Investigații

Care este averea noului președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima

Care este averea noului președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima?

Vladislav Clima, care a deținut până acum funcția de judecător la aceeași instituție, numit prin decretul președintelui Igor Dodon în anul 2017, a obținut anul trecut din salariul de magistrat aproape 300 de mii de lei.

Mai mult, acesta declară că a încasat un venit în valoare de 80 de mii de lei, bani plătiți de Universitate de Stat din Moldova și Institutul Național al Justiției.

Acesta a mai primit și despăgubirii de 119 de mii de lei de la C.A.„ Astera Grup” SA. Alte 30 de mii de dolari, fiul judecătorului Vladislav Clima a primit ajutor financiar sub forma de donații pentru studii de la Nicolai Clima (tata magistratului) și Igor Clima (frate judecătorului).

Terenuri

Din declarația de avere depusă la Autoritatea Națională de Integritate reiese că Clima deține două terenuri intravilane a câte 0,2 ha obținute în 2012. Valoarea unuia dintre terenuri o declară de aproape 200 de mii de lei, iar celălalt teren este indicat cu valoarea 0 lei.

Bunuri imobile în țară sau în străinătate 

De asemenea, judecătorul scrie că are o casă de locuit de 295 de metri pătrați care costă peste 27 de mii de euro și un apartamente de 70 de metri pătrați, în valoare de 18 de mii de euro. Magistratul mai deține un garaj în valoare de 115 mii lei.

Alte patru apartamente, o casă de locuit și un garaj, aparțin membrilor familiei lui Clima. 

Vladislav Clima deține și o mașină de model VW Passat Comfortline (20 de mii de euro), iar alte două autoturisme de model Land Rover Discovery Sport, care costă 38 de mii de euro sunt scrise pe numele unor „persoane fizice rezidente”.

Judecătorul mai deține o cotă parte în compania FOND-Administrator Fiduciar SA. În declarația de avere acesta a precizat că valoarea de cumpărare a companiei este de zero lei. 

Amintim că Vladislav Clima este unul dintre cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care în 2018 au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din Chișinău nu au fost validate.

Cu nouă voturi pro, acesta a fost desemnat președinte al Curții de Apel Chișinău. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de marți, 28 iulie, de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

În iunie 2019, ministrul de atunci al Afacerilor Interne Andrei Năstase a solicitat Procuraturii Generale intentarea unei cauze penale pe numele lui Vladislav Clima în cazul deciziei, pronunțate încă în 2016, privind încasarea celor 700 de mii de dolari de la o companie din Panama, în folosul unei întreprinderi care, spunea Năstase, nu este altceva decât o companie cu legături strânse cu Metal Feros.  

Sursa
agora.md
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker