Evenimente

A trecut spre o lume în care sârma ghimpată nu-l va mai durea…

S-a stins din viață, subit, la vârsta de 66 de ani, Ion Harea, șeful Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat.

 

A lăsat urme frumoase

S-a născut la 29 martie 1951 în satul Hirișeni, raionul Telenești.

Activitatea de muncă și-a început-o în raionul Ungheni, în calitate de zootehnician. A activat o perioadă îndelungată în Direcția Agricultură a Consiliului Raional Ungheni, iar în perioada 2007-2011 a fost președintele raionului Ungheni.

”Am reuşit să las acolo unde am lucrat o urmă frumoasă, pentru că totdeauna mi-am făcut datoria”, spunea dânsul într-un interviu pentru ziarul ”Expresul” din Ungheni în 2011.

În calitatea sa de președinte de raion a fost unul dintre cei mai înfocați promotori ai scoaterii sârmei ghimpate de pe Prut. Astăzi, multă lume are în case sau în birouri acele ”suveniruri” cu câte un fragment din acea sârmă ghimpată – ideea aparținându-i tot lui.

Din anul 2011, a ocupat funcția de consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, pentru relația Republica Moldova – județul Iași.

La 17 februarie 2016, a fost numit șef al Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat.

A fost un om, care a spus totdeauna lucrurilor pe nume, ceea ce, uneori, deranja. Dar nu s-a dezis niciodată de principiile sale.

 

Regrete, durere

”Ungheniului – ce om s-a stins! Planificam atâtea luc­ruri frumoase, cu cartea la mijloc… Om deosebit, de rară speță”, a postat, la aflarea veștii, scriitorul Iulian Filip. 

”Un Om cu o credință dreaptă. Știa multe, dar nu dorea să le afișeze. Spera în triumful Adevărului și al Unității. Spera…”,  a menționat și avocatul din Ungheni Vasile Lupu,  cantautor.

Victor Osipov, actualul Ambasador al Republicii Moldova în Austria, a ținut să remarce: ”A fost un bun coleg, reprezentant destoinic al neamului nostru, un om deosebit! Ca să se ştie, fiind președinte al raionului Ungheni după 2007, primul a început să scoată sârma ghimpată de la Prut, fiind atacat personal de Voronin! Alții, după 2009, și-au arogat acest merit, uitând de Ion Harea”.

”S-a dus, s-a dus un mare român. Fostul președinte al meleagurilor din Ungheni, Ion Harea, a trecut spre o lume în care sârma ghimpată nu-l va mai durea, acolo unde rușii nu-i vor mai tortura inima, acolo unde limba și dragostea de tot ce e românesc va dăinui veșnic”, a scris Mihai Burciu, producător general la “Noroc TV”.

A lăsat următorul mesaj și părintele Ștefan Râmbu din Ungheni: ”Cât adevăr exprimă cuvintele lui Coșbuc: ”Din zei de-am fi coborâtori/ C-o moarte toți suntem datori”. Doar că e trist că acest adevăr fără echivoc e prezent în viața unora foarte subit și mai devreme decât s-ar aștepta unii”.

 

Un ultim mesaj, de peste ani

”Am fost poate, pe alocuri, şi dur, dar nu am făcut-o din rea intenţie. Poate nu totdeauna am fost înţeles din prima. Totuşi, m-am bucurat de fiecare dată când, peste o perioadă, mi s-a spus: aţi avut dreptate.

Regrete? Am avut soluţii foarte bune şi nu totdeauna am avut curajul să insist asupra lor.

Nu am avut grijă de sănătatea proprie. La vârsta mea, pe care îmi place s-o numesc copilăria bătrâneţii, ar trebui să mă simt mai bine. Celelalte vin şi pleacă; sănătatea, dacă ai zdruncinat-o, nu o mai recapeţi.

Niciodată nu am fost lăcomos de bani. Am fost  lăcomos doar de viaţă şi de acţiune”. (Ion Harea, ”Expresul”, 25 martie 2011).

    Iar în interviul acordat săptămânalului CUVÂNTUL şi publicat în cartea “30 de întrebări de-acasă” Ion Harea declara: “La baştină oxigenul inteligenţei te face să catalizezi gânduri şi decizii importante”. Întreaga sa viaţă, istoria familiei sale, aspiraţiile pentru ţara şi neamul său, principiile şi valorile în care a crezut le-a relevat în acel interviu, pe care-l puteţi accesa pe http://www.cuvintul.md/img/books/Cuvantul_interviuri.pdf  la pag. 177. 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close