ApropoSocial

Provocări, reavoinţă ori acţiuni cu bătaie lungă?

Provocări, reavoinţă ori acţiuni cu bătaie lungă?

Acum o săptămână, Primăria  Orhei  a postat pe pagina sa electronică agenda ședinței Consiliului Municipal preconizată pentru 27 iulie.

Una din chestiuni viza redenumirea străzii Stanislav Buzu în Maksim Gorki, situație care a trezit nemulţumirea multor orheieni.

În imagine: Evgheni Pisov, fost președinte al raionului și prefect de Orhei, în prezent consilier municipal şi raional din partea Partidului Şor, ne-a spus că, potrivit  proiectului de decizie, doar o porțiune a străzii, cuprinsă între rondul de lângă biserica românească și iazul orășenesc adiacent ”OrheiLand“-ului va purta din nou numele scriitorului Maksim Gorki. Iar Sergiu Aga, preot, consilier municipal independent ne-a spus că a propus administraţiei municipiului să fie edificat și un monument în memoria victimelor foametei din 1946-1947, dar comisia respectivă s-a pronunţat categoric împotrivă. 

Evgheni Pisov, fost președinte al raionului și prefect de Orhei, în prezent consilier municipal şi raional din partea Partidului Şor,

Un fost ales local de la Orhei a remarcat pe reţelele de socializare că mai înainte această stradă într-adevăr s-a numit Maksim Gorki, deși marele scriitor proletar n-are nici o atribuție la istoria urbei. Mai mult, dincolo de pârăul Ivanos în Orhei mai este o ulicioară Maksim Gorki. Același ex-consilier remarcă încă o situație curioasă, care reiese din alt proiect de decizie – de a edifica din bani publici un monument în memoria victimelor Holocaustului pe aleea monumentelor din oraş. Şi asta în situaţia când un asemenea monument a fost edificat încă în 1992 cu participarea autorităților de atunci şi a ambasadorului Statului Israel. 

Numele lui Stanislav Buzu a fost acordat străzii în cauză acum trei ani, la solicitarea a 89 de locuitori din această stradă, astfel respectivii dorind să  înveşnicească memoria cavalerului Ordinului “Ștefan cel Mare”, ex-vicecomisarul Inspectoratului de Poliție Orhei, decedat în a. 2013. 

Evgheni Pisov, fost președinte al raionului și prefect de Orhei, în prezent consilier municipal şi raional din partea Partidului Şor, ne-a spus că,  potrivit  proiectului de decizie, doar o porțiune a străzii, cuprinsă între rondul de lângă biserica românească și iazul orășenesc adiacent ”OrheiLand“-ului va purta din nou numele scriitorului Maksim Gorki. Autorii proiectului de decizie motivează că astfel ”se va menține echilibrul social în sectorul istoric al municipiului Orhei”, a remarcat dl Pisov, adăugând că nu știe nimic mai mult.   

Mihai Tihon, pensionar MAI, ex-consilier orăşenesc, ne-a spus că la 13 octombrie 2017, Consiliul Municipal Orhei a decis să redenumească strada M.Gorki în strada Stanislav Buzu, iar drept sursă de acoperire a cheltuielilor respective a fost stabilit bugetul local: ”Stanislav Buzu a locuit pe strada Gorki și a activat aproape 30 de ani în cadrul Comisariatului de Poliție Orhei. Era unul din participanții Războiului de la Nistru din 1992, a organizat apărarea malului drept la Lopatna, Oxentea, apoi podul de la Dubăsari. În mai 1992, a fost comandant-adjunct al batalionului de carabinieri pe platourile de foc Coşniţa şi Tighina. S-a învrednicit de cea mai înaltă distincţie militară de stat – Ordinul „Ştefan cel Mare”. Stanislav Buzu a decedat subit  în anul 2013, iar în martie 2014, în memoria lui, pe str. Gorki a fost instalată o placă comemorativă”. 

Dl Tihon a mai menţionat că atunci redenumirea străzii s-a podus la demersul locuitorilor străzii, prin urmare  este greu de înțeles despre ce  “echilibrul social în zona istorică a oraşului” este vorba, odată ce strada este adiacentă iazului și… “OrheiLand“-ului:

”Strada respectivă este împărțită în două de o intersecție cu sens giratoriu pe care se află Troița Maramureșeană.  Anume celălalt tronson al străzii se dorește a fi redenumit în M.Gorki. Cine a înaintat demersul respectiv – nu știu. Primarul Pavel Verejanu spune că este o petiție a localnicilor.  Am telefonat la mai multă lume din această stradă să verific informaţia. Răspunsul tuturor a fost că nu știu de această idee nici cu spatele. Primarul mi-a făgăduit că va încerca să intre în esența problemei”, mai adăugă dl Tihon.                                           

Între timp, la intenţia Consiliului a reacţionat şi Uniunea Veteranilor Războiului de la Nistru în frunte cu Eduard  Maican, care a organizat un pichet la Primăria Orhei. Iar când pregăteam acest articol ne-a contactat Andrei Calcea, președintele organizației teritoriale Orhei a Uniunii menționate, care ne-a spus că, la solicitarea  veteranilor, proiectul respectiv de decizie a fost scos din agenda ședinței Consiliului Municipal. 

Valeriu Covaș, avocat și ex-consilier raional de Orhei este de părere că redenumirile de străzi și construcțiile de noi monumente demonstrează că actualii aleși locali de Orhei se ocupă cu chestiuni provocatoare și periculoase:

”Ce are Maksim Gorki cu Orheiul? N-avem scriitorii noștri? Cum se întâmplă că memoria unui scriitor de sorginte bolșevică, ideologie care a făcut atâta rău ținutului nostru, este promovată cu atâta încrâncenare? De ce aleșii acestui partid, care a câștigat alegerile prin coruperea alegătorilor, pun la încercare răbdarea orheienilor cu discernământ? Mă miră dorința acestor Perțu, Verejanu, Bogaciuc, Neamțev, etc., de a redenumi străzi, care nu au nici o semnificație concretă pentru localitate? Ce rost are să mai ridici încă un monument, dacă de 28 de ani avem la Orhei un monument în memoria victimelor Holocaustului, ridicat în cimitirul evreiesc? Atunci în Orhei era o comunitate evreiască solidă, care a şi decis că monumentul respectiv trebuie să se afle anume acolo. Nu trebuie să fii Vanga ca să pricepi că ulterior, când partidul lui Șor va termina banii furați și pomenile din ”culioace”, aceleași persoane rămase fără hrișcă și ”tușonkă”, din răutatea lor cultivată de asemenea “partide”, vor distruge fără niciun fel de regrete asemenea monumente”, este de părere avocatul.       

                                                                     
Ion Cernei           

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker