Social

Şi-a transformat casa în muzeu

A făcut ca orice ungheraș al orgăzii, dar și al casei sale, să respire istorie. Fără Zinaida Marin din Pohorniceni nu se petrece nici o expoziție de artizanat, târg al meșterilor populari sau Zi a Vinului la Orhei.  Dna Zinaida își aduce micul ei muzeu personal:  covoare și veselă veche, tablouri și mobilă, obiecte de uz casnic…

 

”Mi-am zis: de ce ar trebui să se piardă asemenea lucruri, care întruchipează o întreagă epocă? Am început să adun aceste exponate cu mai bine de 25 de ani în urmă: scaune produse la începutul secolului XX, covoare, tablouri, fiare de călcat, cântare vechi”, spune dna Zinaida.

Un gard împletit din nuiele desparte curtea de grădina cu o mulțime de flori; țigla de ceramică a luat locul ardeziei de pe acoperișul casei. Parcă ai intra într-o curte basarabeană din perioada interbelică, doar becurile electrice încorporate în felinare stilizate amintesc că trăim, totuși, în secolul XXI. Un prilej de mândrie este beciul construit la sfârșitul secolului trecut din piatră și var stins cu nisip ca liant, unde sunt trei compartimente și unde în ultimul, cel mai din adânc, temperatura, fie vară, fie iarnă este una și aceiaș  –  plus 14o C.

Gheorghe Maxian, ex-directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Orhei ne-a relatat, că obiectele păstrate de Zinaida Marin nu o dată au completat expoziţiile de aici:

”Doamna Marin este posesoarea unei colecții impresionante de exponate de epocă, pe lângă care nu poți  trece indiferent. E vorba de țesături, ceramică, obiecte din bronz, imagini istorice, care ne redau fidel atmosfera unei gospodării tradiţionale. De fapt, dumneaei îi aparține un concept interesant de muzeu particular, care ar putea atrage turiștii. Or, cu regret, satele noastre și-au pierdut farmecul de cândva, de dată ce dispare ceea ce ne caracteriza pe noi ca neam. Doamna Zinaida a organizat excursii pentru copiii din Pohorniceni pentru a le arăta cum trăiau înaintașii lor cu 80-100 de ani în urmă. Dar cele văzute şi auzite au fost de real interes și pentru noi, cei mai în vârstă”, spune fostul director de muzeu.

Ion Cernei                                 

                                                                         

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close