CUVINTUL.MD

Promisiunile au fost frumoase. Dar faptele întârzie…

Promisiunile au fost frumoase. Dar faptele întârzie…

Vreau să adresez câteva întrebări procurorului general al Republicii Moldova, dl Alexandr Stoianoglo.

Domnule procuror general, v-am ascultat vorbind cu multă pasiune despre măsurile care vor fi luate în lupta împotriva corupţiei, că vor fi finalizate dosarele penale de rezonanţă, că Procuratura va fi independentă (fără ghilimele) etc. A curs destulă apă pe gârlă, dar promisiunile au rămas promisiuni, aflându-se într-un punct mort. 

Aţi descoperit că s-a mers pe piste greşite cât priveşte procesele aflate pe rol. Probabil că aşa şi este. Dar dacă aţi stabilit aceste nedreptăţi, de ce nu sunt nominalizaţi şi traşi la răspundere vinovaţii? Procurorii care  au falsificat dosare, judecătorii care au băgat oameni nevinovaţi pe ani grei în puşcărie?

Aş vrea să vă referiţi în mod deosebit asupra unui caz ieşit din comun, cazul profesorilor Liceului „Orizont” (directorul liceului turc “Orizont” din Chişinău şi alte şase persoane reţinute de forţele Serviciilor de Informaţii şi de Securitate din Moldova (SIS) sub pretextul că ar întreţine legături cu o organizaţie islamistă şi expulzaţi în Turcia, unde au fost încarceraţi).     

S-a găsit vinovatul – Vasile Botnari, care şi-a asumat vinovăţia, probabil ca să salveze mulţi demnitari de răspundere penală. Dar cum poate un om, fie el chiar şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, să aresteze un grup de cetăţeni şi, fără judecată, să-i încarce într-un avion şi să-i expulzeze dintro ţară care se consideră democrată, cu un sistem deplin de justiţie? Dumneavoastră chiar ne credeţi proşti?             

Domnule procuror general! Chiar nu vă este milă de familiile distruse ale acestora, de chinurile pe care le suportă cei vânduţi de demnitarii moldoveni regimului totalitar al lui Erdogan? 

Cât timp contribuabilii noştri vor mai achita milioane de lei pentru ambiţiile şi fărădelegile comise de nişte demnitari corupţi şi obraznici care, oploşindu-se în vârful piramidei Puterii, îşi bat joc de cetăţeni şi ţară cum doresc pentru că justiţia, inclusiv Procuratura, nu-şi face datoria?

M-am bucurat ascultându-vă promisiunile. Acum vă propun: salvaţi-vă reputaţia. Ţineţi-vă de cuvânt aşa precum aţi promis. Demonstraţi-ne că sunteţi independent! Să nu ne spuneţi că Procuratura a făcut totul, însă magistraţii tergiversează procesul. Găsiţi limbaj comun, faceţi-vă datoria precum aţi jurat pe Constituţie şi nu vă învinuiţi reciproc, pentru că împreună reprezentaţi Puterea a treia în stat. 

În imagine: Arestarea profesorilor turci de la Liceul “Orizont”.

Dumitru Noroc, pensionar   

Exit mobile version