Social

Riscăm să pierdem rezervele de apă potabilă și solul

Riscăm să pierdem rezervele de apă potabilă și solul

Organizațiile membre ale Grupului de Lucru „Mediu, schimbările climatice și securitatea energetică” al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și organizații ale societății civile din domeniul protecției mediului au adoptat o Declaraţie prin care atenționează opinia publică, Delegaţia UE în R. Moldova, organele de guvernare a ţării asupra reluării presiunilor de către Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, şi grupurile de interese din domeniul agriculturii, privind modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare. 

Şeful statului neglijează prevederile cadrului normativ și opinia instituţiilor ştiinţifice şi, în urma declaraţiilor sale iresponsabile şi populiste în faţa fermierilor, forţează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să dea avize pozitive la o aventură care pune în pericol securitatea ecologică a R. Moldova.

Reprezentanţii a 30 de organizaţii semnatare ale declaraţiei menţionează că, de șapte ani, anumite reţele obscure şi grupuri de presiune, invocând volumul redus de ape posibile de folosit pentru irigare şi folosind ca pretext seceta hidrologică, fac lobby pentru modificarea prevederilor din Legea Apelor, care să le permită acces nelimitat la utilizarea apelor subterane în alte scopuri decât cele potabile. (Actualmente, Legea Apelor nr. 272/2011 prevede expres prin art.45, al. „(1) Folosinţa apelor subterane cu proprietăţi potabile în alte scopuri decât cel al alimentării cu apă potabilă şi cu apă menajeră este interzisă.”)

Volumul redus de ape de suprafață se datorează și faptului că râurile mici au fost transformate în canale pentru apele uzate, iar majoritatea deținătorilor de lacuri nu au Regulamente de gestionare și nu-si asumă responsabilitatea de menținere a calității/cantității apei și terenurilor fondului apelor. Precum se ştie, stabilirea calității apelor de suprafață este foarte costisitoare și statul nu și-a determinat până în prezent nicio viziune politică de ansamblu pentru revitalizarea apelor de suprafață.

Calitatea proastă a apelor de suprafață și schimbările climatice cu care ne confruntăm afectează volumele resurselor de apă, iar prin legiferarea folosirii apei din subteran pentru irigare, fără un studiu complex și comprehensiv, pune în pericol direct aprovizionarea cu apă potabilă a milioane de cetățeni și atentează la securitatea națională (ecologică).

În opinia autorilor Declaraţiei, problema calității și cantității apei potabile în Republica Moldova impune o atenție sporită acestui subiect, iar păstrarea rezervelor de apă pentru consum uman este și trebuie să fie o prioritate absolută. Mai ales că cercetările indică drept nesatisfăcătoare (nesigură) calitatea apei în Republica Moldova, iar populația din mediul rural este de circa două ori mai dezavantajată decât cea din mediul urban. 

Un alt motiv al rezistenței ecologiștilor pe subiectul irigării cu apă din subteran este conținutul ridicat de săruri al acesteia. Date din 2014 arată că gradul de mineralizare depăşeşte limita admisibilă pe întreg teritoriul R. Moldova, nivelul limită fiind de 0,8-1 gram per litru. De exemplu, cercetările arată că la Briceni gradul de mineralizare al apei subterane este 2,7 grame per litru, Edineţ – 1,5 gr/l – 1,9 gr/l, Nisporeni – 1,6 gr/l. Astfel, în câţiva ani, terenurile irigate cu astfel de apă vor fi acoperite cu sare şi nu vor mai rodi.

Conform unor studii, efectuate pe cernoziomurile irigate, pe teritoriul R. Moldova practic nu există terenuri agricole, care nu sunt afectate de procesele negative (inclusiv, degradare ireversibilă), drept consecință a aplicării irigațiilor – dehumificarea, gleizarea, compactarea, înmlăştinirea, soloneţizarea, salinizarea ş.a.  

Subsemnații consideră o crimă la nivel naţional şi regional asupra mediului, ecosistemelor naturale, sănătăţii populaţiei şi securităţii ecologice „legiferarea” accesului la resursele strategice de apă potabilă a unor milionari hrăpăreţi, pe care îi interesează profitul privat şi nu binele public. Inevitabil, irigarea cu apele subterane va genera degradarea solurilor şi va lipsi localităţile din republică de apă potabilă, ceea ce va duce la o catastrofă umană.

Autorii declaraţiei solicită:

– cercetarea rezervelor de apă subterană ale R. Moldova și elaborarea unui studiu științific complex care ar garanta, pe termen mediu şi lung, securitatea ecologică a R. Moldova;

– declararea moratoriului pe subiectul irigării cu apă din subteran până la finalizarea studiului științific complex;

– conservarea și utilizarea rezervelor strategice de apă din subteran doar în scopuri potabile;

– reabilitarea ecologică a râurilor mici și a bazinelor acvatice și utilizarea apelor de suprafață în scopuri de irigare; 

– susținerea bunelor practici agricole și a agricultorilor care aplică măsuri durabile de cultivare (soiuri rezistente la climă, înființarea bazinelor de captare a apei de ploaie etc.).

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close