ApropoPolitic

Numai coalizarea Dreptei. Nu avem alte soluții!

Numai coalizarea Dreptei. Nu avem alte soluții!

Disputele între forțele politice, care iau amploare înainte de alegerile prezidenţiale, ne oferă posibilitatea să realizăm pronosticuri, să urmărim comportamentul și tactica lor în perioada electorală.

Pe stângă și pe centru-stânga situația, în mare măsură, e clara. Preferințele electoratului ce agrează factorul geopolitic – împreună cu Rusia, îi asigură, cu mici rezerve, undeva 35-40% de simpatizanți devotaţi.

Aceștea vor vota candidatul socialist sau… al Partidului Nostru. Ultimii pot diminua rezultatul PSRM cu 6-8%. Conștientă de aceste pericole, echipa lui Igor Dodon a schimbat brusc retorica faţă de partidul lui Renato Usatâi. Nu se mai văd atacuri dure, din ambele părți, ceea ce ar putea să însemne că s-ar putea contura o colaborare ca în 2016.

Are dreptul la existenţă și altă explicație. Scenariul nereușit al lui Igor Dodon, de discreditare a lui Usatâi, i-au adus ultimului o creștere spectaculoasă în preferințele electorale.

Se pot modifica şi simpatiile alegătorilor de stânga în regres vs. de rezultatele guvernării în perioada de criză. Și totuși, pe eșichierul stâng situația e relativ clară.

Dar, foarte tulbure sunt apele pe fluviul dreptei. În primul rând, avem mulți doritori de a “ruli” țara, care sunt convinși că pot să aducă bunăstare și prosperitate acestui popor. Toți candidații Dreptei împart 45-50% de simpatizanți. Pentru 10-15% din ei – Unirea reprezintă criteriul decisiv în preferințe. Integraliștii europeni vor împărți la rândul lor 35-40% de alegători. De menționat prezenţa în acest grup și a unioniștilor ce conștientizează imposibilitatea realizării visului lor în timpul apropiat. Visul lor se descifrează în apelul realist: prin integrarea în familia europeană spre Unire.

Mai avem 15-20% de “apolitici”, trântori, neangajați în câmpul  muncii, cu venituri sub nivelul de trai, care trăiesc din ajutoare sociale, cu speranțe în “culioacele” electorale. Pentru votul acestora se vor lupta Partidul Şor, PRO Moldova și PSRM. Întrucât aceștea dispun de surse financiare, mult va conta conținutul și greutatea ”culiocului”.

Reieșind din cele expuse mai sus și pentru a-mi argumenta afirmațiile, vă invit la niște analize.

Am studiat sondajele ultimilor șase ani pentru a urmări evoluțiile preferințelor electorale în ultimele trei luni de până la scrutine. În toate sondajele, confirmate și de informațiile de la CEC, simpatiile electorale se modificau în limita a maximum 4-5%, cu excepția lui Renato Usatâi, când a fost eliminat din scrutin. Spectacolele cu participarea starurilor estradei ruse și naționale în principalele orașe și centre raionale, însoțite de sponsorizări masive, i-au asigurat acestuia un salt de 10%. 

Acum, în condițiile când, cu trei luni înainte de scrutin, Maia Sandu e preferată în primul tur de 29-34% de alegători, la ce speră ceilalți șase, șapte, opt, nouă…. candidați de dreapta?

Ce concluzie pot face eu și mulți alți alegători? Orgoliul, aroganța, rânza și setea de revanșă nu au nimic în comun cu interesul național. Vă așteaptă o pedeapsă cruntă – sancționarea din partea alegătorului și uitarea. Adică, numai unitatea poate asigura victoria candidatului Dreptei.

Mă mira încă un “scenariu”. Ce forfoteală e în jurul demisiei Guvernului. E unica șansă? Eu admit o posibilă demisie cu ajutorul unor deputați din echipa de guvernare, dar fără șanse de a instala un nou Guvern. Acest scenariu e foarte favorabil campaniei electorale a lui Igor Dodon. Limitarea responsabilității Guvernului demis e cea mai câstigătoare mișcare a Președintelui în criza cumplită ce ne însoțeşte. Cine va fi vinovat? Opoziția!!!

În altă ordine de idei, admitem instalarea Guvernului Opoziției cu trei luni înainte de scrutin. Pandemia, mai curând agravarea ei, generează cheltuieli enorme neprevăzute în buget.

S-au stopat și multe activități economice, având consecințele respective pentru veniturile bugetare. Condițiile climaterice generate de înghețuri, secetă și ploile torențiale cu grindină au compromis anul agricol. Va fi imposibil de oprit majorările de prețuri. În condițiile diminuării veniturilor populației și lipsei surselor de existență, se micșorează spectaculos și transferurile migranților.

Toate acestea vor genera nemulțumirea populației, mișcări sociale, respectiv, modificarea preferințelor alegătorilor, cu consecințe pentru rezultatele scrutinelor viitoare. Protestul față de guvernanți poate fi decisiv. Să nu iei în calcul aceste riscuri e o miopie politică.

Și acum îmi pun întrebarea: pentru ce această zarvă inutilă și război intern pe eșichierul Dreptei, însoțite de atacuri murdare la persoana Maiei Sandu, care are cele mai mari șanse de a obține victorie în scrutinul prezidențial? De ce insistă la actul de guvernare de trei luni acei cu cea mai mică încredere din partea alegătorilor? Oare nu se urmărește, prin discreditarea Maiei Sandu, încercarea de a diminua numărul simpatizanților PAS-ului în alegerile parlamentare? Poate cineva din liderii Dreptei să mă convingă că participarea la vot împreună cu echipele Șor și Candu nu este o discreditare a ideii parlamentarismului adevărat? Eu am altă opinie.

Pentru mine, tot ce se întâmplă e o momeală otrăvitoare. Se vrea compromiterea Maiei Sandu or, se știe că un președinte al Dreptei, care ar putea fi ales în noiembrie, reprezintă și o garanție a unui scrutin parlamentar fără fraude. Oare nu e timpul să depășim interesele partinice în favoarea interesului național? O discuție largă a forțelor sănătoase de dreapta, la o masă rotundă, cu elaborarea şi realizarea unor politici realiste, de compromis în campania electorală pot asigura speranțele cetățenilor. Așa comportament cerem noi, alegătorii. Nu avem alte soluții.

Constantin Tampiza, ex-parlamentar, ex-viceprim-ministru,  pentru CUVÂNTUL

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker