Investigații

Patentarul din Rezina şi averea lui

Patentarul din Rezina şi averea lui.

Un grup de consilieri orăşeneşti de Rezina au adresat redacţiei săptămânalului CUVÂNTUL un demers în care relatează despre nişte acţiuni ilegale, în opinia dumnealor, ale consilierului orăşenesc şi raional Alexandru Vişnevschi, care ar trebui investigate (se menţionează că o copie a demersului a fost expediată Procuraturii Rezina) şi mediatizate. 

Potrivit autorilor, A. Vişnevschi, fără autorizarea Primăriei şi a administraţiei ÎM ”Piaţa comercială a or. Rezina” a instalat iniţial la intrarea în Piaţă un vagon în care ţinea marfa, iar recent, pe acel loc, a construit o clădire  cu 3 nivele, ocupând un teren de două ori mai mare decât cel de sub vagon.

Autorii demersului mai cer verificarea corectitudinii licitaţiei de vânzare-cumpărare a loturilor din Piaţă, ocupate de imobilele lui A. Vişnevschi, a faptului cum Primăria i-a eliberat autorizaţia de construcţie, dar şi a activităţii dumnealui de întreprinzător în bază de patentă.

Acţiunile administraţiei oraşului Rezina

La 16 februarie 2018, Consiliul Orăşenesc Rezina, prin decizia nr.1/27 a transmis în gestiune economică ÎM “Piaţa comercială a or. Rezina” trei bunuri imobile (terenuri pentru construcţie), inclusiv unul cu nr. cadastral 6701209.373 cu suprafaţa de 0,0039 ha. În acelaşi an, Consiliul Orăşenesc, examinând demersul administraţiei Pieţei, permite construcţia unei clădiri capitale cu destinaţia oficiu al întreprinderii și-i eliberează certificatul de urbanism, prin care certifică elaborarea documentației de proiect a imobilului. Iar la 01 februarie 2019 administraţia întreprinderii, în persoana directorului Oleg Tihon, încheie cu întreprinzătorul Alexandru Vişnevschi un contract de societate civilă, conform căruia părţile se angajează “să lucreze împreună fără a constitui o persoană juridică, împărţind între ele foloasele şi pierderile în scopul conctrucţiei unui imobil pe adresa: or. Rezina, str. Şciusev, 8/5”. 

La acel moment, Alexandru Vișnevschi, precum menționează chiar dânsul într-o cerere către administratorul întreprinderii, Oleg Tihon, dispunea în teritoriul Pieței de două pavilioane, unul cu nr. 214 și suprafața de 31,5m2 și altul cu nr. 315 şi suprafața de 15 m2, “confecționate din foi de metal, faneră, ardezie și lemn încă prin anii 90 ai secolului trecut, care erau deja putrede și prezentau pericol pentru cumpărători”. 

Peste trei luni, Primăria autorizează executarea lucrărilor la construcția comercială și de prestări servicii cu 2 nivele și mansardă pe adresa str. Șciusev, 8/5, or. Rezina, amplasată pe 2 bunuri imobile, terenul public cu nr. cadastral 6701209.373 (0,0039 ha) și 0,453% din terenul cu nr. cadastral 6701209047, care aparține ÎM “Piața comercială a or. Rezina”, în total 0,0081 ha.

Conform contractului, terenul atribuit în folosință Pieței, inclusiv după darea în arendă a imobilului, rămâne în proprietatea Consiliului Orășenesc Rezina, iar imobilul construit cu cheltuiala lui A. Vișnevschi se împarte în felul următor: ÎM “Piața comercială a or. Rezina” intră în posesia mansardei pe care o utilizează ca încăpere de serviciu, iar etajele 1 și 2 devin proprietatea lui A. Vișnevschi. 

Procuratura şi Serviciul Fiscal n-au depistat abateri

Autorii demersului menţionează că, în afară de redacţie, au sesizat vizavi de acţiunile lui A.Vişnevschi şi administraţiei or. Rezina şi Procuratura Rezina. Procurorul Ion Sandu însă ne-a răspuns că în perioada 2019-2020 Inspectoratul de Poliţie şi Procuratura Rezina n-au primit şi n-au examinat careva demersuri vizavi de activitatea lui A.Vişnevschi. 

Verificând mai multe documente, în unul am găsit că pavilionul cu nr. 214 al lui A.Vişnevschi are 31,5 m2, iar în altul, care vizează taxa de plată, este indicată suprafaţa de 18 m2. Solicitat să comenteze cele două cifre, A.Vişnevschi a declarat că nu ţine minte exact conţinutul documentelor respective, propunându-ne să ne adresăm la contabilitatea Pieţei. 

Administratorul întreprinderii, Alexandru Vudvud, ne-a relatat că suprafaţa pavilionului de 214 m2 ar fi împărţită în două şi înregistrată după soţii Alexandru şi Liliana Vişnevschi; că, de fapt, soţii Vişnevschi au la Piaţa comercială a or. Rezina 9 gherete, dintre care 6 gherete cu suprafaţa totală de 103,7 m2 sunt înregistrate după Liliana, iar trei, cu suprafaţa de 59,25 m2 – după Alexandru. Pentru acestea dânşii achită lunar o taxă de piaţă de 4600 lei, adică cam 28,23 lei pentru 1 m2 de tarabă. Majoritatea acestor tarabe sunt date în folosinţă altor patentari, a mai spus dl Vudvud.

Am solicitat şi Serviciul Fiscal de Stat să ne informeze dacă în ultimii doi ani au fost depistate careva abateri comise de întreprinzătorul Alexandru Vişnevschi. Nicoleta Nemerenco, şefă adjunctă a Serviciului ne-a răspuns că sarcina de bază a SFS „constă în asigurarea administrării fiscale prin crearea de condiţii contribuabililor ca să respecte legislaţia, aplicarea uniformă a politicii şi reglementărilor în domeniul fiscal. Cet. Vişnevschi A. deţine patentă de întreprinzător valabilă până la 01.03.2021, pentru comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete”. Cât priveşte respectarea legislaţiei fiscale, Serviciul  „va întreprinde măsurile de specialitate” în această ordine de idei, afirmă dna Nemerenco.

„Terenul de sub imobil rămâne public, noi vom achita plata de arendă, administraţia

Pieţei a obținut gratuit sediu”

I-am propus şi dlui Vişnevschi să comenteze demersul la redacţie. Iată ce a menţionat dânsul:

„Vagonul” despre care scriu autorii denunțului, a fost instalat cu acordul administrației cooperației de consum, care la acel moment gestiona terenul atribuit ei și noi achitam plata de arendă. Și Întreprinderea Municipală „Piața comercială a or. Rezina”, de la momentul creării în anul 2010 și până în anul 2020, a încheiat cu mine contracte de arendă a terenului pe care era instalat „vagonul” și noi achitam taxa stabilită de Consiliul Orășenesc Rezina.

Terenul pe care a fost construit imobilul nu este liber și este dat în locațiune în conformitate cu tarifele și taxele stabilite de Consiluil Orășenesc. El nu poate fi scos la licitație deoarece a fost dat în gestiune economică ÎM „Piața comercială a or. Rezina” prin decizia Consiliului Orășenesc nr. 1/27 din 16.02.2018. 

Iar prin decizia Consiliului Orăşenesc nr. 2/14 din 03.05.2018, votată de 20 de consilieri prezenți la ședință, s-a permis construcția pe acest teren a sediului Întreprinderii Municipale “Piaţa Comercială a oraşului Rezina”. De la momentul înființării şi până în prezent ÎM „Piata comercială a oraşului Rezina“ nu a dispus de oficiu propriu şi laborator, o structură obigatorie pentru întreprinderile care gestionează piețile comerciale, nu dispunea de veceu, toate aceste încăperi fiind arendate de la terțe persoane. 

Schema de amplasare a viitoarei construcții, suprafața ei, au fost coordonate cu toate serviciile și avizate de primarul oraşului Rezina. Conform contractului de societate civilă, eu m-am angajat să construiesc cu cheltuiala proprie, un imobil cu două nivele și mansardă, cu toate rețelele inginereşti, nivelul de sus fiind transmis gratuit în proprietatea ÎM “Piața comercială a oraşului Rezina“. La mansardă sunt două încăperi — una pentru laboratorul pieței, alta pentru administrație. Terenul pe care se află imobilul va rămâne şi în continuare public, pentru utilizarea lui se va achita plata de arendă. Totodată, întreprinderea municipală, fără cheltuieli, a obținut un spațiu pentru laborator şi o încăpere pentru administraţie. 

Toate actele privind repartizarea terenului şi construcţia clădirii pot fi verificate la Primărie.  

Cât priveşte activitatea economică a mea şi a soţiei, am fost verificaţi la sfârșitul anului 2019 de Inspectoratul General al Poliţiei, şi ulterior am fost supuşi unor sancţiuni administrative”, a mai menţionat A. Vişnevschi.

Venituri şi averi de patentar

Alexandru Vişnevschi are la activ mai multe mandate de consilier orăşenesc şi raional. A reprezentat în aceste autorităţi Partidul Liberal, apoi Partidul Democrat, iar recent a aderat împreună cu ceilalţi consilieri raionali şi deputata Eleonora Graur la Partidul Pro Moldova.

Conform declaraţiei sale oficiale de avere şi interese pentru anii 2018-2019 în calitate de consilier, familia Vişnevschi dispune de o avere impresionantă. Astfel, în cei doi ani, ca titular de patentă, dumnealui a avut un câştig anual de 300 de mii de lei, sume similare fiind indicate şi drept venituri obţinute de soţie. De la darea în arendă a propriilor imobile, familia Vişnevschi a mai încasat în aceşti doi ani 408 mii lei. Întreprinzătorul mai adaugă la aceste venituri 24 de mii de lei indemnizaţia de la Casa Naţională de Asigurări Sociale şi 29 de mii de lei – indemnizaţia de consilier. 

Potrivit aceluiaş document, familia Vişnevschi are în proprietate cinci terenuri situate în intravilan, trei spaţii comerciale cu suprafaţa totală de 1357,7 m2, o casă de locuit cu suprafaţa de 135,9 m2, dar şi altă avere imobilă de 24,5 m2 care costă tot atât cât casa de locuit  – 128794 lei. Totodată dânsul mai indică un autoturism Mitshubishi cu preţul de 301,5 mii lei, două autocamioane estimate la 10 şi 30 de mii de lei şi un vehicol motorizat estimat la 1000 de lei.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker