a lunii iulie în raion a crescut numărul persoanelor infectate cu Covid-19. Iar rata mortalității de coronavirus este 6,06% față de 3,16% pe republică. Şi asta din cauza adresării tardive a populației la medic. 

Necătând că informația despre infecția SARS-CoV-2 este destul de mult mediatizată, persoanele cu simptome ale acestei boli stau acasă și nu se adresează la medic şi numai când starea lor se agravează, solicită serviciul 112 și sunt transportați în stare gravă la spital, unii fiind internați direct în secția de reanimare.

Persoanele suspecte la infecția cu Covid-19 sunt internate și investigate la Spitalul Raional Şoldăneşti, urmând ulterior tratamentul în secția boli infecțioase. Foto simbol. 

Persoanele revenite de peste hotare și cele care au avut contact cu persoane infectate sunt supravegheate de către medicina primară. Până la data de 30 iulie sub supravegherea medicilor din raion au fost 2044 persoane revenite în țară din străinătate și 207 persoane care au fost în contact cu persoane infectate.  

Mă adresez către populația raionului Șoldănești: la primele simptome de îmbolnăvire cu Covid-19 adresați-vă prin telefon la medicul de familie, asistenta medicală de pe sector sau apelați la Serviciul 112. Simptomele le cunoaşteţi:

1. febră (temperatură ridicată),

2. oboseală,

3. tuse uscată sau umedă,

4. dureri musculare și/sau articulare,

5. congestie nazală (nas înfundat) sau nas curgător,

6. dureri în gât sau diaree (scaune apoase sau moi, de obicei mai mult de 3 ori pe zi).

Repet, cele mai vulnerabile în faţa coronavirusului rămân persoanele în vârstă, dar şi cele cu probleme medicale, cum ar fi  hipertensiunea arterială (tensiune ridicată), probleme cardiace sau diabet etc.  Până acum aproximativ 2% dintre persoanele bolnave au decedat.

 Ion Bolboceanu, şef direcție Centrul de Sănătate Publică Orhei

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close