Evenimente

Parlamentarul român Constantin Codreanu în vizită în raionul Rezina

Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, s-a întâlnit marţi cu cetăţeni din oraşul Rezina şi satul Slobozia-Horodişte.

Constantin Codreanu este  originar din satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, Republica Moldova şi a fost ales deputat din partea Partidului Mișcarea Populară în Camera Deputaților a României. Dumnealui mai este și prim-vicepreședinte al Partidului Unității Naționale din Republica Moldova, mai deține și funcția de președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Parlamentul României și e cunoscut pe ambele maluri ale Prutului ca fiind un militant activ pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Potrivit CV-ului, Codreanu este absolvent al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și a urmat un curs de master interdisciplinar în științe sociale oferit de Universitatea din București în colaborare cu Agenția Universitară Francofonă.

Dl Codreanu a făcut o informaţie despre preocupările curente ale Guvernului şi Parlamentului României vizavi de relaţiile cu Republica  Moldova, referindu-se în special la progresele ce au avut loc în ultimii ani în acest domeniu – crearea Departamentului pentru Republica Moldova, activizarea procesului de înfrăţire a comunităţilor din cele două ţări şi susţinerea financiară prin diverse proiecte de către partea română a comunităţilor din R. Moldova, dezvoltarea procesului de acordare a cetăţeniei române cetăţenilor din R. Moldova (la moment circa un milion de moldoveni deţin cetăţenie română) etc.

Constantin Codreanu s-a referit şi la problemele de soluţionarea cărora se ocupă dumnealui şi Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Parlamentul României. Este vorba de activizarea procesului de redobândire a cetățeniei române prin mărirea numărului de membri ai Comisiei pentru cetățenie a Autorității Naționale pentru Cetățenie, crearea “Fondului Moldova”, o instituție prin care România să acorde sprijin financiar direct comunităților locale din Republica Moldova, pentru că finanțarea prin intermediul Guvernului de la Chișinău, în opinia deputatului, s-a dovedit a fi o mare greșeală,  dublarea bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, crearea circumscripției electorale nr. 44 pentru cetățenii români din R. Moldova, a Ministerului pentru Relația cu Republica Moldova şi a spațiului Informațional Comun România-Republica Moldova, acces facilitat pe piața forței de muncă din România pentru etnicii români care nu au cetățenie română, refacerea celor 14 poduri peste Prut distruse de sovietici etc.

Deputatul a răspuns la multe întrebări ale participanţilor la întâlniri – primari, consilieri locali, agenţi economici. S-a făcut schimb de opinii privind situaţia actuală – politică, economică şi socială din Republica Moldova şi România, posibilităţile de  apropiere şi reunire a acestor state, rolul formaţiunilor politice, dar şi autorităţilor publice locale în realizarea  acestei perspective.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker