Investigații

Care este averea noului președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima

Care este averea noului președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima?

Vladislav Clima, care a deținut până acum funcția de judecător la aceeași instituție, numit prin decretul președintelui Igor Dodon în anul 2017, a obținut anul trecut din salariul de magistrat aproape 300 de mii de lei.

Mai mult, acesta declară că a încasat un venit în valoare de 80 de mii de lei, bani plătiți de Universitate de Stat din Moldova și Institutul Național al Justiției.

Acesta a mai primit și despăgubirii de 119 de mii de lei de la C.A.„ Astera Grup” SA. Alte 30 de mii de dolari, fiul judecătorului Vladislav Clima a primit ajutor financiar sub forma de donații pentru studii de la Nicolai Clima (tata magistratului) și Igor Clima (frate judecătorului).

Terenuri

Din declarația de avere depusă la Autoritatea Națională de Integritate reiese că Clima deține două terenuri intravilane a câte 0,2 ha obținute în 2012. Valoarea unuia dintre terenuri o declară de aproape 200 de mii de lei, iar celălalt teren este indicat cu valoarea 0 lei.

Bunuri imobile în țară sau în străinătate 

De asemenea, judecătorul scrie că are o casă de locuit de 295 de metri pătrați care costă peste 27 de mii de euro și un apartamente de 70 de metri pătrați, în valoare de 18 de mii de euro. Magistratul mai deține un garaj în valoare de 115 mii lei.

Alte patru apartamente, o casă de locuit și un garaj, aparțin membrilor familiei lui Clima. 

Vladislav Clima deține și o mașină de model VW Passat Comfortline (20 de mii de euro), iar alte două autoturisme de model Land Rover Discovery Sport, care costă 38 de mii de euro sunt scrise pe numele unor „persoane fizice rezidente”.

Judecătorul mai deține o cotă parte în compania FOND-Administrator Fiduciar SA. În declarația de avere acesta a precizat că valoarea de cumpărare a companiei este de zero lei. 

Amintim că Vladislav Clima este unul dintre cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care în 2018 au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din Chișinău nu au fost validate.

Cu nouă voturi pro, acesta a fost desemnat președinte al Curții de Apel Chișinău. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de marți, 28 iulie, de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

În iunie 2019, ministrul de atunci al Afacerilor Interne Andrei Năstase a solicitat Procuraturii Generale intentarea unei cauze penale pe numele lui Vladislav Clima în cazul deciziei, pronunțate încă în 2016, privind încasarea celor 700 de mii de dolari de la o companie din Panama, în folosul unei întreprinderi care, spunea Năstase, nu este altceva decât o companie cu legături strânse cu Metal Feros.  

Sursa
agora.md
Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close