E timpul sa fii activ

Femeile au fost cele mai pro-active

Femeile au fost cele mai pro-active

În perioada 14-15 iulie 2020, reprezentanții societății civile locale din comuna Climăuții de Jos, raionul Şoldăneşti şi satul Mateuți, raionul Rezina, au fost instruiți în cadrul proiectului: ”Cetățeni pro-activi, angajament civic fortificat – societate civilă puternică!”.

Pe 16 iulie au beneficiat de instruiri în cadrul proiectului nominalizat reprezentantele AO „Bella Getica” din satul Cobâlea, raionul Șoldănești; pe 17 iulie – membrii AO ”Andromeda” din comuna Țareuca, raionul Rezina;  pe 18 iulie – membrii AO ”Cuizăuca de Lux” din satul Cuizăuca, raionul Rezina.

În cadrul primului bloc de instruiri au fost abordate subiecte importante pentru o bună guvernare și dezvoltare durabilă integrată la nivel local:

• Democrația reprezentativă și participativă, paradigmă/model pentru o bună guvernare locală transparentă, integră și fără corupție;

• ISO 37001/2016 – sisteme de management anti-mită;

• Consultările și dezbaterile publice – model eficient și participativ de rezolvare a problemelor într-o localitate/comună;

• Dezvoltarea Durabilă Inteligentă, Integrată și Participativă a localităților – o Responsabilitate a Fiecăruia, pentru ca Viața să Trăiască;

• Modelul de management ecologic;

• Modelul de management al calității serviciilor publice;

• Modelul de management al satisfacerii sociale.

Aceste teme au fost prezentate de expertul și formatorul Valeriu Rusu, director executiv al Asociaţiei Obşteşti Agenţia de Dezvoltare Regională ”Habitat”.

Valeriu Rusu ne-a relatat că participanții la evenimentele de la Climăuţii de Jos şi Mateuţi au fost interesați de subiectele prezentate, s-au implicat activ în discuţii, menționând că implementarea în viața comunitară a principiilor abordate în cadrul instruirilor este de o importanță fundamentală. O voce aparte au avut-o femeile. În comuna Climăuții de Jos, din cei 12 participanți, au fost numai 2 bărbați, iar în satul Mateuți la instruiri au participat 12 femei, care au fost deosebit de active și au abordat multe situații în comparație cu cerințele principiilor ce țin de domeniile puse în dezbateri și situația reală din viață.

În opinia lui Valeriu Rusu, această apreciere şi atitudine a femeilor sunt determinate de faptul că dânsele au un comportament mai înclinat spre responsabilitatea socială, iar confortul și calitatea vieții, după cum afirmau doamnele, este determinat de calitatea serviciilor publice și produsele furnizate de economie, care au un impact deosebit asupra rolului de mamă al femeii, pentru că statutul social al femeilor are triple consecinţe bene-fice: atât creşterea confortului şi bunăstării familiei sale, nivelului de trai, cât şi reducerea gradului de sărăcie din mediul rural, prin crearea locurilor de muncă bine plătite. 

Despre instruirea de la Cobâlea sursa citată relatează: „AO „Bella Getica” este asociația „frumoaselor femei-urmașe ale geto-dacilor”, păstrătoare ale tradiției și totodată promotoare ale noului. Partici-pantele la eveniment au fost foarte interesate de subiec-tele prezentate, au fost pro-active, implicându-se în discuții. Visul lor este să transforme satul de baștină într-o destinație turistică competitivă, cu pensiuni turistice, care vor oferi servicii la nivelul excelenței, iar localitatea lor de reședință să fie una ecologică, să fie „Minunea de la Cobâlea”, sat transformat într-unul dintre cele mai frumoase, înecat în verdeață și flori. 

Am toată certitudinea că vor realiza cele ce își doresc, pentru că visul este motorul schimbării unei situații. Aceste femei sunt prietene fidele ale naturii, ele își vor atinge scopul, care este unul ambițios.

Participanții la instruire din satele Ţareuca şi Ţahnăuţi au conștientizat că Dezvoltarea Durabilă depinde de participarea activă în viaţa comunităţii a tuturor consătenilor. Pentru a avea localități curate dânşii au afirmat că vor depune eforturi ca fiecare cetățean din comună să-și evalueze atitudinea proprie față de mediul înconjurător și numai prin sinergie, unitate și parteneriat comuna Țareuca poate deveni Dezvoltată Durabil, cu un grad înalt al calității vieții”, spune Valeriu Rusu.

Dumnealui a rămas mulţumit şi de activismul cuizăucenilor.  Participanții la instruirea de la Cuizăuca au conștientizat că atingerea obiectivelor Dezvoltării Durabile ține de voința fiecărui cetățean de a acționa în folosul satului. Toți au menționat că numai realizând în practică strategia care a fost elaborată cu implicarea și participarea cetățenilor vor putea fi atinse toate obiectivele din Agenda 2030, atât de nece-sare pentru sat. Primarul satului Cuizăuca, Ion Țurcan a apreciat importanța programului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” şi s-a declarat recunoscător pentru colaborarea cu AO ADR ”Habitat”, menționând că strategia elaborată în cadrul acestui proiect este foarte necesară pentru dezvoltarea localităţii. 

În cadrul acestui eveniment a fost simțit și un aliaj durabil dintre generații.

Echipa AO ADR ”Habitat” este motivată și ambițioasă de a atinge rezultate la nivelul excelenței în cadrul proiectului, pentru că sunt apreciate de beneficiari, iar membrii echipei se simt utili şi aceasta este cea mai mare satisfacție –  când  acțiunile noastre aduc situații dorite de beneficiari. Urmează încă trei blocuri de instruire, care sunt axate pe subiecte tot mai practice și necesare pentru Dezvoltarea Durabilă Integrată a Localităților vizate de proiect”, a subliniat expertul şi formatorul Valeriu Rusu.

În imagine: Expertul și formatorul Valeriu Rusu, director executiv al AO ADR ”Habitat”.

În cadrul primului bloc de instruiri au fost abordate subiecte importante pentru o bună guvernare și dezvoltare durabilă integrată la nivel local:

 Reporter “C”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker