Drepturile omului: Garanţii vs RealităţiSocial

Nedreptate la infinit. Vieți și destine distruse de sistemul judiciar

Nedreptate la infinit. Vieți și destine distruse de sistemul judiciar.

Radu Marian este deputat PAS, coordonator teritorial pentru raionul Rezina. Dumnealui se află des în teritoriu, participă la diverse evenimente, primeşte în audienţă cetăţenii.

Solicitat să ne spună cu ce fel de probleme, demersuri se adresează cel mai des oamenii la deputaţi şi care este impactul acestei conlucrări a aleşilor poporului cu cetăţenii, domnia sa ne-a relatat următoarele: 

Radu Marian: Când justiție nu e, nimic nu e!

Deloc surprinzător, cele mai multe plângeri pe care le primesc deputații de la cetățeni (cel puțin în cazul meu), sunt legate nemijlocit de deciziile judecătorilor, procurorilor și de tot ce înseamnă sistemul judiciar. Oamenii vin la noi ca să ne povestească despre afaceri preluate forțat, datorii neîntoarse de zeci de mii de euro, crime pentru care nu răspunde nimeni, sentințe de condamnare abuzive și multe alte ilegalități.

La finalul acestei sesiuni parlamentare, împreună cu colegul Dumitru Ivanov, am decis să trecem în revistă toate cele 29 de demersuri trimise de mine către instituțiile responsabile de justiție. Vreau să înțelegeți, prin exemple reale, câtă nedreptate există în țara asta. Voi enumera doar câteva din ele.

1. Sesizare la Autoritatea Naţională de Integritate & Procuratură. 40 de procurori și judecători au indicat sume exagerat de mici pentru bunurile din declarația de avere (ex. mașini de lux evaluate la 10.000 lei).

Efectul: Niciunul din ei nu a fost tras la răspundere sau măcar atenționat de ANI.

2. Un cetățean, combatant al Războiului de la Nistru, ar fi fost deposedat de 13.000 euro și de apartamentul său. Am trimis un demers și am solicitat investigarea cazului.

Efectul: Procuratura a refuzat în repetate rânduri să înceapă urmărirea penală.

3. În celebrul caz al luptătorilor K1 care au ucis în bătaie un om, Procuratura nu a aplicat măsura elementară de arest (nemaivorbind de măsura preventivă a controlului judiciar). Am solicitat revederea acestei decizii.

Efectul: Procuratura a refuzat să aplice arestul în cazul Aurel Ignat și Mihai Pârgaru. Astăzi știm cu toții că ucigașii au fost achitați.

4. Peste 70 de familii au fost deposedate abuziv de locuințele lor de către compania „Glorinal”, pierzând și banii. Am trimis un demers în care am solicitat detalii despre cauza penală.

Efectul: Încă se efectuează acțiuni de urmărire penală, iar finalitate nu există.

5. O femeie mi s-a plâns că a fost agresată fizic, iar procurorul protejează agresorul. Acesta chiar a clasat urmărirea penală.

Efectul: Procurorii au refuzat începerea urmăririi penale. Totuși, luna trecută, procurorul care a instrumentat cazul dat a fost eliberat din funcție.

6. Un cetățean a vândut două unități de transport, însă nu a primit banii pentru ele. Am solicitat investigarea cazului.

Efectul: Procurorii nu pot stabili locul unde au fost tranzacționate aceste unități. Cazul încă nu a fost rezolvat.

7. Un agent economic sesizează o fraudă prin care o asociație organizează concerte caritabile în raioa-nele țării, vinde bilete, apoi anulează concertele și banii la oameni nu-i mai întoarce. Am solicitat investigarea cazului.

Efectul: Au zis că vor investiga cazul, dar până acum nu am primit nicio actualizare.

8. Infamul diacon Ghenadie Valuță a târât pe asfalt un câine legat de mașină (înre-gistrarea video fiind făcută publică pe reţelele sociale). Am cerut pedeapsa penală pentru Valuță.

Efectul: Procuratura a refuzat pedeapsa penală. I-au aplicat o amendă simbolică de 1200 lei.

9. Am solicitat Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) să investigheze aproape 50 de tranzacții efectuate de judecători și procurori, în special modul în care au plătit pentru achiziționarea de bunuri (numerar sau virament) și dacă nu s-a încălcat legea privind combaterea terorismului și spălării banilor (achizițiile în numerar de cel puțin 200.000 lei și prin transfer de 500.000 lei trebuie raportate la SPCSB).

Efectul: SPCSB a inițiat controale, dar nu a găsit nicio tranzacție suspectă, cu excepția unui caz pe care nu am putut să-l comunic din cauza invocării secretului de stat.

10. Un cetățean a împrumutat aproape 35.000 USD (inclusiv 5000 USD în ultima tranșă) unei alte persoane, care la rândul ei a gajat apartamentul pentru a primi acest împrumut. Persoana dată nu a reușit să întoarcă banii și judecata a dispus transmiterea apartamentului către creditor. Acum schema: decizia de judecată a fost ulterior anulată și s-a stabilit că creditorul trebuie să primească doar 5.000 USD (ultima tranșă). Persoana păgubită ne-a spus că debitorul ar avea protecția unui deputat din PD. În prima instanță, procurorul a refuzat inițierea urmăririi penale.

Efectul: Procurorul de rang superior a dispus reluarea urmăririi penale și a promis că ne va informa privind progresul. Până azi, nu avem un răspuns.

11. Unui cetățean i-a fost preluat abuziv un teren lângă Chișinău, unde a dezvoltat o afacere. În rezultat, nu i-au fost restituite investiții de peste 160.000 lei în imobile. Am trimis un demers la Curtea de Apel pentru a afla statutul dosarului.

Efectul: Curtea de Apel Chișinău ne-a informat că este proces de judecată și că nu a fost pronunțată o decizie finală în acest sens.

12. Cazul mitei de două milioane de euro pentru tranzacționarea funcției de procuror general în 2010. Am solicitat investigarea acestui caz.

Efectul: Procuratura a refuzat să înceapă urmărirea penală, chiar dacă nu a audiat principalii suspecți, printre care şi Plahotniuc.

13. Am solicitat investigarea penală a decesului cutremurător al unei micuțe de 8 ani la spitalul din Rezina, cauzat de neglijența angajaților spitalului. Am trimis demersuri repetate, ca să aflu în ce stadiu este cazul. 

Efectul: La aproape 2 ani de la tragedie, nici până astăzi procuratura nu a pedepsit vinovații. Bunica fetiței se chinuie în continuare să obțină o audiență la procurorul general.

14. Un cetățean mi-a povestit despre cum i-a fost înstrăinată ilegal benzinăria, inclusiv cu ajutorul procurorilor. E un caz vechi de 20 de ani, iar acest om își caută dreptatea și astăzi. Am trimis mai multe demersuri, la Ministerul Justiției, la instanțe judecătorești, inclusiv Inspecția Procurorilor, pentru a raporta nereguli grave în instrumentarea cazului.

Efectul: Ministerul Justiției recunoaște că au avut loc încălcări, dar a zis că judecătorii puteau fi trași la răspundere în termen de 6 luni de la data constatării abaterii și petiționarii trebuiau să facă uz de acest drept. De la Inspecția Procurorilor încă nu avem răspuns.

15. Preluarea ilegală, fără acordul sătenilor, a cotelor valorice dintr-un sat din r. Dondușeni. Am solicitat investigarea cazului.

Efectul: Au fost confirmate unele încălcări și unele persoane de la primărie au fost eliberate din funcție.

16. În baza articolului Ziarului de Gardă cu privire la averile nedeclarate ale deputatului PSRM Bogdan Țârdea, am solicitat de la ANI să investigheze cazul.

Efectul: ANI a început controlul judiciar asupra averii lui Țârdea, așteptăm deznodământul.

Asta este fața justiției din Republica Moldova. Vieți și destine distruse, suferință, speranțe deșarte! Anume de asta insistăm atât de mult pe reforma justiției! Nu este un termen abstract — este o necesitate fundamentală, care ar restabili încrederea oamenilor în stat.

Din partea redacţiei: Afirmaţiile dlui deputat Radu Marian le confirmă în totul şi sutele de publicaţii la temă din săptămânalul CUVÂNTUL, cea mai mare parte din care, din păcate, rămâne fără nicio reacţie din partea organelor de resort ale statului. Şi dacă organele de drept îşi permit să trateze în acest mod demersurile parlamentarilor, nu este greu să înţelegi ce şanse are în lupta cu nedreptatea un cetăţean de rând din R. Moldova…

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker