Evenimente

Scriitori orheieni şi-au prezentat cărţile la ședința cenaclului de la Cluj-Napoca

La şedința cenaclului “Artur Silvestri“, desfășurată recent la Cercul Militar din Cluj-Napoca, alături de alte chestiuni actuale, au fost analizate cărțile sosite pe adresa asociației:”Chirurgul“ de Iagan Ameih, ”Raiul și Iadul“, antologie de Emil Ianuș, “Tot lacrimi și durere…cu dor de Eminescu“ de Vasile Cocarcea și “Calul, pușca și nevasta“ de Valeria Florea-Dascăl, ultimii doi autori fiind din Republica Moldova, prezenți la ședință.

Invitații noștri, Valeria Florea-Dascăl și Vasile Cocarcea, președintele filialei Orhei din Republica Moldova, și-au prezentat cărțile, vorbind și despre laboratorul lor de creație. Doamna Valeria Florea-Dascăl și-a prezentat cartea “Calul, pușca și nevasta“ care este o narațiune ce emană sentimentul de iubire față de trecutul istoric al neamului românesc:

”Fiul meu, care este jurist la Viena, mi-a adus mai multe cărți vechi românești editate încă în perioada Imperiului  austro-ungar, la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX. Precum mi-a spus, biblioteca oferă cititorilor săi care doresc să le păstreze surplusurile din titlurile de carte din depozitele sale, care cu timpul s-au uzat. Cărțile s-au  dovedit de o valoare inestimabilă, care aparțin penei lui Nicolae Iorga, Barbu Ștefănescu de la Vrancea, Alexandru Xenopol, de unde am extras momente interesante despre istoria ținutului nostru. Astfel am descris momente inedite despre vizitele domnitorului Vasile Lupu la Orhei,  edificarea salbei de cetăți de-a lungul Nistrului începând cu Hotinul la nord și terminând cu Cetatea Albă la sud, am scris despre destinul de azi al acestor locuri istorice”, a remarcat dna Dascăl.                                  

În continuare autoarea a vorbit despre activitatea pe care a depus-o de-a lungul timpului la radio și televiziunea din Chișinău.

Vasile Cocarcea a prezentat ultima sa carte apărută – ” Tot lacrimi și durere…cu dor de Eminescu…“, editată sub egida Ligii Scriitorilor Români. În prefața cărții, personalități din lumea culturală omagiază activitatea de scriitor și istoric a domnului Vasile Cocarcea.

Filiala din Orhei a Ligii Scriitorilor din România, condusă de către istoricul și scriitorul Vasile Cocarcea, a fost fondată acum doi ani şi este una din cele mai active în cadrul Ligii noastre, ceea ce pentru noi este un exemplu bun de urmat.               

Al.Florin Țene, președinte național

al Ligii Scriitorilor din România

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker