Evenimente

Clubul Politic al Femeilor Orhei a examinat rezultatele unui audit de gen

Clubul Politic al Femeilor din Orhei, în şedinţa recentă, cu participarea reprezentanților APL, organizațiilor bugetare, antreprenoriatului și societăţii civile din raion a avut ca temă pentru discuții raportul pe marginea auditului de gen privind participarea femeilor în viața social-politică a raionului, efectuat în localitățile Bolohani, Vatici, Piatra, Pohorniceni și la Consiliul Raional Orhei.

Datele prezentate de către Liuba Bradu, președinta CPF Orhei, atestă un număr aproximativ egal de angajați femei şi bărbaţi în domeniile de activitate din raion. În acelaşi timp, se observă o segregare a funcțiilor pe care le ocupă bărbații și femeile, sunt evidente diferenţe salariale cu 12-15% mai mici la femei, care sunt explicate prin factorii ce ţin de discriminare indirectă pe piaţa forţei de muncă şi discriminare directă la locul de muncă. În acest sens, diferenţele salariale relevă inechități prin faptul că femeile acceptă să fie angajate în sectoare mai prost plătite, pe poziţii mai inferioare decât bărbaţii. Totodată, femeile întrerup mai frecvent şi pe perioade mai îndelungate viaţa profesională.

Auditul arată că în gimnazii, grădiniţe, case de cultură, centre medicale predomină angajatele femei.

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, în urma alegerilor locale din 2015, în raionul Orhei femeile primare constituie 18,4% din numărul total al primarilor. Din cei 35 de consilieri raionali doar 7 sunt femei (20 la sută). Dintre consilierii locali 24,8 % le constituie femeile.

La ședințele CR, dar și ale consiliilor din cele patru  primării vizate, în anul 2016 nu au fost discutate şi nu s-a luat vreo decizie referitor la problemele femeilor. Totodata  s-a acordat ajutor financiar la 629 de femei, cu 60 la suta mai mult decât la barbați. Prin deciziile Consiliului Raional la 19 femei s-au acordat ajutoare materiale în sumă de 3000-5000 lei la fiecare.  

În discuțiile avute asupra raportului Ludmila Botnariuc a remarcat că  pentru a putea influența deciziile consiliului, femeile consiliere trebuie să mobilizeze întreaga comunitate în vederea susținerii cauzei respective, prin participarea la ședințe, prin înaintarea de recomandări, prin scrieri de petiții/demersuri, etc.

Violeta Dumitrașcu, coordonatoare de proiect în cadrul Clubului Național  al Femeilor „50 plus” a reiterat: 

”O contribuţie semnificativă la promovarea şi adoptarea bugetului sensibil la dimensiunea de gen l-ar putea avea femeile din componenţa Consiliului local (în cazul, când ele se regăsesc acolo). Implicarea lor ar trebui să se simtă la toate etapele de planificare a bugetului, iar femeile să participe activ la discuţii, apoi la votarea, realizarea, dar şi monitorizarea procesului de implementare a bugetului. Astfel, vom avea bugete locale care să corespundă nevoilor reale atât ale femeilor/ fetelor, cât şi ale bărbaţilor/ băieţilor”.     

Adriana Buciușcanu, activistă a Clubului a subliniat că este necesară încurajarea femeilor de a se angaja în domenii mai puțin tradiţional-feminine, să li se ofere oportunități de instruire/educație continuă, de asemenea oportunități care ar permite angajarea în câmpul muncii, dar și în domenii mai bine plătite.

În cadrul dezbaterilor doamnele au fost de părere că mai este necesară promovarea antreprenoriatului feminin, consolidarea ONG-urilor la nivel local prin elaborarea strategiilor de dezvoltare.

Participantele s-au pronunțat pentru respectarea Legii care prevede aplicarea cotei de reprezentare minimală a femeilor în listele electorale de 40%, ceea ce ar asigura prezența mai multor femei în viața publică și politică a țării.

CPF Orhei a fost fondat la 17 februarie curent și are în componența sa  25 de membre care activează în diferite domenii. Inițial s-a consitutuit ca un club politic al femeilor, care a avut drept scop asocierea femeilor antrenate în diferite partide politice. Începând cu luna februarie c. numărul filialelor CPF  ”50 plus” s-a  extins practic în toate raioanele țării.                           

Ion Cernei          

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker