Social

UE, principalul sprijin al R. Moldova pe timpul Pandemiei

UE, principalul sprijin al R. Moldova pe timpul Pandemiei.

Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener de dezvoltare al R. Moldova în ultima decadă. Eforturile sale sunt promovate de către câteva sute de ONG-uri reunite sub o umbrelă instituțională denumită Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatul Estic. 

Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener de dezvoltare al R. Moldova în ultima decadă

UE a elaborat pachete de asistență financiară pe mai multe domenii pentru cetățenii R. Moldova pentru a-i ajuta să treacă mai ușor prin această pandemie de noul Coronavirus. UE a alocat în total 963 de milioane de euro tuturor statelor Parteneriatului Estic, inclusiv R. Moldova.

De asemenea, UE a redistribuit 87 de milioane de euro din ajutorul financiar destinat Chișinăului pentru lupta împotriva Coronavirus.

„Banii […] vor fi folosiți pentru a susține răspunsul rapid […] la criză și la nevoile umanitare provocate de aceasta”, a precizat Delegația UE în R. Moldova.

De asemenea, un transport cu echipament medical în valoare de 2,8 milioane de euro a ajuns, pe 14 iulie, la Chișinău. Acesta este primul lot din asistența umanitară de 30,5 milioane de euro, oferită de UE pentru țările Parteneriatului Estic, prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății. 

Cu toate acestea, UE rămâne deficitară la capitolul promovării imaginii sale din simplu motiv că nu este implicată în acțiuni de propagandă. 

Nivelul de informare cel mai înalt de pe teritoriul R. Moldova este în mun. Chișinău. Cu cât ne îndepărtăm de Chișinău, cu atât situația se schimbă. Oamenii sunt foarte ușor manipulați”, a spus Ina Coșeru, președinta Centrului Național de Mediu și co-președintă a Comitetului Coordonator al Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, structură ce reunește peste 300 de ONG-uri din R. Moldova.

Informarea obiectivă a cetățenilor despre esența și nivelul de implementare a reformelor sprijinite de UE, despre condițiile pentru acordarea asistenței macro-financiare sunt o condiție indispensabilă pentru îmbunătățirea opiniei publice despre UE. 

Un consorțiu format din trei organizații neguvernamentale membre ale Platformei Naționale – Asociația Presei Independente, Centrul Național de Mediu și Consiliul Național al Tineretului din Moldova – au organizat, în 2019, 23 de seminare de informare pentru 400 de persoane din mediul rural în 20 de raioane din nordul și sudul R. Moldova. 

Experții Platformei au prezentat publicului avantajele implementării prevederilor Acordului de Asociere UE–R. Moldova în domeniul economic, social, protecției mediului și anticorupție.

„Este extrem de complicat să vorbești cu vorbitorii de rusă din Taraclia, Găgăuzia, Ocnița și Briceni despre Acordul de Asociere”, a explicat Coșeru.

Directorul Promo-LEX, Ion Manole, fost facilitator național al Platformei, susține că diferențele ideologice din rândul populației trebuie depășite prin informare. 

„Fără contribuția autorităților, eforturile societății civile sunt insuficiente pentru atenuarea acestei divizări”, a observat Manole.

La rândul său, candidatul cu cele mai mari șanse pentru a deveni noul facilitator al Platformei, Adrian Lupușor, director executiv la Expert-Grup, și-a propus să dinamizeze activitatea Platformei și să crească vizibilitatea acesteia.

În 2020, din cauza pandemiei de Covid-19, Forumul Societății Civile de la Bruxelles evaluează posibilitatea alocării resurselor financiare suplimentare, aproximativ câte 40.000 de euro, în timpul pandemiei, către Platformele Naționale din statele Parteneriatului Estic, cu scopul declarat de a reduce consecințele cauzate de Coronavirus în aceste state.

„După 24 martie, am lansat o serie de apeluri publice și acțiuni individuale în special pentru persoanele vulnerabile. De asemenea, am monitorizat activitățile Guvernului și deciziile sale”, a declarat Veronica Jantoan, comunicatoare a Platformei.

Acest articol a fost produs cu suportul financiar al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic prin intermediul schemei de Re-grantare a Forumului Societății Civile din PaE (FSTP) și este finanțat de Uniunea Europeană ca parte a suportului oferit societății civile din regiune. Conținutul articolului prezintă opinia autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunile UE. 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker