Evenimente

Proteste împotriva modificării sistemului electoral

Mai multe mii de oameni s-au adunat duminică, 14 mai, în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva modificării sistemului electoral. Manifestanții au acuzat guvernarea că a aprobat proiectul Partidului Democrat cu privire la uninominal și proiectul Partidului Socialiştilor cu privire la sistemul mixt, iar ulterior comasarea lor, cu încălcări și pe ascuns.

Potrivit www.ipn.md, participanții la protest au venit cu pancarte pe care au scris: „Votul tău, deputatul lui Plahotniuc”, „Opriți răfuiala politică”, „Rușine”, „Ploaia nu este calamitate, calamitate sunteți voi, hoților”, „PDM și PSRM aceeași mafie”, „Stop vot mafiot” etc.

 

Au chemat cetăţenii să fie uniţi şi să nu fie indiferenţi

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a declarat că unica cerință a protestatarilor este anularea proiectelor de legi care prevăd modificarea sistemului electoral. Potrivit lui, protestele vor continua până când Parlamentul le va anula. În opinia sa, odată cu modificarea sistemului electoral, cetățenii riscă să se pomenească în situația în care democrația nu va mai funcționa, iar la alegeri va câștiga unul sau maximum două partide – democrații și socialiștii. Partidele mai mici nu vor mai fi reprezentate în legislativ. „Noi nu ne putem permite această situație, atât timp, cât țara noastră este multietnică, multipartinică”, a opinat Arcadie Barbăroșie.

Lilia Carasciuc, președinta Transparency International Moldova, a chemat cetăţenii să nu fie indiferenți și să fie uniți, mai ales atunci când vine vorba de democrație sau de fraudarea banilor publici și a bunurilor statului.

Directorul de programe din cadrul Centrului de Politici și Reforme, Dumitru Alaiba, a menționat că societatea civilă a ieșit la protest, pentru că a epuizat toate căile de comunicare cu autoritățile. Acum scopul este de a influența lucrurile în direcția corectă și de a determina autoritățile să retragă proiectele respective.

Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, a menționat că se dorește schimbarea modului de alegere a deputaților, astfel încât la alegerile viitoare să câștige partidele cu bani și cele care dețin control administrativ. În opinia sa, dacă la alegeri vor câștiga anume aceste partide, cetățenilor le este furat viitorul.

Expertul Sergiu Tofilat a spus că autoritățile au creat un șir de impedimente pentru cei care și-au dorit să ajungă la această acțiune de protest. El a adus exemplul unui șofer care venea de la Drochia şi care, în drum spre Chișinău, a fost stopat de către inspectorii de patrulare de șapte ori. Totodată, administraţia Căii Ferate a anunțat că a fost sistată circulația trenurilor pe cursele locale pe parcursul zilei de duminică. „Chipurile, sunt condiții meteorologice nefavorabile, da cele internaționale zboară prin cer sau pe unde se deplasează?”, a întrebat activistul.

Organizatorii protestului, reprezentanţi ai societăţii civile, au afirmat că o anumită perioadă nu vor iniţia acțiuni, timp în care speră că autoritățile vor retrage proiectul care prevede modificarea sistemului electoral. În caz contrar, o nouă acțiune de protest va fi organizată pe 28 mai.

La acțiunea de duminică, 14 mai, potrivit organizatorilor, au participat în jur de trei mii de persoane. La fel, au anunţat susţinerea acţiunilor de protest mai multe formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Liberal Democrat, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Casa Noastră – Moldova.

În legătură cu acțiunile de protest, guvernarea a adus duminică la Chișinău sute de polițiști din toată țara, care au înconjurat cu un cordon din câteva rânduri clădirea Parlamentului și alte instituții de stat.

Solicitat de IPN, șeful Serviciului de presă al Direcției de poliție a capitalei, Adrian Jovmir, a declarat că manifestația s-a desfăşurat fără incidente.

 

Tentative de intimidare și restricționare a dreptului cetățenilor

Mai mulți participanți la protestul din 14 mai, cât și jurnaliști de investigație, reprezentanți ai societății civile au raportat tentative de intimidare și restricționare a dreptului cetățenilor de a participa la întruniri pașnice. Poliția de patrulare, în mod abuziv, stopa, chestiona și amenda conducătorii auto ce transportau persoane la protestul nominalizat. Portalul zdg.md a relatat de asemenea despre cazul unui microbuz de rută cu pasageri care se deplasa de la Mândrești, raionul Telenești spre Chișinău și care, alături de alte unități similare de transport a fost stopat de către colaboratorii Inspectoratului Național de Patrulare în comun cu angajații Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) pentru ”verificare”. Potrivit unui pasager care se afla în microbuzul de pe ruta Mândrești (Telenești) – Chișinău şi care a trimis imaginile video la zdg.md, polițiștii au stopat 3 microbuze, pe care apoi angajații ANTA le-au verificat. După câteva minute, un microbuz care venea de la Bălți a fost lăsat să plece, iar cel de la Mândrești a fost reținut aproximativ 20 de minute, iar șoferul a fost amendat cu 3600 de lei pentru nerespectarea graficului, scrie zdg.md. Șoferul microbuzului Mândrești – Chișinău a declarat pentru zdg.md că inspectorii ANTA l-au întrebat „unde se grăbește” și de unde a luat călătorii. „M-au oprit, mi-au controlat documentele, era totul în regulă, toți călătorii erau cu bilete și apoi ei au spus că am ajuns mai înainte decât era pe grafic… Mi-au făcut proces de 3600 de lei. M-au întrebat de unde m-am încărcat, de la Mândrești sau de la Telenești. I-am întrebat ce importanță are asta, că microbuzul e pe rută, nu-i la comandă”.

 

Și rezinenii au participat la proteste

Potrivit lui Vasile Gligor, activist civic, la mitingul de protest din 14 mai de la Chișinău raionul Rezina a fost reprezentat de circa 140 de cetățeni care s-au deplasat spre capitală cu mijloacele de transport proprii sau de ocazie. Întrunirea a fost bine organizată și a decurs fără incidente. Reprezentanții mai multor organizații din sectorul nonguvernamental au atenționat publicul despre pericolul intenției PDM și PSRM de a schimba sistemul electoral, lucru care ar conduce la instalarea unei dictaturi și mai periculoase a acestui regim oligarhic, care deja a capturat statul, justiția și a adus Moldova la sapă de lemn, a menționat V.Gligor.

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker