ApropoPolitic

Promisiunile au fost frumoase. Dar faptele întârzie…

Promisiunile au fost frumoase. Dar faptele întârzie…

Vreau să adresez câteva întrebări procurorului general al Republicii Moldova, dl Alexandr Stoianoglo.

Domnule procuror general, v-am ascultat vorbind cu multă pasiune despre măsurile care vor fi luate în lupta împotriva corupţiei, că vor fi finalizate dosarele penale de rezonanţă, că Procuratura va fi independentă (fără ghilimele) etc. A curs destulă apă pe gârlă, dar promisiunile au rămas promisiuni, aflându-se într-un punct mort. 

Aţi descoperit că s-a mers pe piste greşite cât priveşte procesele aflate pe rol. Probabil că aşa şi este. Dar dacă aţi stabilit aceste nedreptăţi, de ce nu sunt nominalizaţi şi traşi la răspundere vinovaţii? Procurorii care  au falsificat dosare, judecătorii care au băgat oameni nevinovaţi pe ani grei în puşcărie?

Aş vrea să vă referiţi în mod deosebit asupra unui caz ieşit din comun, cazul profesorilor Liceului „Orizont” (directorul liceului turc “Orizont” din Chişinău şi alte şase persoane reţinute de forţele Serviciilor de Informaţii şi de Securitate din Moldova (SIS) sub pretextul că ar întreţine legături cu o organizaţie islamistă şi expulzaţi în Turcia, unde au fost încarceraţi).     

S-a găsit vinovatul – Vasile Botnari, care şi-a asumat vinovăţia, probabil ca să salveze mulţi demnitari de răspundere penală. Dar cum poate un om, fie el chiar şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, să aresteze un grup de cetăţeni şi, fără judecată, să-i încarce într-un avion şi să-i expulzeze dintro ţară care se consideră democrată, cu un sistem deplin de justiţie? Dumneavoastră chiar ne credeţi proşti?             

Domnule procuror general! Chiar nu vă este milă de familiile distruse ale acestora, de chinurile pe care le suportă cei vânduţi de demnitarii moldoveni regimului totalitar al lui Erdogan? 

Cât timp contribuabilii noştri vor mai achita milioane de lei pentru ambiţiile şi fărădelegile comise de nişte demnitari corupţi şi obraznici care, oploşindu-se în vârful piramidei Puterii, îşi bat joc de cetăţeni şi ţară cum doresc pentru că justiţia, inclusiv Procuratura, nu-şi face datoria?

M-am bucurat ascultându-vă promisiunile. Acum vă propun: salvaţi-vă reputaţia. Ţineţi-vă de cuvânt aşa precum aţi promis. Demonstraţi-ne că sunteţi independent! Să nu ne spuneţi că Procuratura a făcut totul, însă magistraţii tergiversează procesul. Găsiţi limbaj comun, faceţi-vă datoria precum aţi jurat pe Constituţie şi nu vă învinuiţi reciproc, pentru că împreună reprezentaţi Puterea a treia în stat. 

În imagine: Arestarea profesorilor turci de la Liceul “Orizont”.

Dumitru Noroc, pensionar   

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker